Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 14.02.2013.
16:36
Beta A

Kosovo da vrati imovinu PIO fonda

Unija poslodavaca Srbije predložila je da Srbija pre isplate kosovskih penzija zatraži povraćaj imovine Fonda Penzijsko-invalidskog osiguranja (PIO) na Kosovu. Prvo vraćanje imovine, pa onda isplata penzija, javljaju beogradske agencije.

Foto. Ilustracija
 

Ta unija upozorila je da olako pristajanje da se prizna pravo na isplatu kosovskih penzija pod pritiskom presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, bez rešavanja pitanja imovine Fonda PIO na Kosovu i Metohiji, može da izazove milijarde evra štete i dodatno ugrozi funkcionisanje tog fonda.

Sud u Strazburu je u septembru 2012. presudio da Srbija u roku od šest meseci gradjanima sa Kosova isplati penzije, koje je prestala da isplaćuhe 1999. godine. Prema pisanju medija, pretpostavlja se da Srbija duguje od jedne do pet milijardi evra za neisplaćene penzija korisnicima sa Kosova i Metohije.

Vlada Srbije usvojila je 12. februara Akcioni plan za prevazilaženje problema isplate penzija ostvarenih na području Kosova i Metohije, kojim se uredjuje način i postupak za utvrdjivanje ispunjenosti uslova za isplatu tih penzija, kao i način i dinamika isplate.

Unija poslodavaca Srbije, kao organizacija koja participira u Upravnom odboru Fonda PIO, upozorila je Vladu Srbije i javnost da će biti učinjena ogromna šteta Srbiji i Fondu PIO ukoliko se kosovske penzije budu isplaćivale pre prethodnog povraćaja značajne imovine Fonda PIO na Kosovu i Metohiji.

Vladi Srbije je predloženo da donese odluku o recipročnom postupanju kod isplate kosovskih penzija i da postavi protivuslov da se penzionom fondu Srbije vrati imovina i isplati nadoknada za 14 godina bespravnog korišćenja mnogih poslovnih prostora i objekata, banjskih, zdravstvenih i drugih ustanova na Kosovu i Metohiji.

"Tek na osnovu toga penzije kosovskim penzionerima mogu da budu isplaćene, kada se zaista utvrdi koliko njih ima pravo na ovo, s obzirom da je prošlo 14 godina od dana kada su snage Kfora ušle na Kosovo i Metohiju i Srbija izgubila kontrolu nad ovim delom države", navodi se u saopštenju UPS.

To udruženje je istaklo da treba i hitno pokrenuti tužbe pred Medjunarodnim sudom pravde za povraćaj imovine Fonda PIO na Kosovu i Metohiji i ostvarivanje prava na nadoknadu za 14 godina bespravnog korišćenja te imovine od vlasti i stanovništva na Kosovu i Metohiji.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 14.02.2013. 16:40
Ма то је за Дачића ситно да се он бакће са тим (неће исплаћивати Србима да би исплатио шиптарима)!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online