Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 03.11.2012.
18:44
Blic A

Dinkić preti trgovinskim lancima

Mlađan Dinkić, ministar finansija, poručio je trgovinskim lancima da slobodno mogu da idu iz Srbije ako u roku od 60 dana ne mogu da ispunjavaju obaveze prema dobavljačima i da ustupe mesto onima koji mogu da poštuju sve rokove. Najveći lanci, poput "Deleza", "Merkatora" i "Idee" nisu hteli za "Blic" da daju bilo kakav komentar.

"Slobodno možete da idete iz Srbije ako u roku od 60 dana ne možete da ispunjavate obaveze prema dobavljačima i ustupite mesto onima koji mogu da poštuju sve rokove"
 

Dinkić je prilikom predstavljanja nacrta zakona o izmirivanju novčanih obaveza, istakao da će maksimalni rok da država izmiri obaveze prema privredi biti 45 dana, a rok plaćanja u okviru privatnog sektora 60 dana, koliki je i rok za izmirivanje obaveza privatnog sektora prema državi.


- Ne želimo da napravimo šećernu vodicu od zakona. Ili će biti strog ili ga neće biti - kazao je Dinkić. Zakon će, kako je rekao, važiti od 31. marta iduće godine i neće se primenjivati retroaktivno. U slučaju kršenja ovih rokova, primenjivaće se zatezne kamate i novčane kazne - rekao je Dinkić, dodajući da on preuzima odgovornost za disciplinovanje državnih organa u poštovanju propisanih rokova plaćanja.


Prosečan rok naplate u Srbiji je do 134 dana, u regionu 69, a u Evropskoj uniji oko 40 dana.


Jedini komentar na ovu najavu ministra Dinkića je stigao iz „Disa“, gde kažu da u potpunosti podržavaju Dinkićevu ideju.


- "Dis" je jedan od retkih trgovinskih lanaca koji na vreme izmiruje svoje obaveze prema dobavljačima i činićemo to i ubuduće u skladu sa zakonom - kažu u toj trgovini.


Ekonomista Lubomir Madžar kaže za "Blic" da isterivanje trgovaca iz zemlje nije dobro rešenje i da ovakva Dinkićeva retorika nije u skladu s pravnim sistemom Srbije.


- Ko ne uspe da odgovori svojim finansijskim obavezama, zna se šta mu sledi - bankrot. Ovaj zakon svakako neće dati brze efekte jer je privreda iscrpljena, a zbog finansijskog nereda bez para su ostali i oni koji su te pare zarađivali jer odavno je mnogo teže naplatiti robu nego proizvesti je - kaže Madžar.


Milojko Arsić, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu, kaže da je usvajanje ovog zakona dobar potez, ali da je najbolji mehanizam za ograničavanje rokova plaćanja trgovaca uvođenje konkurencije.


- Da bi državni organi zaista imali veću odgovornost, morala bi da se uvede još neka vrsta krivične odgovornosti - kaže Arsić.

Fond za zdravstvo izuzetak

- Izuzetak u zakonu biće zadravstvene ustanove i Fond za zdravstvo, koji će imati maksimalni rok od 90 dana za plaćanje svojih obaveza - rekao je Dinkić.
Prethodno je na sastanku ministara finansija i zdravlja, Mlađana Dinkića i Slavice Đukić Dejanović, s proizvođačima lekova izražena spremnost Vlade Srbije da sva postojeća dugovanja pretvori u javni dug i da se proizvođačima u naredne tri godine, počev od 2013, kvartalno isplaćuju zaostale obaveze.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online