Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 27.12.2012.
13:04

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

Skuplja struja donosi mrak

Građanima Srbije prete glad i siromaštvo. Poskupljenje struje i gasa biće izgovor maloprodajama da opet poskupe proizvode, iako se ne zna kako će to građani, koji primaju plate u visini socijalne pomoći, uopšte podneti, kaže za "Vesti" Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS).

Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije
 

Već za prve dane naredne godine Vlada najavljuje poskupljenje struje, šta će to izazvati?
- Opštu katastrofu. Trgovci u maloprodajnim objektima su i do sada jedva čekali da nađu razlog i podignu cene kako bi nadomestili gubitke u poslovanju. Vlasnicima trgovinskih lanaca i radnji u našoj zemlji sve je razlog za skok cena, od suše do cunamija. Zato su cene svih roba i usluga kod nas tako neprimereno visoke.


Skok cene struje može dovesti do lančanog poskupljenja drugih usluga i roba...
- To je logično, ali logika u Srbiji ne postoji. Zakon ponude i tražnje ne važi, sve plaća krajnji korisnik. I bez poskupljenja struje, cene su visoke. Šta li će biti posle, ne smem ni da pomislim.


Hoće li građani moći sve to plate od svojih zarada?
- Oni to ne mogu da plate, o čemu država uopšte ne brine. Za četvoročlanu porodicu je u ovom trenutku potrebno 120.000 dinara mesečno. Tolika primanja naši ljudi nemaju, pa je svima jasno šta će biti kada početkom sledeće godine dođe do novih poskupljenja.

Domaće bolje od uvoznog

Na koje proizvode se građani Srbije najčešće žale?
- Na vrhu rang liste je kvalitet odeće i obuće. Drugi na listi po reklamacijama su mobilni telefoni. Ranije su se potrošači najčešće žalili na kvalitet domaćih proizvoda, a u poslednje vreme je sve više primedbi na proizvode iz uvoza.

Preti li nam siromaštvo?
- Već smo siromašni, preti nam glad i još veća beda. Plate u Srbiji primaju samo zaposleni u javnom sektoru i poslanici. To se može nazvati platom. Svima ostalima plata je kao socijalna pomoć. Primanja su mizerna u odnosu na troškove života.


U Elektroprivredi Srbije kažu da moraju da poskupe struju jer su u velikim dugovima?
- Sa ovako niskim primanjima prosečan čovek u Srbiji ne može da plati struju. Pored toga, zbog načina obračuna, građanima uopšte nije jasno šta plaćaju kada im stignu računi za električnu energiju. Elektrodistribucija ima monopol na tržištu i ne dozvoljava da se uvezu brojila koja bi pomogla potrošačima da smanje ili koriguju potrošnju kako njima odgovara.


Ministar spoljne i unutrašnje trgovine Rasim Ljajić najavio je ukidanje carina za pojedine proizvode, hoće li cene biti niže?
- Ne verujem, jer je uvoznički lobi u Srbiji veoma jak, i to neće dozvoliti. Uredba Vlade o ukidanju carina na pojedine poljoprivredne i prehrambene proizvode iz EU doneta je radi poštovanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Potrošači bi trebalo da imaju veći izbor jer će se većim uvozom stvoriti konkurencija, pa bi trebalo da izbor i cene idu naruku korisnicima.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 27.12.2012. 13:14
Ко ће им куповати ту скупу робу? Србија мора објавити већ сада банкрот и кренути од нуле.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online