Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 17.11.2012.
21:03
Večernje novosti A

I ministre udaraju po džepu

Od kraja marta sledeće godine i javni i privatni sektor moraće da poštuje rokove plaćanja. Prvi će se čekati najviše 45, a drugi 60 dana. Poreski dužnici, ukoliko od novembra počnu da izmiriju redovno svoje obaveze, mogu se nadati otpisu zateznih kamata i mirovanju glavnog duga. Sistem plaćanja preko interneta i dolazak "Pej pala" više nije tako daleko od Srbije, Večernje novosti.

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić
 

Ovo su samo neke od novina koje donosi set od ukupno devet, uglavnom ekonomskih, zakona koje je juče usvojila Vlada Srbije. Već u sredu, zajedno sa predlogom budžeta za 2013. godinu, i oni će se naći pred narodnim poslanicima.

Fondu duži rok

Fond za zdravstveno osiguranje biće izuzetak iz zakona o redovnosti plaćanja. Ova institucija trenutno izmiruje obaveze u proseku od 200 dana i rokove će postepeno smanjivati. Tokom naredne godine važiće limit od 150 dana, 2014. plaćaće za najviše 120, a tek od 2015. - za 90 dana.
- Veledrogerije redovno plaćaju svoje obaveze prema proizvođačima lekova i ništa ne duguju "Galenici" - naglasio je juče Dinkić. - Postoji veliki problem iz prošlosti. Država je ranije "Velefarmu" i "Bgfarmu" dala 120 miliona evra koje oni nisu preneli "Galenici i "Hemofarmu". Obe te veledrogerije su sada u stečaju, ali to više nije naša nadležnost. To je posao za MUP.

- Ovim drugim setom zakona, prvi je usvojen u septembru, zaokružujemo posao fiskalne konsolidacije - objasnio je ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić. - To će nam omogućiti da prepolovimo deficit u 2013. godini. Zakon o rokovima plaćanja će biti "šok" terapija. Sva javna preduzeća, ministarstva i institucije će imati obavezu da obaveštavaju Trezor o preuzetim obavezama. Ako ih u roku od 30 dana i ne izvrše, Trezor će im stopirati sva plaćanja sa drugom namenom. Predviđena je i prekršajna kazna od 5.000 do 150.000 dinara za ministre i državne rukovodioce koji ga ne budu poštovali.

Zakon o uslovnom otpisu kamata i mirovanju poreskog duga će svim dužnicima, koji otplate glavnicu i redovno plaćaju tekuće obaveze, omogućiti oprost i brisanje zateznih kamata. Šansu će imati i oni koji se opredele za mirovanje duga, za velika preduzeća godinu dana, a za preduzetnike i male i srednje firme dve godine. Njima će se, ukoliko redovno plaćaju, kamate otpisivati u dva navrata.

- Znamo da tokom krize nisu svi imali mogućnost da izmiruju svoje obaveze - dodaje Dinkić. - Ako naplatimo samo desetinu duga, u budžet će se sliti 18 milijardi dinara. Glavnica duga aktivnih preduzeća iznosi 180 milijardi dinara. Ko ne iskoristi šansu, ne plati tekuće obaveze na vreme, na njega se više neće primenjivati ovaj zakon. Ići će u proces prinudne naplate.

Zakon o deviznom poslovanju olakšava poslovanje sa inostranstvom. Građani Srbije i dalje neće moći da imaju bankarske račune u inostranstvu, dokle god Srbija bude imala veći odliv nego priliv novca, ali će moći da plaćaju preko interneta. Zakon o autorskim pravima će konačno zanatlijama ukinuti "muzički" dinar. To su preduzetnici koji su sada oslobođeni držanja fiskalnih kasa i porez plaćaju paušalno. Za ostale će se iznos utvrđivati u odnosu na minimalnu zaradu u Srbiji i njom će biti limitiran.

Zavisno od veličine, lokali će plaćati od jedne dvanaestine do jedne trećine njenog iznosa. Vlada je usvojila i akcizni kalendar za akcize na duvan i naftu do 2016. godine. Prihvatila je menjanje Zakona o Fondu za razvoj, tako da se upravni odbor neće automatski smenjivati sa svakom promenom vlade.

Opštine plaćaju lekare

Vlada je usvojila i izmene tri zdravstvena zakona, a njihov rezultat je rešavanje problema dugova bolnica veledrogerijama. Država je na sebe preuzela 13 milijardi dinara duga i vraćaće ga od 31. marta 2013. Isplaćivaće ga u jednakim ratama, na svaka tri meseca, bez kamata. Od istog datuma ukida se mogućnost bolnicama da same naručuju lekove, već se prelazi na centralizovanu nabavku.

Za oko 14.000 medicinskih sestara i lekara, čije plate ne isplaćuje Ministarstvo zdravlja, već same bolnice, finansiranje će ostati otvoreno pitanje. Naime, lokalne samouprave i gradovi će imati pravo da sami procene da li su im potrebni i plaćaće ih iz sopstvenih sredstava.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online