Četvrtak 9. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 12.02.2010.
17:12
Vestionline A

MMF zadovaljan i zakonom o platama

Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić i šef Misije MMF-a Albert Jeger saglasili su se da je najava donošenja novog zakona o platama u javnom sektoru dobra vest jer će se na taj način, uvođenjem platnih grupa i razreda, omogućiti ravnomernija raspodela plata za iste ili slične poslove u različitim oblastima.

Takođe, donošenjem novog zakona o platama u javnom sektoru utvrdiće se i princip prema kome će visina zarade zavisiti prevashodno od učinka zaposlenog, ocenili su Jeger i Ljajić posle razgovora.


Jeger je podvukao da su predstavnici MMF-a i Vlade Srbije postigli visok stepen saglasnosti o većini odredaba novog zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju i da je ostalo da se u nastavku pregovora usaglasi još nekoliko detalja.


Ministar Ljajić je delegaciju MMF-a upoznao sa koracima koje Vlada Srbije preduzima u oblasti reforme socijalne zaštite, a bilo je reči i o aktuelnostima vezanim za donošenje novih zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju i platama u javnom sektoru.

Jeger i Ljajić su kao "dobru vest" ocenili najavu donošenja novog zakona o platama u javnom sektoru jer će se na taj način, uvođenjem platnih grupa i razreda, omogućiti ravnomernija raspodela plata, a utvrdiće se i princip prema kome će visina zarade zavisiti prevashodno od učinka zaposlenog, navodi se u saopštenju.


Govoreći o reformi u oblasti socijalne zaštite, Ljajić je istakao da će u ovoj godini biti donet novi zakon o socijalnoj zaštiti, kojim će biti regulisane sve vrste socijalnih davanja i čija će primena omogućiti bolju targetiranost korisnika, kako bi ta davanja bila što pravednije raspoređivana.


Ljajić je dodao i da će socijalna davanja u 2010 godini biti redovna, iako nije predviđeno njihovo nominalno povećavanje.


Ministar LJajić i Albert Jeger su na kraju razgovora izrazili nadu da će i ova runda pregovra između MMF-a i predstavnika Vlade i drugih nadležnih institucija Republike Srbije, biti uspešno okončana, navedeno je u saoopštenju iz Kabineta ministra za rad i socijalnu politiku.


Misija MMF-a, koja već peti dan boravi u Beogradu, u razgovorima sa premijerom Mirkom Cvetkovićem i članovima njegovog kabineta ocenila je da se svi elementi kreditnog aranžmana sa Fondom u potpunosti sprovode i odala je puno priznanje na predloženim merama vlade za reformu penzionog sistema.


Od MMF-a 3 milijarde dolara

 

MMF je 15. maja 2009. odobrio novi stend baj aranžman, vredan 2,9 milijardi evra za jačanje deviznih rezervi i do sada su povučene dve tranše tog kredita u ukupnoj vrednosti od 1,12 milijarde evra. Srbija se sporazumom sa MMF-om obavezala da će smanjiti izdatke za isplate zarada budžetskih korisnika, odnosno da će te plate, kao i penzije, biti zamrznute u 2010. godini. Sporazum predviđa i otpuštanje viška zaposlenih u državnoj administraciji i usvajanje novog zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju.


Na početku nove runda razgovora, sa premijerom Cvetkovićem i ministarkom finansija Dianom Dragutinović, predstavnici MMF-a su konstantovali da su u Srbiji u 2009. godini merama vlade ublažene negativne posledice ekonomske krize i ocenili da je naša zemlja prošlu godinu završila sa boljim makroekonomskim pokazateljima nego zemlje istočne Evrope.


Posle razgovora u četvrtak sa potpredsednikom Vlade Srbije Jovanom Krkobabićem, delegacija MMF-a odala je posebna priznanja za kompetentno i stručno obavljen posao na racionalizaciji, kao i za uspešno objedinjavanje do sada postojeća četiri fonda u jedinstven penzioni sistem.


"Napori koji su uloženi na reformi sistema obezbeđuju prethodno dogovorene ciljeve. Predstavnici MMF smatraju da su predložene izmene sistema kompatibilne evropskim standardima i da obezbeđuju dugoročno održiv penzioni sistem koji neće ugrožavati ekonomsku stabilnost zemlje", navodi se u saopštenju, posle sastanka.


Zvanični razgovori MMF-a i Vlade Srbije počeli su u utorak, 9. februara, održavanjem plenarne sednice u zgradi NBS i trajaće sve do 23. februara.


Guverner NBS Radovan Jelašić tada rekao da će glavne teme treće revizije kreditnog aranžmana sa MMF-om biti smanjenje izdataka za plate i penzije u budžetu, smanjenje javne potrošnje, poboljšanje investicione klime i monetarna politika.


On je podsetio da se ne radi samo o reviziji aranžmana već i o sagledavanju šire makroekonomske situacije u Srbiji i preneo da je ono što bi, prema sugestijama MMF-a, Srbija trebalo da uradi su: više investicija i manje potrošnje, veća proizvodnja razmenjivih dobara i veći izvoz, zatim veći udeo dinara, a manje evra u finansijskim transakcijama.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online