Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Nedelja 13.01.2013.
16:04
Beta A

DS: Vlast opasno zadužuje zemlju

Demokratska stranka zatražila je od Ministarstva finansija i Vlade Srbije da što pre javnosti objasne zašto zemlju i njene građane zadužuju po, kako je navedeno, izuzetno nepovoljnim uslovima.

Foto. Ilustracija
 

"Zašto smo se za potrebe železnice zadužili 800 miliona dolara od Rusije po kamati od 4,1 odsto godišnje, uz uslov da ruske firme posao dobijaju bez tendera, a domaća preduzeća mogu da rade samo 30 odsto poslova", upitala je u saopštenju najjača opoziciona stranka.

Demokrate pitaju ministra finansija Mlađana Dinkića i vladu zbog čega su uzeli kredit od Rusije po kamati od 4,1 odsto godišnje kada Kina nudi Srbiji kredite za infrastrukturu po kamati od tri odsto, uz učešće domaćih firmi od minimum 49 odsto u ukupnim radovima.

"Zašto smo uzeli kredit od Rusije po 4,1 odsto, kad nam Evropska banka za obnovu i razvoj nudi kredit po 1,5 odsto, a Svetska banka čak ispod 1 odsto godišnje i pri tome ni EBRD ni Svetska banka ne postavljaju uslov čije kompanije će dobiti poslove, već se poslovi dobijaju na međunarodnim tenderima", upitale su demokrate.

DS traži od vlade da objasni zbog čega je izgradnja pruge Valjevo-Loznica prioritet i zašto je skoro polovina sredstava od ruskog kredita namenjena upravo za tu deonicu koja se gradi već sto godina i za koju se zna da nikada neće biti rentabilna.

"Zašto se zanemaruju deonice Beograd - Novi Sad, Raška - Novi Pazar, Pančevo - Vršac ili železnički most kod Vinče, za koje postoji neuporedivo veća tražnja kako u putničkom tako i u teretnom saobraćaju", pitaju demokrate.

Na kraju saopštenja, DS je podsetio i da je aktuelna vlada za pet meseci zadužila zemlji za 2,5 milijardi evra.

Stranka podseća i da je prošla vlada na čijem je čelu ona bila za prvih sedam meseci 2012. zadužila Srbiju dva i po puta manje, i to u vreme kada je sadašnji ministar finansija Mlađan Dinkić "plašio građane lažnom i opasnom pričom o bankrotstvu zemlje".

POVEZANE VESTI

Nedelja 13.01.2013. 19:04
Verujem ali sam i siguran da su zveri borisa tadića opustošile Srbiju počevši od dečijhi obdaništa pasve do kapela, tačnije sve što im je palo pod ruku pokrale su te svinje..
Nedelja 13.01.2013. 19:10
Vi ste nas zaduzili za preko 30 milijardi i sve pokupili .... nista Srbija nije videla od tih para - ni privrede - ni poljoprivrede- ni industrije - ni puteva - ni zeleznice - ni prevoza ... cak i ono sto smo imali - propalo je ...! Kao Sodom i Gomor - tako se radilo i ostala je pustos...!
Nedelja 13.01.2013. 16:45
Isto kao i Vi! Sprziti hobotnicu !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online