Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Petak 12.09.2014.
14:36
Beta A

"Srbija ima veliku korist od trgovinskog partnerstva EU i SAD"

Srbija može da ima velike koristi od ugovora o slobodnoj trgovini u kojoj vode pregovore SAD i EU, ocenio je u petak zamenik direktora Kancelarije za evropske integracije Srđan Majstorović.

Srbija će, kao bliski partner EU imati višestruke koristi od partnerstva SAD i Unije
 

"Taj ugovor mogao bi čak, ukoliko se ukinu carine u poljoprivredi, da bude zamena za one ugovore o slobodnoj trgovini sa trećim zemljama koji će biti poništeni zbog pristupanja EU", rekao je Majstorović na skupu o uticaju Transatlantskog trgovinskog i investicionog partnerstva SAD i EU na zemlje u pristupanju.

Kako je rekao, takvu korist Srbija može imati kada postane članica EU, pa time i deo ovog trgovinskog partnerstva, i to ukoliko se ukinu carine za poljoprivredne proizvode, što i jeste jedan od proklamovanih ciljeva pregovora o ovom sporazumu.

Transatlantsko partnerstvo, o kojem EU i SAD vode pregovore, ima za cilj uklanjanje carina, ali i prevazilaženje razlika u tehničkim propisima, standardima i procedurama kako bi se tržište otvorilo i za usluge, investicije i javne nabavke, od čega se očekuje pozitivan uticaj na privredu kako EU i SAD tako i celog sveta.

Članice EU najveći trgovinski partner

Majstorović je istakao da su članice EU najveći trgovinski partner Srbije, sa udelom od 64 odsto u trgovini Srbije, kao i da je pokrivenost uvoza izvozom zahvaljujući liberalizaciji trgovine porastao na 76,6 odsto u prvih šest meseci ove godine dok je pre sklapanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju iznosio 44 odsto.

"Prvi put u istoriji 2013 i 2014. imamo suficit sa SAD koji u periodu od januara do jula ove godine iznosi 22 miliona evra zahvaljujući automobilskoj industriji", rekao je Majstorović, dodavsi da Srbija za izvoz u SAD ima povoljan tretman za 4.650 proizvoda.

Predsednik Evropskog pokreta u Srbiji Vlastimir Matejić procenio je da će sporazum imati više pozitivnih nego negativnih efekata, ali i upozorio da Srbija mora dobro da se pripremi.

"Srbija nema izbor već treba da razume šta je čeka u budućnosti i da se dobro pripremi. Svoje aktivnosti ne treba da usmeravamo na kritiku već na pripremu", ukazao je Matejić.

EU neće smanjiti uvoz iz Srbije

Šef sektora za evropske integracije Delegacije EU u Srbiji Frejk Janmat rekao je da će Srbija imati i indirektne koristi od ovog sporazuma kao bliski partner EU.

"Ako se u EU zahvaljujući Transatlantskom partnerstvu ostvari rast, i Srbija će od toga imati koristi", kazao je on.

Osvrćući se na navode da bi EU mogla da smanji uvoz iz nekih trećih zemalja uključujući i Srbiju zbog boljih uslova za uvoz iz SAD, Janmat je rekao da ne misli da je to slučaj.

"Ne mislim da se u EU uvoze isti proizvodi iz SAD i iz Srbije", rekao je Janmat, dodavši da je dosadašnje iskustvo u liberalizaciji trgovine između Srbije i EU pokazalo da Srbija od toga ima koristi, da je već konkurentna. i da je jedina zemlja kandidat za članstvo sa suficitom u trgovini poljoprivrednim proizvodima sa EU.

POVEZANE VESTI

Petak 12.09.2014. 16:22
Ma imamo koristi ko ja od Samante Foks....jebem ti takvu korist....samo zlo imamo od njih. Ova njihova humanost me podseca na ono:UBIJU TI RODITELJE A ONDA TI DONESU PAR BOMBONA I ONI SU SADA HUMANI. A U SUSTINI SVE OTELI OD RODITELJA.
Petak 12.09.2014. 14:44
Ka se saberu neoborive CINJENICE IZ NASE PROSLOSTI ONDA DOLAZIMO DO ZAKLJUCKA............Da je eU od ranih 90-tih razbila planirano voljnjo i nasilno privredu sfrj..............DA BI SADA MOGLI DA CITAMO......"Srbija ima veliku korist od trgovinskog partnerstva EU i SAD"..............TUZNO ZAR NE? I TE KAKO SU SE BOJALI SLAVNIH HEROJA-POTOMACA ANTIFASISTA...........A zamislite KAKO BI eU uopste funkcionisala SA JAKOM NEZAVISNOM RZAVOM U NEPOSRENOJ SREDINI.................SVE ZRTVE BALKANSKOGA RATA SU PALE ZARA STVARANJA eU!!!!!!!!!!
Petak 12.09.2014. 16:21
Koje gluposti i jeftina propaganda.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online