Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Subota 20.07.2013.
10:47
b92.net A

Krugman: Kina je u velikoj nevolji

Za razliku od većine drugih analitičara i stručnjaka, nobelovac Pol Krugman smatra da usporen rast kineske ekonomije znači samo jedno - da je Kina u nevolji.

Foto: Arhiva
 

Jedan od najpoznatijih ekonomista današnjice u autorskom tekstu u "Njujork tajmsu" navodi da podaci o Kini nisu lako dostupni, ali da su nedvosmisleni.

"Svi ekonomski pokazatelji bi trebalo da se gledaju kao dosadni žanr naučne fantastike. To posebno važi za podatke iz Kine", navodi Krugman u tekstu pod naslovom "Udariti u Kineski zid".

On piše da se zbog tajnovitosti vlade, kontrolisanih medija i proste veličine zemlje mnogo teže može ustanoviti šta se dešava u Kini u odnosu na ostale velike ekonomije.

"Ipak, znaci su nepogrešivi: Kina je u velikoj nevolji. Mi ne govorimo ovde o nekom manjem posustajanju, već o nečemu fundamentalnijem. Ceo poslovni model i ekonomski sistem te zemlje, koji su bili pogon neverovatnog trodecenijskog rasta, dostigli su svoje limite. Mogli bismo reći da je kineski model pred udaranjem u Veliki kineski zid, a jedino pitanje je koliko će žestok taj sudar biti", navodi Krugman.

On kaže da u, ako se po strani ostavi brzi rast, oči odmah upada disbalans između potrošnje i investicija.

"Sve uspešne ekonomije deo svojih trenutnih prihoda ulažu u investicije, a ne u potrošnju, kako bi obezbedili dugoročnu potrošnju. Međutim, Kina ulaže samo kako bi obezbedila prostor da dalje investira. Amerika, iako je ona ekstrem, čak 70 odsto svog BDP-a opredenjuje za potrošnju, dok je Kina na polovini tog iznosa, dok se polovina BDP-a investira",

Krugman postavlja pitanje kako je to moguće i kako je moguće održati nisku potrošnju i tako dugo investirati bez oštrih opadajućih prinosa.

"Odgovori na ova pitanja su predmet velikih kontroverzi. Priča koja meni najlogičnije zvuči leži u starim zaključcima Artura Luisa, koji je tvrdi da države u ranim stupnjevima ekonomskog razvoja imaju mali moderni sektor uz mnogo veći tradicionalni sektor koji sadrži ogroman višak radne snage, tačnije veliki broj potplaćenih seljaka koji daju makar i marginalan doprinos ukupnom ekonomskom učinku", navodi Krugman.

On objašnjava da taj višak ima dva efekta - prvo, zemlja može da investira u nove fabrike, izgradnju i ostalo bez nailaska na opadajuće prihode, prosto zato što mogu da uvlače novu radnu snagu, drugo, broj ljudi koji čine radnu snagu stvara konkurenciju u kojoj su male plate održive uprkos tome što ekonomija jača.

"Glavna stvar koja održava nisku potrošnju u Kini je činjenica da porodice u Kini i ne osećaju sve te prihode koji stižu kao posledica ekonomskog rasta, već oni idu elitama", navodi Krugman i kaže da je za zapadne standarde to čudno, ali da funkcioniše već decenijama.

Ipak, sada je dostignuta tačka, kada Kini ponestaje tog "viška sa sela".

"U neku ruku to je dobra stvar, jer plate rastu, običan narod konačno ubira, odnosno deli plodove rasta. Međutim, kineska ekonomija se sada našla u situaciji da je potreban drastičan rebalans. Investicije nailaze na opadajuće prihode i to će se nastaviti bez obzira na to šta vlada uradi. Potrošnja mora dramatično porasti kako bi to nadomestila. Pitanje je da li to može da se desi dovoljno brzo kako bi se izbegao gadan pad", pita se Krugman.

On odmah daje i odgovor - "sve je izvesnije, odgovor će biti ne", obrazlažući to činjenicom da je Kina godinama odlagala neophodne izmene i "punila" ekonomiju držeći valutu ispod prave vrednosti i "preplavljujući" je jeftinim kreditima.

Krugman kaže da će svet osetiti udarac i da bi u normalnijim okolnostima svetska ekonomija to mogla da izdrži.

"Ipak, sada kada su zapadne ekonomije u ovakvom stanju, poslednje što nam je potrebno jeste šok u Kini. On bi mogao da isprovocira globalni pad", navodi Krugman.

POVEZANE VESTI

Subota 20.07.2013. 11:06
Što je babi milo,to joj se i snilo.Pitao bih ovog pametnjakovića,kakve je to prognoze imao za bankrotirani Detroit,drugom najvećem gradu u Americi.Grad sada liči kao iz nekog horor filma.
Subota 20.07.2013. 11:39
Njujork tajms i Američki stručnjak govore o Kini, čim zinu lažu.
Subota 20.07.2013. 11:49
Nije to nemoguće... Od kako je sveta i veka, nijedna civilizacija nije išla samo "uzlaznom" linijom... Naravno da su tzv. ciklična kretanja nešto najnormalnije... pogotovo u današnjoj ekonomiji koja je apsolutno globalnog karaktera... Nekad je moglo da se desi da propadne npr. Rimsko casrtvo, a da to ne dodirne ni malo neke tamo recimo Mongole ili šta znam ... Danas, kad je sve povezano - nemoguće je... Propast jednih nepobitno ostavlja negativne posledice po sve ostale... Dokle god se ne unište lanci globalizacije... ukoliko to uopšte ide nekome u korist...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online