Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Četvrtak 26.09.2013.
13:53

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Palma u Bariju: Pljušte ponude za posao

Srpski privrednici i predsednici opština imali su danas tročasovni razgovor sa italijanskim biznismenima u Bariju, i tom prilikom sklopljeni su dogovori o budućim investicijama u Srbiji.

Palma sa potencijalnim investitorima u Bariju
 

Delegacija od 130 ljudi danas sastala sa stotinka italijanskih privrednika koji su potencijalni investitori.


"U Srbiji je do sada 600 italijanskih investitora otvorilo fabrike. Ovo je četvrti put za godinu dana da u organizaciji Skupštine grada Jagodine vodimo privrednu delegaciju u Italiju, rekao je Dragan Marković Palma najavljući da će u 2014. u Jagodini biti prisutno sedam ili osam italijanskih investitora i nekoliko ruskih.

Organizator je doveo 20 predsednika opština koji, kako je kazao, predstavljaju interese i sklapaju poslove koji su u interesu million i trista hiljada Srba, koliko broje te opštine. Menadžer investitora iz Italije David Tomazi kazao je danas da Italijani nisu očekivali da će naići na takvo gostoprimstvo i poslovni ambijent, međutim danas rado ulažu u Srbiju

Gradonačelnik Batočine Saša Milošević kazao je da i sport povezuje Italiju i Srbiju.


"Radovali smo se 91. Kada je Crvena zvezda pobedila u Barija i postala svetski prvak, a sada vam se izvinjavamo što smo vas pobedili u košarci. Kao predsednik opštine koja se nalazi u centralnoj Srbiji, smatram da turistički treba spojiti srpske gradove i Bari i spreman sam da tu posredujem".

"U Jagodini smo našli veliku porodicu koja nas je zagrlila, konkretnost u završavanju poslova i upravu grada Jagodine koja je uvek htela da nas podrži kada smo imali problem. Kao predstavnik italijanskih firmi koje su uložile novac u Srbiji, pratili smo i politička dešavanja i smatram da investitori ne moraju da brinu, jer ulaganje u Srbiju je stabilno", kaže Tomazi.

Prema njegovim rečima, italijanski biznismeni su ranije imali ogromne probleme kada su hteli da ulože u Srbiju, sve dok nisu upoznali Palmu.


"Ranije je bilo, plati pa će biti završeno, a ne završe nikad. Od kada smo stigli u Jagodinu nismo morali ništa da platimo i sve papire i dokumentaciju smo dobili u najkraćem mogućem roku", objašnjava on.

Predsednici drugih opština žele da "prepišu" Palmin recept iz Jagodine
 

Tomazi smatra da je pravi potez Srbije uvođenje italijanskog jezika u škole i navodi da trenutno razmatra mogućnosti za uvođenje stručnih kurseva jezika za radnike.


"Opština Jagodina se sa tim složila, i vrlo smo zadovoljni jer na svaki naš predlog odgovor smo dobili odmah i realizacija je bila vrlo brza. Italijanskim investitorima poručujem da što pre dođu u Srbiju, posete Jagodinu da bi videli šta je srpsko gostoprimstvo", jasan je predstavnik italijanskih firmi.

Gradonačelnik Vranja Zoran Antić smatra da je i do sada saradnja italijanskih investitora sa njegovom opštinom bila dobra, pa će se nastaviti i ubuduće.

Kad su Palmu upoznali posao krenuo: Utisci italijnskih invetitora o Jagodini
 


"Vranje je mala italijanska kolonija na jugu Srbije, već petnaestak godina u našem gradu radi fabrika nameštaja Dia Dživani i zapošljava 650 radnika, a u pregovorima smo da počne proizvodnja Geoks obuće. Investicije su u slobodnim zonama opštiine, i investitori imaju beneficije ako uložeu Srbiju. Za dve godine italijanske kompanije će u mom gradu zaposliti 2. 000 ljudi", smatra on.

Predsednik opštine Novi Pazar Meho Mahmutović takođe želi da njegova opština sarađuje sa Italijanima


"Poznati smo po proizvodnji obuće, džinsa i turizma. Mi smo se priključili i naša opština takođe ima slobodne zone za ulaganje, i beneficije za ulaganje. Mi smo i univerzitetski centar sa 10. 000 studenata", objašnjava prednosti svog grada Mahmutović.


Najveće simpatije među italijanskim investitorima zadobio je gradonačelnik Zrenjanina Ivan Bošnjak koji se obratio prisutnimja sa "Bonđorno tuti" i kazao da su italijanski investitori dobrodošli u Banat kao okrug čiji je Zrenjanin glavni grad i koji broji milion i dvesta hiljada ljudi.


"Kod nas radi Pompea, Fulgar, a italijanski investitori su dve firme dokapitalizovali. Nisu se pokajali, Fulgar je proširio posao i ove godine povećao broj zaposlenih za oko 300 radnika. Imamo i zaštićeno prirodno područje, izuzetno razvijen lov i ribolov. Videli smo da Jagodina uspešno dovodi investitore, pa smo rešili da od predstavnike ove opštine 'prepišemo recept' i da se Italijani osećaju i u Zrenjaninu kao u Jagodini", bio je jasan Bošnjak.

U delegaciji i ministar Saobraćaja

 

Ministar saobraćaja i bivši predsednik Skupštine grada Beograda Aleksandar Antić je izjavio da će kao član delegacije učestvovati u tom putovanju i u ime vlade podržati napore da se u zemlju dovedu novi investitori. Antić je rekao da nema većeg patriotizma nego obezbediti nova radna mesta i obezbediti građanim uslove za normalan život. Kako je najavljeno, ministar tokom popodneva stiže u Bari da se priključi delegaciji.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 26.09.2013. 16:13
Seljak covek,a ne ko ove nase jajare od politicara..
Četvrtak 26.09.2013. 16:39
PAZNJA PAZNJA DAJE SE NA ZNANJE: U TOKU JE CENZURA, KONTROLA MEDIJA, GUSENJE SLOBODE GOVORA. MEDIJI U SRBIJI NIKADA NISU BILI POD VECOM CENZUROM.
Četvrtak 26.09.2013. 14:17
Prshti prshti bela staza, evo nasheg deda mraza!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online