Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170

Srbija van opasnosti od bankrota

Zahvaljujući poslednjoj pozajmici finansijsko-politička situacija u Srbiji može se smatrati nešto rasterećenijom. No, to ne menja potrebu za što bržim smanjenjem zabrinjavajuće visokog budžetskog deficita - ocenjuje švajcarski dnevnik “Noje cirher cajtung”.

Situacija u kasi bolja nego što se u javnosti mislilo
 

Pre samo nekoliko meseci vlada Srbije je upozoravala na državni bankrot i poručivala da je isplata plata i penzija u bližoj budućnosti neizvesna. Nervozno se špekulisalo i o tome kakvo je zapravo činjenično stanje u javnoj kasi. Međutim, ovih dana nema više naznaka tog alarmatnog stanja kao ni uznemirenosti u vladi.

Prema rečima ministra finansija Mlađana Dinkića "Srbija definitivno više nije u opasnosti od bankrota“. U prva dva meseca novac se morao obezbeđivati dan za danom, da bi se isplaćivale plate i penzije. A u sledeću godinu se ulazi čak i sa novčanom zalihom.

Bolja likvidnost

Koji su uzroci promenama? Na prvom mestu je posredi politička igra u kojoj se situacija koju je ostavila prethodna vlada okarakteriše kao posebno teška. Tog pravila se držala i novonastala koalicija nakon izbora u Srbiji koja sada tvrdi da državni budžet ne može baš tako lako da ispari, kao što je to najavljivano po preuzimanju dužnosti.

Na drugom mestu je činjenica da je Srbija uspela da zaradi na tržištu obveznicama. Tom prilikom je prodato svih ponudjenih 750 miliona dolara petogodišnjih evro-obveznica sa prinosom od 5,45 odsto, čime je poboljšana likvidnost. Još evro-obveznica u vrednosti od dve milijarde dolara je planirano za 2013. Prema rečima zvaničnika novac iz Međunarodnog monetarnog fonda neće biti neophodan ni za budžet ni za devizne rezerve.

Dogovor o kreditu sa Srbijom Vašington je u februaru ove godine doveo na tanak led jer je tadašnja vlada imala više rashoda nego što je do bilo dogovoreno. Međutim, sada je situacija takva da su vrata jednim delom ponovo otvorena. Dogovoreno je da se razgovori o kreditu nastave u proleće 2013. Taj kredit bi bio kredit iz predostrožnosti koji će u principu koristiti samo u slučaju nužde.

Nacrt budžeta isuviše ružičast

Prednost jednog takvog dogovora za Srbiju, koji će verovatno trajati tri godine, je u tome što je povezan sa niskim obavezama i što doprinosi umirivanju investitora. To je za Srbiju od velike važnosti jer razloga za uzbunu još ima. Neophodnost važnih reformi naglašava i MMF. Njegovi zastupnici prebacuju vladi da je nacrt budžeta za 2013. godinu isuviše ružičast: najave smanjenja deficita sa 6.7% na 3.6% BDP-a su upitne. Oni su takođe zabrinuti i za visinu javnog duga, koji po zakonu ne bi smeo da bude veći od 45% BDP-a, a koji će se u prvoj polovini 2013. popeti na skoro 65%.

Ono što dodatno otežava privredno stanje je i to što se Srbija uprkos slaboj konjunkturi - BDP će po svemu sudeći u 2012. opasti za 2% - bori sa konstantno visokom inflacijom. Pad poljoprivredne proizvodnje, nestabilna vrednost dinara i povećanje administrativnih troškova doveli su do toga da inflacija u Srbiji iznosi 12.9%, što je evropski rekord.

Iz tog razloga Narodna banka Srbije je odlučila da sledi restriktivnu monetarnu politiku što je propraćeno pohvalama MMF-a. Ali aplauz se ne podrazumeva. Nova vlada je izglasala zakon o Narodnoj banci Srbije koji ograničava nezavisnost u biranju funkcionera, što je pojačalo strah kod MMF-a da bi ista mogla da podlegne pritisku politike. No, dosad su se ovi strahovi pokazali neosnovanim, piše švajcarski list.

POVEZANE VESTI

Petak 14.12.2012. 14:18
"Srbija uspela da zaradi na tržištu obveznicama" - zar misle da volovi čitaju ovo? Kakva crna zarada, to je obično zaduživanje kao i svako drugo. Ne vidim nikakvu razliku između bivše i sadašnje vlade - armija činovnika i dalje ne služi ničemu a košta, zemlja se i dalje zadužuje ubrzanom stopom, nema nikakvih poteza na povećanju proizvodnje, veliki delovi budžeta završavaju u koruptivnim tokovima, jad i beznađe na sve strane...
Petak 14.12.2012. 14:51
Kako moze pozajmica da rastereti srpski budzet kada je to po bukvaru i svakoj ekonomskoj logici NEMOGUCE??? Moze samo privremeno da zataska problem koji je vec SUTRA jos veci...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online