Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 28.11.2012.
11:04
Blic A

Novac bogatih Srba i dalje van Srbije

Domaći privrednici Miodrag Kostić, Miroslav Mišković, Milan Beko, Toplica Spasojević i Zoran Drakulić dve i po godine nakon apela bivšeg predsednika Borisa Tadića na ekonomski patriotizam najveći deo poslovanja obavljaju preko of-šor firmi u inostranstvu, piše beogradski Blic.

I dalje novac drže daleko od Srbije: Miroslav Mišković i Miodrag Kostić
 

Trenutno je najveći akcionar Kostićeve "MK grupe" sa preko 87 odsto udela u kapitalu firma registrovana u Švajcarskoj; stopostotni vlasnik Miškovićevog "Delta holdinga" jesu "Hemslejd" i "Renijum" sa Kipra, dok su Bekova ”Laderna” i Spasojevića ITM grupa u stoodstotnom vlasništvu preduzeća registrovanih u Holandiji, odnosno na Kipru.

Ovo su svakako najzvučnija imena među domaćim privrednicima, ali ne i jedine firme koje posluju preko takozvanih poreskih rajeva. Naime, prema podacima NBS za prvih pola godine, oko 1,6 milijardi evra su bile transakcije s najpoznatijim of-šor destinacijama Lihtenštajnom, Panamom, Kiprom, Britanskim Devičanskim Ostrvima, Holandijom i Luksemburgom u prvoj polovini ove godine.

Ljubav prema Kipru i Holandiji

* Miroslav Mišković, Delta holding, Kipar
* Miodrag Kostić, MK grupa, Švajcarska
* Salford, Denjub fuds grupa, Holandija
* Milan Beko, Laderna internešenel, Holandija
* Toplica Spasojević, ITM grupa, Kipar
* Zoran Drakulić, Ju point, Kipar

To jasno ukazuje na činjenicu da domaćim privrednicima ne pada na pamet da vrate poslovanje u zemlju, kako im je to Boris Tadić poručivao na proleće 2010. Istini za volju, njegov apel je donekle urodio plodom. Tadić je poručivao da bi “bilo nedopustivo da neke domaće kompanije registrovane u inostranstvu kao of-šor preduzeća, ukoliko dođe do njihove prodaje, ne plate porez u Srbiji.“

Nimalo slučajno, nedugo potom je obznanjeno da će Mišković prodati svoj maloprodajni lanac “Maksi” belgijskom “Delezu”. To se stvarno i desilo prošle godine, a onda je u martu ove godine Mišković platio porez na kapitalnu dobit od 2,63 milijarde dinara za prodaju svog najunosnijeg posla, premda “Hemslejd”, formalni vlasnik „Maksija“, nije bio poreski obveznik naše zemlje.

Praktično samo u tu namenu osnovana je kompanija "Delta Kapital“ u zemlji na koju je prenet udeo u “Maksiju” i preko te firme je i plaćen porez.


Ostali privrednici koje je “Blic” pozvao za komentar zašto nisu poslušali Tadićev apel kažu da poslovanje preko poreskih rajeva ne samo da nije nelegalno i da ga ne zabranjuje nijedna normalna zemlja na svetu nego i svetske korporacije poput “Najka” ili “Virdžina” posluju preko Kajmanskih, odnosno Devičanskih Ostrva kako bi platile manje poreza onda kad je to moguće.

"Naše zakonodavstvo je već neefikasno i cena radne snage je viša nego u okolnoj Bugarskoj ili u Rumuniji i ako se budu povećavali pritisci na ulagače, bez obzira na to odakle dolaze, izbrisaćemo sami sebe sa liste poželjnih destinacija", kaže Toplica Spasojević, vlasnik ITM grupe.

Zoran Drakulić je prodao deo svoje poslovne imperije - Valjaonicu bakra Sevojno, novosadsku fabriku kablova “Novkabel”, “Klas”, “Beogradsku pekarsku industriju” i beogradski “Žitomlin” američkim fondovima, RC2 i “Darbi konvrdžing Jurop Mezanin fondu”. Preostali deo „Ist pointa“, koji se sad zove „Ju point“, i dalje je registrovan na Kipru.

"Ne vidim zašto bi se pravila razlika između ulagača iz Nemačke i ulagača sa Belizea, niti smatram da treba da se radikalizuju uslovi poslovanja u momentu kad sve multinacionalne kompanije gledaju kako da smanje troškove", kaže Drakulić.

POVEZANE VESTI

Petak 30.11.2012. 18:31
Да имамо свог Путина све би паре биле у Србији.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online