Utorak 02.07.2013.
19:56
Telegraf

Alpina bankrotirala, ko će da gradi po Srbiji?

Alpina je bila angažovana na izgradnji mosta u Beškoj
 

Podsetimo, ova firma ulazi u stečaj sa obavezama od 2,6 milijardi evra, navela je austrijska poverenička agencija KSV, a njena propast će predstavljati najveći bankrot u zemlji za poslednjih 60 godina. U Koridorima Srbije kažu da nemaju zvaničnu potvrdu o bankrotu ove firme, i da će tek nakon toga moći da raspišu tender kako bi se izabrao nova kompanija koja će graditi važne deonice u našoj zemlji.
 

- U slučaju da bude potrebe da se sprovede nova tenderska procedura ona će trajati između šest i sedam meseci. Izrada predloga instrukcija od strane nadzornog organa kao i provera pravno-finansijskog statusa Alpine Bau GmbH prema zakonima Republike Austrije je u toku - saopšteno je u Koridorima Srbije.
 

Prema rečima nadležnih, zvanične informacije o finansijskom stanju nekadašnjeg građevinskog giganta znaće se u toku sledeće nedelje. Ovoj firmi, inače, naša zemlja treba da vrati 10 miliona evra bankarske garancije, koje je naplatila 2010. godine zbog raskidanja koncesije na izgradnji auto-puta Horgoš–Požega Srbija, prema odluci arbitražnog suda iz Pariza iz aprila ove godine.
 

- U neprekidnoj smo komunikaciji sa svim relevantnim učesnicima u postupku, kako sa međunarodnim finansijskim institucijama tako i sa nadzornim organom nad izvođenjem radova i nadležnim institucijama Republike Austrije. Ugovori o izgradnji na sva četiri lota potpisani su u skaldu sa pravilima crvenog FIDIK-a i imaju definisane procedure za situacije poput ove sa utvrđenim pravima i obavezama svih učesnika u poslu. U tom kontekstu Koridori Srbije preduzimaju sve neophodne aktivnosti sa ciljem zaštite interesa Republike Srbije kao investitora – kažu u ovoj firmi.
 

Zbog svega toga i nema informacija ko bi mogao da nasledi ovu firmu u našoj zemlji.
 

- Za to je još uvek prerano. Još nemamo nemamo potpune informacije ni o Alpini, tako da bi licititranje imenima o nekoj firmi koja bi nastavila njene poslove bila neozbiljna – ocenjuju u Koridorima Srbije.
 

Inače, informacija o bankrotu je izazvala burne reakcije u Austriji, pa je tako Privredna komora ove zemlje zatražila hitan program podsticaja, jer se pojavila bojazan da bi objavljeni bankrot i u Srbiji veoma angažovane građevinske firme mogao da izazove seriju bankrota njenih dobavljača i kooperanata. Prema svemu sudeći, nakon zvaničnih informacija iz Austrije tokom sledeće nedelje, znaće se više stvari oko nalaženja novih partnera za izgradnju, kao i sudbina firmi koje su blisko sarađivale sa Alpinom u prethodnom periodu.

2024 © - Vesti online