Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 03.02.2013.
17:55
RTS A

Kako izaći iz minusa?

Preko milion korisnika platnih i kreditnih kartica u Srbiji je u minusu ili neredovno plaća dug. Posle iscrpljivanja svih mogućnosti bankari predlažu refinansirajući kredit, a krajnja instanca je sud.

Pojedine banke vide interes da umesto kamate na dug po kartici savesnim korisnicima ponude fiksnu naknadu ako sami odrede broj rata
 

Da je teško razdužiti se, pokazuje i iskustvo Nenada Vlatkovića, koji sada mora da rešava svoju nelikvidnost i trošenje iznad mogućnosti.

"Pošto imam dva kredita, jedan gotovinski i jedan po kreditnoj kartici, banka me u principu juri jer ne mogu zbog priliva plate da izmirujem obaveze i predlaže mi da ta dva kredita spojim u jedan i da ukinem kreditnu karticu", kaže Vlatković.

Na svako kašnjenje otplate rata, banka prvo šalje sms poruke, pa zove klijente telefonom, ali nikako ne odustaje od naplate duga.

Kristina Marković iz Sber banke kaže da ukoliko banka nema kontakt sa klijentom i klijent ne sarađuje, jedino što ostaje kao opcija je da se aktiviraju raspoloživi instrumenti obezbeđenja.

"Znači, aktiviraju se administrativne zabrane, ukoliko banka ima na raspolaganju menicu pokreće izvršni postupak i u krajnjem slučaju to je pokretanje krivičnog postupka", objašnjava Kristina Marković.

Naravno, bankama nije u interesu da se sudi sa klijentima i najčešće dug pretvara u refinansirajući kredit, prilagođen kreditnoj snazi klijenata. Banke to radije čine nego da nenaplative dugove prodaju takozvanim faktoring agencijama.

"Preneta potraživanja na neku drugu kuću kao što je faktoring na konsolidovanom nivou vas ne oslobađa potrebe za dokapitalizacijom nego onda banka mora da zadovolji i nivo kapitala dabi pokrila potencijalne gubitke te faktoring kuće", ističe Ivan Radojčić iz OTP banke.

U poslednjih godinu dana broj kartica sa minusom povećao se sa 1.040.000 na 1.100.000, a dug na preko 80 milijardi dinara. I kašnjenje je u stalnom porastu i veće je za oko tri odsto. Zbog toga pojedine banke vide interes da umesto kamate na dug po kartici savesnim korisnicima ponude fiksnu naknadu ako sami odrede broj rata.

Na transakciju od preko 60.000 dinara, ako klijent uplati iznos u celosti, posle šest meseci ukupan dug će iznositi 64.300 dinara, a kamata 4.393 dinara.

"Ako to uporedimo sa drugim modelom, podele na rate, ukoliko dug izmiri u šest jednakih rata ceo klijentov dug, odnosno njegov trošak će iznositi 60.500 dinara", objašnjava Snežana Bubanja iz Unikredit banke.

Prema njenim rečima, ako se uporede ova dva modela, troškovi kod podele na rate su mnogo niži i iznose svga 500 dinara u vidu jednokratne naknade. Kada zapne, banke mogu da ponude klijentu i povoljnija rešenja. Interes da se odreknu dela profita vide u povećanom prometu i provizijama od trgovaca i članarinama na kartice.

POVEZANE VESTI

Nedelja 03.02.2013. 18:12
ко уђе у минус тај више не испливава читав ... људи су све сиромашнији ,а банкари све богатији , користе наше паре , наше време , богате се , а то што користе наш новац ,јадну надокнаду дају , када буде било дошло време , а мислим да је време увелико треба сви да иѕвучемо паре из банке и нек банкари цркну ! само тако треба да се боримо против њих
Nedelja 03.02.2013. 18:10
Cilj i jeste da sto vise ljudi u Srbiji ne izadje iz kola u koje se uhvatilo sa bankama kojih ima bezbroj, kada bankrotira stotine hiljada onda ce i duznicko ropstvo stati na scenu pa ce Srbija osim sto se teritorijalno cepa postati i necije vlasnistvo i to pod kamatama
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online