Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
15
Utorak 17.09.2013.
13:42 >> 16:30h
Beta A

Stros-Kan: Situacija loša, ali pokušaću

Bivši direktor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Dominik Stros-Kan, koji je prihvatio da savetuje Vladu Srbije, rekao je danas u Beogradu da neće biti lako oporaviti srpsku ekonomiju, ali je istakao da je to moguće.

Dominik Stros-Kan krije koji će biti prvi saveti
 

Posle susreta s prvim potpredsednikom vlade Aleksandrom Vučićem i ministrima finansija i privrede Lazarom Krstićem i Sašom Radulovićem, Stros-Kan je kazao da nema magični štapić za probleme srpske ekonomije i da mu je potrebno vreme za pripremu rešenja koje će predložiti Vladi Srbije.

Stros-Kan je potvrdio da će prva tri meseca za Vladu Srbije raditi besplatno, a za kasnije će videti - rekao je.

"Pokušaću da pomognem, ali to neće biti lako. Svetska ekonomija nije u dobrom stanju, postoje veliki problemi. Situacija nije ni u Srbiji dobra, ali mislim da je to moguće", rekao je Stros-Kan.

On je kazao da je njegov angažman za Vladu Srbije ugovoren posredstvom agencije Vladimira Molova iz Pariza, koji je i prisustvovao konferenciji za novinare uz ministre Krstića i Radulovića. Stros-Kan je naveo da je zadovoljan što će biti deo tima koji će pomoći privredni oporavak Srbije i naglasio da je jedan od važnih uslova za uspostavljanje stabilnosti u regionu.

Stros-Kan se sastao i sa ministrom finansija Lazarom Krstićem
 

"To je neophodno, jer se na stabilnost oslanjaju rast i opšti razvoj," rekao je Stros-Kan.

Nije želeo da govori kakvi će biti njegovi prvi saveti, uz ocenu da je još rano da prognozira rešenja, pošto je za to neophodan dobar i detaljan uvid, ali je naveo da će on i njegov tim pripremiti delotvorne savete. Dodao je da Srbija ima dobru političku garnituru i da je ubeđen da će Vlada Srbije doneti prave odluke.

Stros-Kan nije otkrio ni da li će savetovati da Srbije produži aranžman sa MMF-om. Na pitanje da li će njegova saradnja biti uslovljena prihvatanjem njegovih saveta i da li postoji mogućnost prekida saradnje ako ih Vlada Srbije ne prihvati, Stros-Kan je naveo da se nikad ne zna, ali da će on i njegov tim nastojati da daju najbolje savete.

"Lako je davati savete, teško ih je sprovoditi", kazao je Stros-Kan i dodao da Vlada Srbije treba da odluči da li će ih sprovesti, jer je reč o političkoj odluci.

Upitan šta ga je privuklo da dođe u Srbiju, Stros-Kan je odgovorio: "Zato što volim Srbiju".

Vučić je naveo da će Stros-Kanu pomagati tim ljudi u Beogradu i Parizu, a da će danas i sutra ostati u Beogradu. On je rekao da očekuje da će stručni savetnici pomoći da se nađe najbolje rešenje za fiskalni deficit, javni dug, koji je dostigao 60 odsto bruto društvenog proizvoda, i pad industrijske proizvodnje, a da je cilj zdrava privreda.

Vučić je rekao da će Srbiji posebno koristiti Stros-Kanova poznanstva u finasijskom svetu i dodao da se nada da će sve to uticati da se srpska ekonomija zasnuje na profitu, a ne na državnim subvencijama.

Na pitanje da li će reputacija Stros-Kan, koji je bio optužen za silovanje, uticati na Vladu Srbije, Vučić je kazao da ne želi da govori o bilo čijem privatnom životu, ali je naveo da je nesumnjivo da je Stros-Kan ekonomski ekspert.

POVEZANE VESTI

Utorak 17.09.2013. 13:44
Покушаћеш ти да јуриш младе собарице у мињацима по хотелу,матори перверзни прдоњо!
Utorak 17.09.2013. 14:12
ХАХАХАХАХА ДСК је наметнут као чувар еУ интереса и капитала, пошто су арапи врбовали млађахног "вундеркинга" крстића... И о свима смо чули свакакве хвалоспеве, само још од ниједног "стручњака" нисмо чули НИТИ ЈЕДАН конкретан предлог шта ће урадити и за које време ? ХАХАХАХХАХАХААХ ма треба овај народ је*ати до изнемоглости !!!!!
Utorak 17.09.2013. 18:45
Ситуација је довољно лоша и без њега и без штете коју свакодневно наноси Србима политичко-економско-интелектуална псеудоелита на челу са чопором кловнова који се (авај) називају влада.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online