Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 09.02.2010.
11:22 >> 15:59h
Tanjug A

Počeli razgovori sa MMF-om

U Narodnoj banci Srbije (NBS) danas su počeli zvanični razgovori delegacija Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Vlade Srbije o trećoj reviziji kreditnog stend-baj aranžmana, koji će trajati sve do 23. februara.

Delegaciju MMF-a na plenarnoj sednici predvodi šef Misije Albert Jeger, a u razgovorima učestvuje i stalni predstavnik Fonda u Beogradu Bogdan Lisovolik. U delegaciji Vlade Srbije su potpredsednici Božidar Đelić i Mlađan Dinkić, ministarka finansija Diana Dragutinović, ministar energetike Petar Škundrić, guverner NBS Radovan Jelašić i viceguverneri Ana Gligorijević, Mira Erić-Jović i Bojan Marković.

Posle plenarne sednice, premijer Mirko Cvetković i ministarka Dragutinović imaće u Vladi Srbije odvojene razgovore s Misijom MMF-a.

 

Aranžman sa MMF-om se u potpunosti sprovodi

Na današnjem sastanku premijera Srbije Mirka Cvetkovića sa Misijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) potvrđeno da se svi elementi kreditnog aranžmana sa tom finansijskom institucijom u potpunosti sprovode, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Misija MMF-a boravi u Beogradu da bi se obavili razgovori u okviru treće revizije stend-baj aranžmana, zaključenog 15. maja 2009, kao i konsultacije po članu 4. Statuta MMF-a, koje predstavljaju statutarnu obavezu svih zemalja članica.

U razgovorima sa predstavnicima Srbije biće razmotrena najnovija fiskalna, monetarna i makroekonomska kretanja, realizacija utvrđenih kriterijuma izvršenja za decembar 2009. godine, kao i sprovođenje dogovorenih strukturnih mera.

MMF je 15. maja 2009. Srbiji odobrio kredit od 2,9 milijardi evra za jačanje deviznih rezervi i do sada su povučene dve tranše tog kredita u ukupnoj vrednosti od 1,12 milijarde evra. Povlačenje treće tranše kredita od 350 miliona evra zavisiće od novog izveštaja Misije MMF-a, a NBS planira da se ta tranša povuče u maju ove godine.

Srbija se sporazumom sa MMF-om obavezala da će smanjiti izdatke za isplate zarada budžetskih korisnika, odnosno da će te plate, kao i penzije, biti zamrznute u 2010. godini. Sporazum predviđa i otpuštanje viška zaposlenih u državnoj administraciji i usvajanje novog zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju.

Predstavnici MMF-a su konstantovali da su u Srbiji u 2009. godini merama vlade ublažene negativne posledice ekonomske krize i da je naša zemlja prošlu godinu završila sa boljim makroekonomskim pokazateljima nego zemlje istočne Evrope.

U naredne dve nedelje sa misijom MMF-a će se, u okviru treće revizije aranžmana, razgovarati o daljem sprovođenju dogovorenih strukturnih mera, navedeno je u saopštenju.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online