Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 25.10.2016.
18:00
B. Đokić - Vesti A

Sezona lova na špijune

Nakon što je MMF odbio povećanje plata i penzija, sinoćna sednica Biroa za koordinaciju službi bezbednosti pod rukovodstvom premijera Aleksandra Vučića, najavljena je kao nijedna do sada.

Tanjug
Nikad ne reci MMF: Aleksandar Vučić i Nebojša Stefanović

Predviđene su teme hapšenja penzionisanog generala Žandarmerije Bratislava Dikića u Crnoj Gori, osumnjičenog da je hteo da obori vlast Mila Đukanovića, ali i privođenje navodnog agenta CIA, inače visokog funkcionera Uprave kriminalističke policije MUP Srbije.

Tako su građani Srbije još jednom stavljeni u ulogu svedoka dešavanja koji im nedeljama skreću pažnju sa životnih problema, a sve bez konkretnog epiloga.

Ministar policije Nebojša Stefanović dramatično je najavio sastanak službi bezbednosti zbog navodnog vršljanja stranih špijuna u Srbiji i hapšenja srpskih državljana u Crnoj Gori.

I SPC teroristička

Mitropolit takozvane Crnogorske pravoslavne crkve, raspop Mihailo, zatražio je da podgoričko tužilaštvo pokrene postupak protiv SPC "kao inspiratora svih zločina uperenih protiv suvereniteta i mira u Crnoj Gori".
- Podrivanje ustavnoga poretka u organizaciji velikosrpskih partija s ciljem da se zemlja dovede u kolonijalni položaj, i pokušaj da se izazove građanski rat, nastavak je politike cetinjske filijale Beogradske patrijaršije s istim ciljevima, ali drugim sredstvima - tvrdi Mihailo za crnogorske medije.
On tvrdi i da je SPC u vezi sa Goranom Danilovićem, aktuelnim ministrom policije u prelaznoj vladi iz redova opozicije.

- Očekujem da će brzo i pravovremeno reagovanje svih službi bezbednosti, kao i do sada, dati rezultate, a premijeru ćemo izneti sve važne informacije do kojih smo došli u prethodnih nekoliko nedelja - izjavio je Stefanović.

"Agent CIA" već pušten

Navodni špijun CIA koga je kao temu sednice Biroa za koordinaciju bezbednosnih služni javno nametnuo ministar policije Nebojša Stefanović, prema saznanjima "Vesti", je V. S, visoki funkcioner Uprave kriminalističke policije (UKP) MUP Srbije. On se teretio da je službenicima američke tajne službe u Beogradu odavao poverljive informacije o MUP, ali je samo saslušan u sedištu BIA i nije uhapšen.

Bošnjaci ucenjuju vlast

Ervin Ibrahimović, nosilac je liste Bošnjačke stranke koja je na izborima osvojila dva mandata. Od njihove odluke zavisi da li će ući u koaliciju s vladajućom DPS ili opozicijom i ko će formirati vladu.
- Nadam se da ćemo na sastanku manjinskih stranaka naći dobro rešenje za naše tri stranke, ali i za čitavu Crnu Goru. Što se tiče Bošnjačke stranke, mi nigde nemamo zapisano da moramo uviek da budemo u koaliciji sa vladajućom DPS - naglasio je Ibrahimović.

Veoma je neobično da se otkrije navodni špijun strane tajne službe, to dostavi svim medijima, a onda da osumnjičeni ne bude zadržan u pritvoru. Kako "Vesti" nezvanično saznaju u MUP Srbije, reč je o unutrašnjem obračunu bezbednosnih službi Srbije.

- V. S. radi 20 godina u policiji i bio je zadužen za neke od najosetljivijih istraga protiv organizovanog kriminala. Međutim, nedavno se posvađao sa jednim od najviših funkcionera policije, iz grupe koja je došla u vreme kada je Nebojša Stefanović postao ministar policije. V. S. se pobunio se taj funkcioner meša u posao UKP i rekao da ne mogu da im naređuju ljudi koji nemaju nikakvo iskustvo u policiji. Ekspresno je smenjen sa funkcije u UKP i prebačen u analitiku beogradske policije, a nekoliko sedmica kasnije dogodila se i afera u kojoj je proglašen špijunom CIA - nezvanično kažu u MUP Srbije.

Uzbuna zbog školskih mina

U uzavreloj atmosferi oko navodnog terorističkog napada u Crnoj Gori, organizovanog iz Srbije, te hapšenju CIA špijuna, juče je atmosferu dodatno podgrejala informacija da je na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla" tokom kontradiverzionog pregleda pošte otkriveno 10 ručnih bombi i protivpešadijska mina. Srećom, utvrdilo se da je reč o školskim primercima, bez eksplozivnih punjenja.

Sve mi je namešteno!

Državljane Srbije koji se nalaze u podgoričkom zatvoru jer su navodno spremali terorističke napade i svrgavanje vlasti, posetio je predsednik Saveta za građansku kontrolu policije Aleksandar Zeković.

Iz ove nevladine organizacije kažu da su razgovarali sa 13 od ukupno 14 pritvorenih građana Srbije. General Bratislav Dikić, označen kao vođe grupe, rekao je Zekoviću da je "protiv četničkih grupacija, a kamoli da se dovodi u vezu sa njima". Dikić je naveo i kako nije imao primedbi na postupanje uniformisane i zatvorske policije, za razliku od onih u civilu.

- Kada su me hapsili, pošto sam bio vezan, službenik u civilu, oko 52-53 godine, sede kose, visine 1,85-1,90 centimetara, nekoliko puta mi je rekao:"Hoćeš li da te zalepim?" - ispričao je Dikić.

Bez prava na lečenje

Dikić je rekao da je aktivan u Patriotskom pokretu Srbije i da se ne oseća bezbedno, jer mu sigurnost može biti ugrožena zbog njegovog ranijeg rada protiv albanskih terorista. Takođe, da mu se u istražnom zatvoru ne mogu osigurati uslovi adekvatni njegovom zdravstvenom stanju, jer je osoba s invaliditetom i boluje od karcinoma.

Naveo je i da mu nisu saopštena prava i da zato nije potpisao dokument koji se na to odnosi. Imao je i primedbe na sadržaj zapisnika oduzetih predmeta i stvari. Dikićeva primedba odnosi se na ključ i telefon koji mu je podmetnuo policijski saradnik. Navodi da je taj telefon dobio ispred tržnog centra Delta siti u Podgorici, neposredno pred hapšenje. Kaže i da mu je ključeve u auto ubacio policijski saradnik prilikom napuštanja vozila, nakog čega je usledilo hapšenje.

- Poziv da popijemo rakiju u kući nisam prihvatio i tako verovatno izbegao mogućnost da budem uhapšen u objektu u koji je dopremljeno oružje - kazao je Dikić u razgovoru za Zekovićem.
General je istakao i da je od prvog trenutka insistirao da se uradi detaljan telefonski listing i da mu se omogući poligrafsko testiranje.

Pohvatani seljak, taksista i građevinci

Među uhapšenima je i K.H. (39), iz Beograda, diplomirana scenografkinja za televiziju, pozorište i film. Ona takođe nije imala primedbe na postupanje policije. Napomenula je da nije pretresana, a da je njenu torbicu pregledao muškarac.
Među 14 uhapšenih ima srpskih državljana iz Novog Sada, Šapca i Grocke. Reč je o poljoprivredniku, taksi vozaču, građevinskim radnicima. Oni su navodno bili na četničkom skupu u Crnoj Gori.

Milo dao alibi Beogradu

Povodom hapšenja navodne terorističke grupe oglasio se i potpredsednik crnogorske vlade Duško Marković, koga mnogi smatraju desnom rukom Mila Đukanovića. On je rekao da vlasti Srbije nemaju nikakve veze sa ovom grupom.

- Ništa ne ukazuju da su vlasti Srbije imale bilo kakvu dodirnu tačku s ovim slučajem. Službe Crne Gore i Srbije intenzivno razmenjuju informacije, iz čega proizilazi da su stvari veoma ozbiljne - rekao je Marković.

On je dodao i da ima poverenja u srpske vlasti.

- Otkrivanje grupe počelo je isključivo na teritoriji Crne Gore. U toj fazi nije bilo razloga za saradnju s bilo kim. Zato to nije odraz nepoverenja prema organima Srbije - dodao je Marković.
 

Što dalje od igre velikih

Penzionisani general VJ Bragoje Grahovac smatra da je navodna teroristička grupa iz Srbije samo ujdurma Mila Đukanovića. On ističe da Srbija po tom pitanju ne treba da se upušta u saradnju s Podgoricom i tako uvlači u Đukanovićeve laži.
Grahovac smatra da je Zapad pustio niz vodu Đukanovića, ali ne direktno, već je "prljave poslove na njegovom odlasku sa vlasti prepusti Rusiji".

POVEZANE VESTI

Utorak 25.10.2016. 20:40
Ja mislim da su Vuucic i Steevanovic glavni spiuni za americku sektu. i najveci izzdajnici Srpskog naroda.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online