Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 26.12.2018.
15:15
Tanjug, Vestionline A

Vučić: Srbija mora da vraća dugove što pre

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas, povodom napisa u domaćim i stranim medijima o mogućoj novoj svetskoj ekonomskoj krizi, da je Srbija mala da bi mogla da utiče na svetske ekonomske tokove i da mora da se ponaša odgovorno i vraća svoje dugove što pre.

Tanjug
Aleksandar Vučić

- Ako se uđe u globalnu recesiju mi smo toliko mali da možemo da utičemo. Jedini moj savet premijerki Ani Brnabić i ministru finansija Siniši Malom je bio - vraćajte dugove brzo, da bismo imali što manje da vraćamo u budućnosti i da bismo održali budžet zdravim - rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara.

Kako je rekao, država prati reakcije američkog FED-a, kao i ćutanje Evropske centralne banke, zbivanja na svetskim berzama, a posebno u Japanu i Kini, zbog činjenice da njihove banke sve teže odobravaju zajmove, što bi, upozorio je, mogli da budu signali velikog opreza zbog mogućih nedostajućih finansijskih sredstava.

Predsednik je primetio da je suštinski razlog za moguću ekonomsku krizu, pored zategnutih političkih odnosa, u tome što svet nikad nije bio zaduženiji - 227 triliona dolara.

- To nikada nije bilo, to su nemoguće cifre. To svet ne može da podnese. Posebno što centralne banke nemaju više rezerve kojima to mogu da podmire - rekao je Vučić.

Zbog toga je za Srbiju važno da ima stabilne finansije, podvukao je predsednik.

- Zato ćemo biti mnogo bolje pripremljeni nego za 2008. godinu. Ja ne mogu da lupam gluposti, kao što su oni govorili, da je globalna recesija velika sanša za našu zemlju, Ne mogu da lažem narod, to može samo neko ko je krajnje neozbiljan i neodgovoran, ko se bori za političke poene - rekao je Vučić.

Ukazao je da je odnos srpske prema američkoj privredi - 1:520, i da ne možemo mi da se snađemo bolje. 

- Ali, možemo te prve udare da primimo mnogo bolje i da budemo neuporedivo otporniji. Zato je važno da vraćamo dugove, jer će novac postati mnogo skuplji - istakao je on.

Upitao je šta će u tom slučaju da rade zemlje čiji su dugovi 90, 100 ili 130 odsto BDP-a i primetio da te zemlje neće moći da pozajmljuju novac na svetskom tržištu kao danas.

- To te države vodi u kanal... kao u vreme Ðilasa, Jeremića, kamate 7,35 odsto... Nema države koja to moze da preživi - ukazao je.

Zato Srbija vraća dugove, da bismo imali svoj novac, dobru likvidnost, uz solventnost koju već imamo, da možemo, i ukoliko bismo ulazili u bilo kakve investicije, da imamo jeftin novac, a ne najskuplji, zaključio je Vučić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online