Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 01.01.2013.
15:35
Telegraf A

Bela tehnika jeftinija, automobili bez popusta

Sa prvim danima 2013. carine na uvoz mnogih proizvoda iz Evropske unije su umanjene ili ukinute, ali to, na žalost kupaca, neće dovesti do sniženja cena u Srbiji, poručuju za Telegraf.rs uvoznici.

Većina uvoznika niže carine neće ukalkulisati u cene, a kako navode, iznos carina u krajnjoj ceni koju kupci plaćaju je minimalan.

Većina uvoznika niže carine neće ukalkulisati u cene, a iznos carina u krajnjoj ceni koju kupci plaćaju biće minimalan
 

Na osnovu Prelaznog trgovinskog sporazuma sa EU, carine treba da se smanje ili ukinu za kućnu hemiju, kozmetiku, obuću, automobile, nameštaj, građevinsku opremu. Konkretno, carinske stope neće važiti za bezince od 1.000 do 1.500 kubika, dok na dizelaše od 1.500 do 3.000 kubika ostaju carine od tri odsto.

Potpuno se ukidaju carine i na frižidere, šporete i radio uređaje za automobile, mineralne i gazirane vode, čokolade, neke vrste jogurta, biskvite, kečap, a nulta carinska stopa biće obračunata i na pivo, vinjak, konjak i votku. Manje carine važiće za meso i mesne proizvode, mleko, pojedine vrste voća, cigarete, ulje…

Iz Ministarstva trgovine stižu poruke da bi bilo logično da dođe do pojeftinjenja robe zbog sniženja carina, odnosno da za taj iznos dođe do pada cene robe koja se uvozi iz Evropske unije.

- Ipak, koliko će ova mera uticati na konačnu cenu svakako zavisi od proizvoda do proizvoda, od toga kolika je bila osnovna carina – kaže ministar trgovine Rasim Ljajić.

Carina na industrijsku robu iz EU - 0!

S druge strane, uvoznici tvrde da su male šanse da spuste cenu svoje robe i da u tome važnu ulogu pre svega ima stabilan kurs.

- S obzirom da je inflacija 13 odsto, teško da postoji prostor da snizimo cene - poručuje Dragan Nikolić, predsednik Nadzornog odbora kompanije “Tigar”.

Direktor “Tehnomarketa” Slaviša Marković očekuje da će cene bele tehnike biti nešto niže, iako priznaje da “bela tehnika nikada nije bila jeftinija”.

- Malo ćemo korigovati cena, za nekoliko procenata, jer sve ostalo nije realno – rekao je Marković.

U kompaniji “Tojota Srbija” ističu da će cene automobili biti gotovo iste jer će se od 1. januara 2013. naplaćivati ekološka taksa.

- Bilo bi pošteno da nadležni to pomenu. Ekološka taksa iznosi 12.000 dinara po toni, što znači da će za automobile srednje klase ona iznositi oko 140 evra. Zbog ukidanja carina, cena automobila bi u proseku trebalo da budu niže za 200 evra. To praktično znači da će na kraju balade, auto biti jeftiniji za svega 60 evra – navodi Nenad Predrevac, direktor marketinga i prodaje u “Tojoti”.

Podsetimo, proces snižavanja carina robe koja se uvozi iz Evropske unije započet je još 31. januara 2009. godine.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online