Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 08.12.2012.
10:51
Alo! A

Jedemo meso staro 10 godina?!

Srbija uvozi zamrznuto meso staro i do 10 godina, upozoravaju udruženja za zaštitu potrošača!? Kako su rekli za "Alo", nedostatak adekvatne kontrole od strane države otvara prostor mesarama da zarad profita odmrznuto meso prodaju kao sveže, pa se na trpezama građana Srbije lako mogu naći svinjetina, piletina i junetina koja je više vremena provela u hladnjači nego te životinje u oboru!

Usled nedostatka adekvatne kontrole od strane države otvara se prostor mesarama da, zarad profita, odmrznuto meso prodaju kao sveže
 

Od 1. januara, pa do 31. oktobra, u Srbiju je, prema podacima Ministarstva poljoprivrede, uvezeno oko 10 miliona kilograma mesa. U Upravi za veterinu potvrdili su informaciju o količini mesa, ali ne i ko su uvoznici, kao ni gde to meso na kraju završava. Odgovor nemaju ni neki od naših najvećih prerađivača i proizvođača mesa.

Inspekcija nije naišla na probleme!

 

U Upravi za veterinu Ministarstva poljoprivrede objašnjavaju za Alo! da je zamrznuto meso sveže ukoliko se zamrzava samo jednom. Međutim, uslove odmrzavanja treba jasno naznačiti na deklaraciji.


- Zamrznuto meso odmrzava se u posebnim uslovima i u objektima koji ih ispunjavaju. Ako se stavlja u promet, na deklaraciji mora jasno da piše da se radi o odmrznutom mesu kako se ne bi ponovo zamrzavalo, kao i rok upotrebe - poručuju u Ministarstvu. Za sprovođenje tih propisa zadužena je, prema njihovim rečima, nadležna veterinarska inspekcija, koja kroz službene kontrole vrši proveru na osnovu dokumentacije. U Upravi za veterinu nam je rečeno da "u 2012. godini nisu utvrđeni slučajevi prometa odmrznutog mesa koje je deklarisano kao ohlađeno meso".

Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS), sumnja da je svaki kilogram mesa od tih 10.000 tona koji stignu u našu zemlju svež.

- Potrošači često prijavljuju meso lošeg kvaliteta, pa smo tako dobijali informacije i da im je savetovano od strane trgovaca da meso lošeg mirisa potope u čaj od kamilice kako bi neutralisali neprijatnu aromu. Uopšte me ne bi čudilo kada bi laboratorijske analize pokazale da je deo tog mesa star više godina. Ono što je sigurno jeste činjenica da naše meso nije sveže kao ono u EU. Naime, Zakon o robnim rezervama dozvoljava da meso stoji godinu dana, dok je u EU taj rok šest meseci. Svakome je jasno da se kada rok trajanja istekne to meso legalno uvozi i prodaje u Srbiji - objašnjava Papović, koji smatra da bi u interesu bezbednosti građana Srbije, pored menjanja Zakona o robnim rezervama, trebalo kao kontrolno telo uvesti i nacionalni savet za bezbednost hrane.

- Zakon o bezbednosti hrane predviđa osnivanje nacionalnog saveta za bezbednost hrane. Međutim, iako je taj zakon donet još pre tri godine, savet nije osnovan, pa tako nemamo ni kvalitetnu procenu proizvoda i proizvođača, nemamo ni sistemski monitoring i laboratorijska istraživanja, čime se otvara prostor za šverc, korupciju i povlašćeni položaj pojedinih firmi na tržištu - upozorava Papović.

U "Agroživu", koji se bavi proizvodnjom pilećeg mesa i prerađevina, negiraju da ta kompanija uvozi zamrznuto meso, ali upozoravaju da to nije slučaj sa svim prerađivačima.

- U toku ove godine, na tržište Srbije uvezeno je ukupno 1.300 tona pilećeg moma i pilećeg mesa, koji su ušli u sastav prerađevina izuzetno lošeg kvaliteta, a koje se mogu naći u slobodnoj prodaji na domaćem tržištu - kažu u toj kompaniji.

Statistika

 

Podaci za količine zamrznutog mesa koje su uvezene u Republiku Srbiju od 1. januara do 31. oktobra 2012. godine:
- Juneće meso - 108.382 kilograma, poreklom iz Italije i Austrije;
- Svinjsko meso - 8.993.771 kilogram, poreklom iz Španije,
Austrije, Belgije, Danske, Crne Gore, Francuske, Nemačke...
- Pileće - 1.242.867 kilograma, poreklom iz Grčke, Hrvatske,
Slovenije, Češke Republike, Nemačke, Francuske, Belgije.


*Od ukupne navedene količine uvezenog pilećeg mesa, na teritoriju AP Kosovo i Metohija, isporučeno je 175.068 kilograma

POVEZANE VESTI

Subota 08.12.2012. 15:37
svasta,mi uvozimo meso?pa to je nenormalno umesto nase da imamo sveze kvalitetno mi uvozimo smece iz eu pa dabogda taj sto je dozvolio to jeo to meso u paklu
Subota 08.12.2012. 17:53
Ма каж'те нам ко су увозници? Да те заобилазимо у великом луку.
Utorak 11.12.2012. 11:07
Pogotovu je problematična piletina, ako ne pakuje je neki poznati proizvođač.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online