Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 09.09.2013.
11:00 >> 11:14h
Beta A

Blokada puteva samo kod Pančeva

Poljoprivrednici nezadovoljni otkupnom cenom suncokreta, nastavili su od jutros da traktorima blokiraju putne pravce u okolini Pančeva, dok su poljoprivrednici iz Zrenjanina odustali od blokade u očekivanju novih pregovora sa uljarima koji se najavljuju za sutra.

Blokada novog puta Pančevo-Beograd, Pančevo-Vršac, Pančevo-Zrenjanin biće blokirani na dva sata, uz sat pauze sve do devet sati večeras (Foto: Ilustracija)
 

"Blokada novog puta Pančevo-Beograd, Pančevo-Vršac, Pančevo-Zrenjanin biće blokirani na dva sata, uz sat pauze sve do devet sati večeras, a o nastavku protesta će se odlučivati naknadno", rekao je agenciji Beta predsednik udruženja poljoprivrednika "Paori" iz Crepaje Miroslav Grubanov.

Grubanov je kazao da nema informaciju o sutrašnjem nastavku dijaloga sa uljarima oko otkupne cene suncokreta, dodavši da je o tome čuo iz medija. Prema njegovim rečima, poljoprivrednici, koji već 13 dana protestuju, očekuju da im uljare ponude  najmanje 35,8 dinara za kilogram suncokreta, što je kako je naveo, proizvođačka cena.

"Neprihvatljiva je prvobitno ponuđena cena suncokreta od 27 dinara za kilogram, kada istovremeno cena sojine sačme, koja nastaje kao otpad u proizvodnji ulja, u rinfuzu košta 21 dinar za kilogram, a upakovana košta i više od 30 dinara", kazao je Grubanov.

Poljoprivrednici iz Zrenajnina, s druge strane, odustali su od ranije najavljenih blokada puteva i vožnje traktorima do Beograda.

"Država da reši problem cene suncokreta"

Sindikat industrijskih radnika Sloga saopštio je da od Vlade Srbije traži da odmah počne posredovanje između proizvođača i otkupljivača  suncokreta, nakon što su poljoprivrednici i ove godine počeli protest i pribegli radikalnim merama blokade puteva i silosa.

"Iako se država odlučila za formiranje slobodnog tržišta, ona je u obavezi da se umeša u problem nastao oko ovogodišnje otkupne cene, ona mora da posreduje i da svojim mehanizmima ispita ulogu monopola i kartela u lancu tržišta", navedeno je u saopštenju.

"Sačekaćemo sutrašnje pregovore, pokušaćemo još jednom da na taj način dođemo do dogovora, a onda videti šta ćemo dalje. Mi imamo mnogo posla na njivama i moramo da radimo", rekao je agenciji Beta sekretar udruženja poljoprivrednika Zrenjanin Dragomir Mijatov.

Poljoprivrednici nezadovljni otkupnom cenom suncokreta počeli su proteste 28. avgusta, blokirajući puteve uglavnom u Vojvodini. Ministar poljoprivrede Dragan Glamočić 4. septembra je održao odvojene sastanke s predstavnicima uljara i poljoprivrednika. Tada je jedan od najvećih domaćih provođača ulja, Viktorija grup, saopštio da će poljoprivrednicima ponuditi otkupnu cenu suncokreta od 27,08 dinara za kilogram, što ratari nisu prihvatili.

Zajednički sastanak poljoprivrednika i uljara, 6. septembra, takođe se završio bez dogovora o otkupnoj ceni suncokreta. Poljoprivrednici su prvobitno tražili da otkupna cena suncokreta bude 45 dinara za kilogram, navodeći da jedino tako mogu da pokriju troškove proizvodnje, podsećajući i da je prošlogodišnja otkupna cena bila 55 dinara za kilogram.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online