Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 02.07.2013.
19:56
Telegraf A

Alpina bankrotirala, ko će da gradi po Srbiji?

Posle vesti da je poznata austrijska građevisnka firma "Alpina bau", koja gradi puteve po Srbiji, proglasila bankrot, po svemu sudeći nas čeka pauza od osam meseci, sve dok se ne pronađe nova kompanija koja će nastaviti započete poslove. Ova firma je inače, bila angažovana na više projekata u Srbiji, među kojima na izgradnji mosta u Beškoj, železničkog mosta preko Velike Morave, auto-puta Pirot–Dimitrovgrad i obilaznice oko Dimitrovgrada.

Alpina je bila angažovana na izgradnji mosta u Beškoj
 

Podsetimo, ova firma ulazi u stečaj sa obavezama od 2,6 milijardi evra, navela je austrijska poverenička agencija KSV, a njena propast će predstavljati najveći bankrot u zemlji za poslednjih 60 godina. U Koridorima Srbije kažu da nemaju zvaničnu potvrdu o bankrotu ove firme, i da će tek nakon toga moći da raspišu tender kako bi se izabrao nova kompanija koja će graditi važne deonice u našoj zemlji.
 

- U slučaju da bude potrebe da se sprovede nova tenderska procedura ona će trajati između šest i sedam meseci. Izrada predloga instrukcija od strane nadzornog organa kao i provera pravno-finansijskog statusa Alpine Bau GmbH prema zakonima Republike Austrije je u toku - saopšteno je u Koridorima Srbije.
 

Prema rečima nadležnih, zvanične informacije o finansijskom stanju nekadašnjeg građevinskog giganta znaće se u toku sledeće nedelje. Ovoj firmi, inače, naša zemlja treba da vrati 10 miliona evra bankarske garancije, koje je naplatila 2010. godine zbog raskidanja koncesije na izgradnji auto-puta Horgoš–Požega Srbija, prema odluci arbitražnog suda iz Pariza iz aprila ove godine.
 

- U neprekidnoj smo komunikaciji sa svim relevantnim učesnicima u postupku, kako sa međunarodnim finansijskim institucijama tako i sa nadzornim organom nad izvođenjem radova i nadležnim institucijama Republike Austrije. Ugovori o izgradnji na sva četiri lota potpisani su u skaldu sa pravilima crvenog FIDIK-a i imaju definisane procedure za situacije poput ove sa utvrđenim pravima i obavezama svih učesnika u poslu. U tom kontekstu Koridori Srbije preduzimaju sve neophodne aktivnosti sa ciljem zaštite interesa Republike Srbije kao investitora – kažu u ovoj firmi.
 

Zbog svega toga i nema informacija ko bi mogao da nasledi ovu firmu u našoj zemlji.
 

- Za to je još uvek prerano. Još nemamo nemamo potpune informacije ni o Alpini, tako da bi licititranje imenima o nekoj firmi koja bi nastavila njene poslove bila neozbiljna – ocenjuju u Koridorima Srbije.
 

Inače, informacija o bankrotu je izazvala burne reakcije u Austriji, pa je tako Privredna komora ove zemlje zatražila hitan program podsticaja, jer se pojavila bojazan da bi objavljeni bankrot i u Srbiji veoma angažovane građevinske firme mogao da izazove seriju bankrota njenih dobavljača i kooperanata. Prema svemu sudeći, nakon zvaničnih informacija iz Austrije tokom sledeće nedelje, znaće se više stvari oko nalaženja novih partnera za izgradnju, kao i sudbina firmi koje su blisko sarađivale sa Alpinom u prethodnom periodu.

POVEZANE VESTI

Sreda 03.07.2013. 02:07
Pa zar nema niko u Srbiji da gradi te puteve/mostove? A da zaboravio sam da je ne zaposlenost u Srbiji manja od 6%. Nasi ljudi su 5 x pametniji od tih kvazi Evropljana ali dzaba.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online