Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 01.01.2013.
10:34
Beta A

Carina na industrijsku robu iz EU - 0!

Da, da, dobro ste videli - carinska stopa na uvoz velikog broja industrijskih proizvoda proizvedenih u EU od danas će biti potpuna ukinuta, a biće snižena i na važne poljoprivredne proizvode, rekla je koordinatorka Biroa za saradnju sa EU Privredne komore Srbije Kristina Đurić.

Sad ima da uvozimo avionima, kamionima... samo, je l' ima ko para da kupi to što uvezemo?
 

Nulta carina važiće za nove i polovne automobile, obojene metale, aluminijum, bakar, mašine, elektroproizvode, delove za traktore, krzno, proizvode od betona, gipsa i cementa, gume, kaučuk i keramičke proizvode.


"Carina na uvoz polovnih i novih automobila iz EU se snižava sa 2,5 odsto u 2012. na nulu u 2013. godini", precizirala je Kristina Đurić u izjavi za portal EurAktiv Srbija.


Ona je podsetila da je prema Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) Srbija sa EU ispregovarala tranzicioni period za liberalizaciju trgovine od šest godina što znači da Srbija u 2013. godini ulazi u petu godinu liberalizacije, odnosno postepenog snižavanja carina.


Od 2014. godine industrijski proizvodi biće potpuno liberalizovani, što znači da će carinska stopa na uvoz tih proizvoda biti nula.


Kad je reč o poljoprivrednim proizvodima, za oko 96 odsto poljoprivrednih proizvoda carina će 2014. godine biti nula. Proizvodi koje Srbija nema, poput agruma i južnog voća, liberalizovani su još 2009. godine.


Međutim, poljoprivredni proizvodi koje Srbija proizvodi ostaće zaštićeni carinama i posle 2014. godine, ostakla je Đurićeva, dodajući da je reč oko 400 tarifnih linija.


Kako je navela, reč je o voću i povrću, žitaricama, mesu, mleku i mlečnim proizvodima.


"Za te proizvode će posle 2014. carina biti od 20 do 80 odsto osnovne carine, a to je carina koju Srbija ima za proizvode zemalja s kojima nema potpisane proizvode o slobodnoj trgovini", navela je Kristina Đurić.


Na primer, za mleko i mlečne proizvode do tri odsto masnoće, odnosno jogurt, carina će biti osam odsto u 2013. godini a šest odsto u 2014. godini.


Kad je reč o rakiji, carina na uvoz biće 12 odsto u 2013. i devet u 2014. godini, preneo je EurAktiv Srbija.


Uvoz telećeg mesa iz EU neće biti potpuno liberalizovan, pa će carina u ovoj godini biti 15 odsto i 12 odsto sledeće godine.


Prema podacima Privredne komore Srbije, u prvih 11 meseci 2012. godine Srbija je u spoljnotrgovinskoj razmeni sa EU imala deficit od 2,7 milijardi evra. U istom periodu izvoz Srbije u EU povećan je pet odsto u odnosu na isti period 2011. godine, na 4,75 milijardi evra, dok je uvezena roba za 7,4 milijarde evra.

POVEZANE VESTI

Utorak 01.01.2013. 15:40
Имате потпуно право; ЕУ ће извозити у Србију без царине а, Србија ће извозити у ЕУ са царином тако да ће Србија имати великих проблема да извози у ЕУ. Исти је случај између Кине и ЕУ, Кина извози у ЕУ без царине или са неком незнатном царином а, ЕУ извози у Кину са царином и до 25% тако да је ЕУ према Кини у великом дефициту. Француска захтева да се производи из Кине царине. Међутим Кине подржава ЕУ финансијски, ради се о огромним милијардама, без чега би ЕУ пропала. Да ли је то случај између Србије и ЕУ..? У сваком случају у овој ујдурми Србија је у великом губитку. Како се код нас каже: "Миловање лудом радовање."
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online