Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 22.09.2013.
10:52
rts.rs A

Iz Abu Dabija u Rusiju pet milijardi dolara

Dogovorena je najveća investicija iz arapskih zemalja u rusku ekonomiju - Abu Dabi za infrastrukturu u Rusiji izdvaja pet milijardi dolara. Prethodno su, za ruske industrijske projekte, razvojna kompanija "Mubadala" iz istog emirata i ruski fond direktnih investicija obezbedili dve milijarde dolara.

U borbi za strane investitore, Rusiji je posebno stalo da pridobije one iz naftom bogatog arapskog sveta, prenosi RTS.

Od sedam emirata, Abu Dabi ima najveće rezerve nafte i gasa. Ekonomija tog emirata po bogatstvu je u svetskom vrhu, a procene su da će se ove godine uvećati od četiri do pet odsto.

Stižu dolari: Abu Dabi

Mnogo novca daje se ne samo za domaće projekte, nego se ulaže i širom sveta. Državnim investicionim fondom i razvojnom kompanijom "Mubadala" upravlja šeik Muhamed bin Zajed el Nahjan, koji se tokom posete Moskvi sa predsednikom Vladimirom Putinom dogovorio o najvećoj investiciji jedne arapske zemlje u Rusiji.

"Naša zemlja mnogo investira širom sveta i hvala vam što nam dajete mogućnost da izgradimo novi most u odnosima s Rusijom", rekao je šeik Muhamed bin Zajed al Nahjan, prestolonaslednik Abu Dabija.

"Imamo dobre odnose i vi ste nam, nema sumnje, jedan od najvećih ekonomskih partnera na Bliskom istoku", kaže Vladimnir Putin.

Pet milijardi dolara iz Abu Dabija biće uloženo u saobraćajnice i druge infrastrukturne projekte, a to je veoma važno za rast ruske privrede.

"To je najveća investicija u neki infrastrukturni konzorcijum u svetu i za nas je to zaista značajno", kaže Kiril Dmitrijev, direktor ruskog Fonda direktnih investicija.

Strategija Fonda direktnih investicija, koji je Rusija osnovala pre dve godine, jeste da privuče što više naftom bogatih bliskoistočnih ulagača, među kojima se po ekonomskoj moći izdvaja Abu Dabi. Samo uz njegovu pomoć, Dubai, takođe jedan od Ujedinjenih Arapskih Emirata, spasio se od jakog udara svetske krize pre četiri godine.

Abu Dabi mu je tada dao deset milijardi dolara da ublaži posledice pada cene nafte, a posebno pada cena nekretnina zbog kojih je državna agencija za nekretnine upala u velike dugove.

"Na tržištu se beleži rast cena nekretnina, prvi put od krize. Svedoci smo novog talasa kapitala koji stiže izvan Ujedinjenih Arapskih Emirata", kaže analitičar Agencije za nekretnine iz Dubaija Krejg Plamb.

Dubai je od devedesetih sve do krize bio predmet zavisti zbog atraktivnih građevinskih projekata poput naselja na veštačkim ostrvima u obliku palme, visokih zgrada i raznih trgovačkih centara. Abu Dabi sada, međutim, preuzima primat.

Tokom sledećih pet godina za različite projekte vlada tog emirata izdvaja 90 milijardi dolara. To je deo vladine politike da unese raznovrsnost u svoju ekonomiju i učini je manje zavisnom od nafte i gasa, čiji izvori ipak nisu večiti.

POVEZANE VESTI

Nedelja 22.09.2013. 11:39
Tako se to radi 5 miljardi strane investicije u infrastrukturu,nasi prodaju zemlju za Srbiju strateski najvaznija grana,zasto ne grade fabrike,infrastrukturu,bolnice,skole....Arapi se ponasaju zavisno koliko im je ozbiljan partner
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online