Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 06.01.2013.
03:11
Večernje novosti A

Proleće donosi skuplji kvadrat

Sa najavljenim velikim investicijama dolaze i bolji dani za tržište nekretnina. Očekuje se veća potražnja, ali ne kao pre krize, pišu "Večernjih novosti".

Tržište stanova, kuća i poslovnog prostora u Srbiji trebalo bi konačno da se "probudi" na proleće, očekuju u agencijama za promet nekretnina.

Sa najavljenim velikim investicijama dolaze i bolji dani za tržište nekretnina: Očekuje se veća potražnja, ali ne kao pre krize
 

Optimističku prognozu posrednici u kupoprodaji kvadrata baziraju na najavljenim velikim investicijama. Povećana potražnja, međutim, mogla bi da dovede do skoka cena, u početku, za oko deset odsto.

Sigurno je, ipak, da se neće ponoviti "zlatne godine" u prometu nekretnina - u periodu od 2006. do 2008, pre ekonomske krize - kada je kvadrat u Beogradu bio skuplji u odnosu na mnoge svetske metropole.

Vlasnik agencije "Legat" Nedeljko Malinović podseća da cene nekretnina u glavnom gradu stagniraju već osam meseci.

"Naravno, cenovnik iz malih oglasa treba umanjiti bar za deset odsto i taj 'popust' ostvaruje se u dogovoru kupca i prodavca. I to je uvek tako. Trenutno posla nema", navodi on.

Čak nema ni zainteresovanih gastarbajtera, koji su ranije obično tokom novogodišnjih praznika u domovini kupovali nekretnine. Velike nade polažu se u najavljene investicije i ako ih zaista bude, tržište će da oživi.

Uz malu potražnju, situaciju na tržištu trenutno karakteriše i veoma loša ponuda nekretnina. Oko 20 faktora utiče na cenu nekretnine i kada se kupac opredeli za mikrolokaciju nastaje problem. Jer, teško je naći stan koji je u svemu po meri kupca - mikrolokacija, kvadratura, spratnost, opremljenost...

"Da bi tržište oživelo, važno je i da politička situacija bude stabilna. Prošla godina nam je, na primer, propala zbog izbora. Najčešći kupci kvadrata su u takozvanim vezanim prodajama, jedan veći za dva manja stana, zatim, ima građana iz unutrašnjosti koji za svoju decu kupuju nekretnine u glavnom gradu i to je trenutno najsigurnija klijentela", navodi Malinović.

Najdrastičniji pad u odnosu na period pre krize imali su kvadrati na atraktivnim lokacijama i u Novom Beogradu, gotovo 50 odsto. Lisičji potok, koji je infrastrukturno još neuređen, neopravdano već godinu dana drži cenu od 2.000 do 2.500 evra i kupaca nema.

U agencijama ističu i da kupovina kvadrata koji će se izdavati u zakup, više nije tako isplativ biznis. Naime, kirije su duplo niže tako da je potrebno mnogo više godina da bi se investicija vratila. Sada na Vračaru stan od 100 kvadrata može da se iznajmi za 400 do 500 evra, dok ranije, za manje od hiljadu nije bilo ni govora.

POVEZANE VESTI

Nedelja 06.01.2013. 11:18
Ovo su opet neki marketingsko-berzanski trikovi gradjevinsko-novinarske mafije.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online