Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 27.06.2013.
03:29
RTS A

Ministrima zarade važnije od investicija

Ministar finansija Mlađan Dinkić kaže da su ministri sami određivali gde će smanjiti troškove i da je većini bilo važnije da sačuvaju zarade zaposlenih u administraciji, a da se odreknu investicija.

Ministri sami odlučivali o "rezovima": Mlađan Dinkić
 

"To je prosto pitanje za njih. Mogu da se složim ili ne složim, ali prioritete u Ministarstvu unutrašnjih poslova nisam ja radio, nego moj kolega Ivica Dačić.... Njima je bilo važnije da svi imaju i dalje bonuse, a da se odreknu, naprimer, investicija vezanih za sprečavanje elementarnih nepogoda", rekao je Dinkić novinarima.
 

Dinkić je napomenuo da je u MUP-u Srbije postojala mogućnost da se ukinu bonusi za zaposlene koji nisu unformisani, nego rade na šalterima i u administraciji, umesto smanjivanja investicija. Srpski ministar finansija i privrede je rekao da misli da je trebalo neke stvari bolje napraviti kod određivanja prioriteta gde će u rebalansu državnog budžeta biti smanjeni troškovi.
 

"Ali, objektivno posmatrano nalazimo se već na sredini godine, tako da se nadamo da ćemo uspeti da podsticanjem privrednih aktivnosti poboljšamo situaciju i da ćemo onda te neke investicije samo odložiti za narednu godinu", rekao je ministar finansija.
 

Dinkić je ocenio da je uvek loše smanjivati kapitalne investicije, ali da je to u redu ako se radi o projektima koji mogu da sačekaju.
 

"Ja sam se, na primer, odrekao svih projekata i kapitalnih investicija u turizmu. Izgradnja žičara može da čeka neka bolja vremena. Nijedna se neće graditi ove godine, a bilo je planirano čak tri", rekao je Dinkić.

Proveriti zašto nisu "povučeni" krediti

 

Ministar Mlađan Dinkić kaže da je ministrima naloženo da provere zašto nisu "povučene" 3,3 milijarde povoljnih ugovorenih kredita za infrastrukuru.
 

"Svaki ministar je dobio zadatak - posto se ne radi o propustu sadašnjeg kabineta, već je to ugovoreno 2006. godine - da analizira da li su ti krediti potrebni. Ako jesu, da se hitno povuku sredstava, da se investira, a ako nisu, da se otkažu", rekao je ministar.
 

Dinkić je rekao da je taj zaključak Vlade Srbije donet u ponedeljak i da nikom neće biti odobreno da pregovara o novim kreditima, ako ne povuče najmanje 70 odsto prethodno ugovorenih. On je precizirao da je Srbija u poslednjih šest godina za infrastrukturu ugovorila i ratifikovala oko 4,5 milijardi evra dugoročnih kredita s niskom kamatom, od kojih nije "povučeno" 3,3 milijarde evra.
 

"Železnica, Putevi Srbije, Elektroprivreda Srbije i svi ostali koji bi trebalo (da su to učinili), nisu ih do sada iskoristili", rekao je Dinkić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online