Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 13.07.2013.
14:28
B92 A

Sindikati opet obećali vruću jesen

Sindikati u Srbiji za jesen najavljuju velike proteste i štrajkove. Ekonomisti, međutim, ocenjuju da sindikati nisu ni spremni, ni sposobni da ih organizuju.

Sindikati u Srbiji ne uspevaju da organizuju masovniji protest
 

Najavljeno poskupljenje struje, otkazi u državnoj administraciji i najave mera štednje izazvale su reakcije dva najveća sindikalna udruženja u zemlji. Najavljuju izlazak na ulice, nezadovoljni načinom rada Vlade i planovima za izlazak iz krize. Generalni štrajk, a zatim i demonstracije – scenario je koji su zacrtali u Savezu samostalnih sindikata za jesen. Potpredsednik sindikata Zoran Mihajlović kaže da je trenutna situacija neizdrživa, a budućnost neizvesna.

"Mislim da ćemo mi u Sindikatu biti vrlo brzo prinuđeni da pozovemo narod na ulice i da krenemo u neke vrlo radikalne mere. Mi pokušavamo još tu socijalni dijalog, koji nažalost ni ne funkcioniše u Srbiji, da nađemo zajednički jezik sa Vladom, da ih nateramo da naprave iskorak i da ono što su obećavali u predizbornoj kampanji počinju polako da ostrvaruju", kaže Mihajlović.

"Ako budemo ušli još u smanjenje potrošnje, ako budemo ušli u to da ćemo još i dalje štedeti, mislim da zatvaramo jedan začarani krug recesije, da apsolutno tonemo ka dnu, i niko nam više neće moži pomoći“, ocenjuje on.

U sindikatu Nezavisnost kažu da su dva najviša tela tog sindikata već donela odluku o skorom izlasku na ulice. O tome se, prema rečima Branislava Čanka, predsednika sindikata Nezavinost, intenzivno razgovaralo prethodnih dana u Briselu sa predstavnicima Evropske federacije sindikata.

"Kako je to moguće da jedino u Srbiji nije bilo nikakvih protesta. Bilo je u Španiji koja mnogo bolje stoji od Srbije, bilo je u Grčkoj koja je mnogo bolje stajala, pa i danas u krizi bolje stoji od nas. Dakle, postavljeno nam je to pitanje, vrlo uvijeno, vrlo pažljivo da nas ne uvredi", navodi Čanak.

"I to je bila, dakle, ta poslednja poruka da je vreme ili da učinimo nešto što nam sleduje iz opisa poslova koji pripadaju sindikatu ili da zatvorimo firmu da ne varamo više ni naše članove, ni one koji čitaju u novinama ili nas pitaju. Dakle, to je jedan od razloga koji je prevršio kap u čaši, bila je to kap koja je prevršila meru, i mi smo doneli odluku da tome pristupimo", kaže on.

Za ekonomistu Aleksandra Stevanovića iz beogradskog Centra za slobodno tržište ovo su samo obećanja, a sindikati nemoćni da masovne demonstracije sprovedu u delo.

"Prete već 15 godina i nikad nisu organizovali ništa što bi ličilo na ikakvu vruću jesen. Druga stvar, krajnje je interesantno da u Srbiji se kao povod za sindikalne akcije koriste stvari koje ama baš ni u najširem smislu nemaju nikakve veze sa ugovorom o radu kolektivnim, a ni pojedinačnim, a ni granskim", smatra Stevanović.

"Tako da s te strane, to je jedna klasična zloupotreba onoga što je industrijska demokratija i kako to funkcioniše u celom svetu. Interesantno je takođe da se tu najviše bune zaposleni koji rade na fiktivnim radnim mestima, uglavnom u javnom sektoru koji po prirodi stvari moraju ostati bez tih radnih mesta da bi nama - celom društvu, moglo da krene, pa i njima", poručuje on.

Štednja je, smatra Stevanović, jedini način da zemlja i društvo krenu napred i da se razvijaju, a to znači i povlačenje teških poteza kao što je smanjenje državne administracije.

POVEZANE VESTI

Subota 13.07.2013. 14:54
Ceo zivot mi prodje u protestima. Svaka nova vlada koja dodje unistava narod,kao da nema tome kraj. Al ima tome kraj,kad nestane naroda.
Subota 13.07.2013. 20:53
Ko to obećava, ovi plaćeni sindikalci sa platama od 2000evra, pa nije više niko lud
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online