Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 11.09.2013.
00:40
Beta A

Dinkić: Samo bi ludak ukinuo subvencije za nova radna mesta

Predsednik Ujedinjenih regiona Srbije (URS) Mlađan Dinkić izjavio je da je "nerealno i nemoguće" smanjenje poreza na plate za trećinu, i istakao da bi "samo lud čovek" ukinuo državne subvencije za nova radna mesta.

Jedan deo Vlade želi da modernizuje zemlju, a drugi da samo bude na vlasti: Mlađan Dinkić, bivši ministar finansija i privrede i lider Ujedinjenih regiona Srbije
 

Dinkić je Radio televiziji Srbije rekao da "nema šanse" da Vlada sprovede nepopularne, ali neophodne mere jer o tome ne može da postigne konsenzus, pošto jedan deo Vlade želi da modernizuje zemlju, a drugi samo da bude na vlasti, što će dovesti do izbora kada postane vidljivo da to ne može da funkcioniše.

"Nismo mi izmislili subvnecije, daju ih i SAD, Nemačka...

Na pitanje da li bi trebalo poboljšati uslove poslovanja, a ne samo plaćati investitore da dođu u Srbiju, Dinkić je odgovorio da sada "teoretičari imaju priliku" da nešto urade.

"Hajde da vidimo kako će sada da se poboljšaju ambijent i kako će sve odjednom da se reši i ljudi da žive srećni i nasmejani, a
investitori da pohrle. Nema  šanse, jer nismo mi izmislili subvencije, daju ih Nemačka, SAD, Češka, Poljska...", rekao je Dinkić.

"Super je da se smanji porez na plate za trećinu, kao što je to rekao novi ministar privrede Saša Radulović. Takva finansijska gimnastika je nerealna. Uradio bih i ja to, ali je nerealno i nemoguće u ovom trenutku, jer se postavlja pitanje odakle popuniti
rupu od dve milijarde evra", rekao je Dinkić.

Dinkić je istakao da bi taj gubitak moglo da nadoknadi jedino drastičnim povećanjem poreza na dodatu vrednost (PDV), što je takođe nemoguće ostvariti. Dinkić, donedavni ministar finansija i privrede, odbacio je kao neozbiljne kritike novog ministra Radulovića da je delio novac iz kese ne pitajući kako će biti potrošen.

"Ako novi ministar misli da bi trebalo ukinuti Fond za razvoj, onda neka se pita zašto Nemačka ima razvojnu banku koja je zapravo fond za razvoj i zašto takav isti fond ima i Evropa, a zove se Evropska banka za obnovu i razvoj", rekao je Dinkić.

Dinkić je rekao da predsednik Srbije Tomislav Nikolić nije bio dobro informisan kada je danas rekao da strani investitori dobijaju 10.000 evra po radnom mestu, a domaći 3.000.

"Nije tačno, dobijaju i domaća i strana preduzeća, ali je problem što domaća preduzeća nemaju kapacitet da daju bankarsku garanciju. Ako neko kaže 'uposliću 1.000 radnika', kako da znam da je ozbiljan? Šta bi bilo da dobiju bez bankarske garancije i proćerdaju na crne džipove, koje neki pominju", rekao je Dinkić.

Dinkić je rekao da je povećanje izvoza od 24 odsto zasnovano na kompanijama koje su bile na režimu subvencija, jer Srbija više ne izvozi samo pšenicu, nego i automobile Fijat, šporete i električne aparate Gorenje, a toga ne bi bilo bez subvencija.

"Samo bi lud čovek ukinuo subvencije. To je jedina stvar koja daje vidljive efekte i pomaže da se otvaraju fabrike i tamo gde noga investitora ne bi kročila. Ako subvencije daju Bugari, Mađari, Makedonci... Ako bi Srbija ukinula subvencije, da li bi došao Boš", upitao je Dinkić.

POVEZANE VESTI

Sreda 11.09.2013. 04:03
Gospodine Dinkicu! Cime I kakvom imovinom stranci pokrivaju subvencije u Srbiji? Imovinom koju mu drzava Srbija sagradi od novca gradjana Srbije.Jedna fabrika koja ce da zaposli 1000 radnika dobije deset milijona eura od Srbije za taj novac sagradi fabriku pokrene proizvodnju zaposli tih hiljadu radnika I bez jednog dinara ulaganja svog kapitala dobije ne vise deset milijona vrijednosti nego nekoliko stotina milijona eura.Objasni ti nama zasto nas seljak u Vojvodini ili Sumadiji nije u mogucnosti da dobije takvu subvenciju da na svom imanju zaposli nekoliko radnika I pokrene proizvodnju koju bi ministarstvo poljoprivrede odredilo,Kao npr, soja za ovu godinu ili kukuruz ili neznam sta ali pla
Sreda 11.09.2013. 08:23
"jer se postavlja pitanje odakle popuniti rupu od dve milijarde evra" ?? Просто - од распродаје службених аутомобила и заплене опљачкане имовине... за почетак..
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online