Četvrtak 9. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 18.02.2013.
13:14
N. S. Preradović - Vesti A

"Novi kredit za rupe u budžetu"

Na međunarodnom finansijskom tržištu država Srbija je prodala evroobveznice u iznosu od milijardu i po dolara. Iz Ministarstva finansija su poručili da je kamatna stopa od 4,8 odsto i rok dospeća od sedam godina izuzetno povoljan za Srbiju. Međutim, ekonomski analitičar Milan Ćulibrk za "Vesti" kaže da se radi o uzimanju novog kredita, samo što se država nije zadužila kod banke, nego kod više investitora. Dug Srbije jeste povećan za 1,5 milijardi dolara, a ključno pitanje je kako će vlast trošiti taj novac.

Milan Ćulibrk, ekonomski analitičar
 

Vlast tvrdi da je prodaja evroobveznica znak poverenja investitora u reforme Vlade Srbije?
- Brza prodaja evroobveznica je znak da na svetskom finansijskom tržištu ima viška novca. Investitori su bili iz SAD, gde ima viška dolara, iz Emirata, gde takođe ima viška para, i iz Londona, što je logično jer je taj grad sedište najvećeg broja kompanija.

Prepušteni sami sebi

Da li je Srbija izbegla bankrot?
- Nije, mi smo već duže vreme na opasnoj granici zaduženosti, a u slučaju veće krize ne možemo se osloniti na druge i očekivati pomoć, jer nismo članica ni Evropske unije, ni zone evra.

U odnosu na prvu prodaju srpskih evroobveznica, u septembru 2011, tvrdi se da je sada postignuta mnogo povoljnija cena?
- Da, stalno ističu povoljnu kamatu, ali ne treba zaboraviti da je libor (međunarodna bankarska stopa) u odnosu na dolar na rekordno niskom nivou. Drugim rečima, mi zapravo plaćamo 16 puta veću kamatnu stopu od nekog američkog investitora koji pazari na svetskom tržištu.

Vlada obećava da će deo novca od prodaje evroobveznica usmeriti na prevremenu otplatu starih kredita?
- Ukoliko se to dogodi i deo novca bude iskorišćen za otplatu starih dugova, to će biti veoma dobro. Međutim, dobar deo tog novca će otići na finansiranje deficita u budžetu koji je veći od milijardu evra, a to nije dobro. Na žalost, u ovom trenutku ne vidim način da se drugačije pokrije taj deficit. Činjenica je da se Srbija mora zaduživati da bi servisirala stare kredite. Samo ove godine za vraćanje nam dospeva oko četiri milijarde evra.

Pojeli smo 8,5 milijardi evra

U poslednje četiri godine dug Srbije je povećan za više od 8,5 milijardi evra, a skoro sav novac je otišao na javnu potrošnju. Dakle, novac je pojeden, a ništa nije išlo na obnavljanje infrastukture, niti u ulaganja u nova preduzeća. Mi smo se zaduživali, a onda tek novac trošili, umesto da nešto i gradimo - uočava Ćulibrk.

Znači, nema govora o poverenju investitora u reforme Vlade?
- Reč je o višku novca koji postoji na svetskom tržištu te su tako srpske evroobveznice i prodate. Zasad ne vidim reforme u srpskim javnim preduzećima, zdravstvu, školstvu, a neophodne su. Stalno se govori da će nam u ovoj godini društveni proizvod porasti za dva odsto, ali treba znati da će cene zvanično biti veće za pet, a nezvanično za sedam odsto.


Dakle, standard će nam i dalje padati?
- Ne može se očekivati boljitak. Nije problem da nam ove godine društveni proizvod poraste za dva odsto, ali 2014. neće imati odakle da raste. Mi smo sada trenutno na nižem nivou nego 2008. godine, ali uvek može biti gore. To najbolje zna 400.000 ljudi koji su u proteklih četiri godine ostali bez posla.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online