Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 12.12.2018.
22:33
Tanjug, Vestionline A

Graso: Oklopna vozila nisu pretnja, nema naznaka vojne akcije

Portparol Kfora Vinćenco Graso kaže da isporuka 24 blindirana vozila marke "hamvi" za potrebe kosovskih bezbednosnih snaga "ne predstavlja pretnju ni za koga" i dodaje da nema naznaka da na teritoriji Kosova može da dođe do bilo kakve vojne akcije.

en.wikipedia.org/Sgt. Joshua Dodds
Pripadnici KFOR-a

RTK2 je pre dva dana objavio da su viskokomobilna višenamenska vojna vozila (HMMWV) stigla iz SAD na Kosovo i da se očekuje da će biti na raspolaganju kosovskim oružanim snagama. 

Graso kaže da su blindirana vozila namenjena za transport ljudstva i tvrdi da "nema razloga za strah i zabrinutost", prenosi Radio kontakt plus.

On napominje da je isporuka vozila kosovskim bezbednosnim snagama rezultat bilateralnog sporazuma između Prištine i Vašingtona i da nema nikakve veze sa Kforom.

- Sporazum je potpisan u julu ove godine, bio je naširoko predočen u javnosti i svi su bili upoznati sa tim - naveo je Graso.

Na konstataciju da su Srbi na teritoriji celog Kosova uplašeni podrškom koju zvanična Priština dobija od Amerike, te na pitanje da li je Kfor spreman da ih zaštiti ukoliko, eventualno, dođe do napada na srpske sredine, Graso kaže da "nema razloga za strah i zabrinutost".

- Kfor je na Kosovu u skladu sa Rezolucijom 1244 SB UN i obezbeđuje sigurno i bezbedno okruženje za sve građane, počev od 1999. godine. U potpunosti je posvećen svom mandatu i nastaviće da štiti sve ljude na Kosovu i da garantuje mir i stabilnost - rekao je Graso. 

On je dodao da "nema naznaka" da bi mogli da se ponove dogadaji iz 2004. godine.

Upitan da li je Kfor spreman da odgovori na eventualnu vojnu akciju Prištine, Graso je rekao da je Kfor "spreman da interveniše u skladu sa Rezolucijom 1244 SB UN protiv bilo koga ko ugrožava bezbedno i sigurno okruženje".

- Nema naznaka da na Kosovu može doći do bilo kakve vojne akcije. Kfor održava dobru saradnju i otvorene odnose sa svim institucijama i organizacijama odgovornim za bezbednost na Kosovu, a ostvarujemo saradnju i sa Vojskom Srbije - rekao je Graso.

Na pitanje da li je Kfor spreman da zaštiti vitalne objekte na severu Kosova, poput HE "Gazivode" i TE "Valač", kao i da li baza Kfora Noting hil, kod Leposavića, ima dovoljno vojnika za eventualno delovanje, Graso je rekao da "broj vojnika u zavisnosti od situacije varira". 

- Vojnici u toj bazi se rotiraju, pripadaju Multinacionalnoj borbenoj grupi ’Istok’, a pod vođstvom su SAD, koja uključuje poljske i turske vojnike. U svakom slučaju, sve snage Kfora se obučavaju kako bi bile spremne da budu brzo raspoređene širom Kosova i da spreče bilo kakvu pretnju bezbednosti i sigurnosti - rekao je Graso. 

RTK2 je ranije objavio da su na Kosovo su stigla 24 blindirana oklopna vozila "Hamvi" (Humvee).

U julu ove godine kosovska vlada potpisala ugovor o kupovini 51 vozila, navodi RTK2.

Sednica kosovske skupštine na čijem će dnevnom redu biti formiranje takozvane vojske Kosova zakazana je za 14. decembar.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online