Utorak 21. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Petak 17.05.2013.
18:22
Beta A

Dinkić: Moraćemo da štedimo

Ministar finansija i privrede Srbije Mlađan Dinkić izjavio je danas Vladi predložen program mera štednje koji podrazumeva uštede na rashodima budžeta od oko 32 milijarde dinara.

On je u Knjaževcu rekao da bi taj program mera trebalo da bude usvojen u maju i da se mere preduzimaju jer je budžetski deficit veći od planiranog.

"Imamo rast svih prihoda, međutim taj rast je manji u odnosu na ono što smo očekivali u budžetu. Prvi program mera koji smo predložili vladi sadrži uštede na rashodima u iznosu od oko 32 milijarde dinara i to je nešto što imamo nameru da usvojimo već ovog meseca", rekao je srpski ministar finansija.

Mlađan Dinkić

On je istakao da je situacija u javnim finansijama takva da će se fiskalna konsolidacija vršiti u talasima. Dinkić je najavio mogućnost da u septembru bude naravljen još jedan talas mera štednjnje, što će, kako je rekao, zavisit od toga šta
će se desiti tokom leta u javnim finasijama.

"Pratićemo šta se dešava tokom leta, ako bude bilo potrebe, onda ćemo napraviti još jedan talas u septembru, dakle prilagođavaćemo se, koliko prihoda bude bilo, toliko ćemo imati i rashoda", objasnio je on.

Dinkić je istakao da je Trezor Ministarstva finansija već dobio snižene kvote za sva ministarstva koja su obuhvaćena ovim programom štednje.

"Već od maja ćemo početi da snižavamo deficit i prilagodimo trošenje postojećoj količini novca. Koliko se novca ima, toliko ćemo moći da trošimo. Moraju da se smanje rashodi, a s druge strane moramo da napravimo jednu ravnotežu između mera štednje i potrebe za razvojem, jer Srbija se nalazi u teškoj ekonomskoj situaciji", rekao je on.

Istakoa je da cela vlada i sva ministarstva moraju da pokažu solidarnost i da se odreknu manje važnih rashoda, a da se zadrži sve što je vitalno za privredu i građane.

"Mi razgovaramo sa MMF, i situacija je takva da će u talasima morati da se vrši fiskalna konsolidacija. Jer kriza je u svim zemljama u Evropi, ako pogledate podatke, retko koja zemlja je uopšte imala rast u prvom kvartalu, a Srbija je jedna među njima", rekao je Dinkić.

Prema njegovim rečima, da u vladi nisu zadovoljni sa rastom BDP-a od svega 1,9 odsto u prvom kvartalu, iako je to mnogo bolje u odnosu na druge zemlje koje su imale pad, uključujući i Francusku i mnoge druge razvijene zemlje.

POVEZANE VESTI

Petak 17.05.2013. 18:26
Ко год се залаже за штедњу показује своју неспособност по питању економије.За почетек укини плату министрима,себи и председнику Николићу.
Subota 18.05.2013. 07:42
Не треба да штедимо већ да не расипамо! Партијске делегате заменити мањем бројем народних посланика, број министара на дуже време огрниачити на 13, ограничити број разноразних чиновника тако да по оправама не буде више од једног на хиљаду, оптимизовати број запослених о буџету, опорезовати вишак имовине, необрађену земљу....на рачун овога подићи плате и постаћи потрошње, уреалити курс динара према евру како би се стимулисао извоз. Нема ту неке философије, само, на жалост, нема ни воље па се све своди на: трла баба лан, да јој прође дан.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online