Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 19.12.2013.
15:35
Beta A

Sindikati: Zakon o radu - prikrivanje pljačke

Predloženi zakon o radu naneo bi veliku štetu radnicima u Srbiji, služio bi za "prikrivanje tragova pljačkaške privatizacije preduzeća", a njegovo usvajanje dovelo bi do haosa u Srbiji, ocenili su u četvrtak Savez samostalnih sindikata Srbije i UGS Nezavisnost.

Ljubisav Orbović (levo) i Branislav Čanak upozoravaju na sindaklne proteste ako predloženi zakon o radu uđe u skupštinsku proceduru
 

Predsednik UGS "Nezavisnost" Branislav Čanak rekao je na konferenciji za novinare da je prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić nekoliko puta ocenio da je privatizacija u Srbiji bila "pljačkaška".


"Njegov nekadašnji savetnik Siniša Mali, sada predsednik Privremenog organa Beograda, u to vreme je bio direktor (Centra za tendere) u Agenciji za privatizaciju, i sada je nagrađen da donese zakon koji će sve to da sakrije", rekao je Čanak.


Po njegovim rečima, izmenjeni Zakon o radu donosi se "da bi prikrio tragove iz prošlosti i trajno eliminisao sindikate" što je "opasan signal za budućnost Srbije".


"To je skandalozno, apsolutno neznanje - i pravničko, i ekonomsko. Kada bi tako nešto napisao student pravnog fakulteta, preusmerili bi ga u šnajdere jer nije za taj posao", ocenio je Čanak.

Manje para za minuli rad, bolovanja, godišnji...

Kako su procenila dva reprezentativna sindikata, predloženi propisi o radu umanjili bi primanja za minuli rad za 10,3 odsto, bolovanje od 30 dana biće manje plaćeno 42,4 odsto, povreda na radu manja za 21,2 odsto, a godišnji odmor od 30 dana biće plaćen manje za 38,4 odsto.

Zakon o radu, po njegovim rečima, mora da bude usklađen s privredom zemlje, a ono što je predloženo, nije usklađeno ni s procenom da će iduće godine privredni rast u Srbiji biti jedva jedan odsto.


Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Ljubisav Orbović smatra da će mali broj ljudi biti zainteresovan za javnu raspravu o Nacrtu izmena Zakona o radu, jer se ona održava u vreme praznika - od 18. decembra do 10. januara.


Po planu Ministarstva rada, javne rasprave će biti 20. decembra u Novom Sadu, 23. decembra u Kragujevcu i 26. decembra u Beogradu.


"Od 150 izmenjenih članova zakona, nema nijednog koji govori o nekom boljitku, samo desetak se odnosi na neko tehničko poboljšanje, ali sve ostalo je smanjenje prava zaposlenih", rekao je Orbović.


Sindikati su na konferenciji ocenili da Nacrt izmena Zakona o radu ne može da se popravi, te je neophodno pisati novi, a sindikati će, kako su dodali, u tome rado učestvovati.

Oba reprezentativna sindikata najavila su da će organizovati masovni protest ispred Skupštine Srbije ako bude odlučeno da sporni zakon uđe u skupštinsku proceduru.

Ćute Amerikanci i ostali stranci

Da se novi zakon o radu donosi da bi "prikrio tragove pljačkaške privatizacije", po Čankovim rečima, govori i to što se od jula ove godine Američka privredna komora i Savez stranih investitora ne oglašavaju o tom zakonu.
"Na naše brojne pozive da nas bar oni ubede u korist tog zakona, oni se ne odazivaju, pa je moja ocena da su shvatili kakve nakazne namere ima zakon o radu", istakao je Čanak, dodavši da niko od predlagača zakona ne ume da objasni čemu on služi, i ocenio da je taj zakon "pravnička sramota" Ministarstva rada.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 19.12.2013. 15:48
Srbija klizi ka robovlasnickom uredjenju ...
Četvrtak 19.12.2013. 17:02
vodje sindikata su davno kupljene.bez spontane bune nema nista.
Petak 20.12.2013. 16:17
To što treba novim zakonom o radu da se uvede se delimično već duže vreme sprovodi u Srbiji samo bi se ovim zakonom takvo ponašanje prema radniku legalizovalo.Radio sam u NIS-u dugo godina i tamo je još iz perioda kada je firma bila državna poznat rad preko "zadruga".Sada je to omasovljeno,tako da pola radnika u NIS-u rade preko zadruga za minimalac,nemaju pravo na topli obrok,nisu im plaćeni vikendi,noćni rad,nemaju pravo sindikalnog udruživanja...postali su moderni robovi koji rade samo da se prehrane dok vlasnici ubiraju milionske zarade.Vlasnici ovakvih kompanija (kao što je NIS) su zaslužni za "proguravanje" ovog zakona jer će katko da legalizuju svoj kriminal.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online