Subota 03.11.2012.
18:44
Blic

Dinkić preti trgovinskim lancima

"Slobodno možete da idete iz Srbije ako u roku od 60 dana ne možete da ispunjavate obaveze prema dobavljačima i ustupite mesto onima koji mogu da poštuju sve rokove"
 

Dinkić je prilikom predstavljanja nacrta zakona o izmirivanju novčanih obaveza, istakao da će maksimalni rok da država izmiri obaveze prema privredi biti 45 dana, a rok plaćanja u okviru privatnog sektora 60 dana, koliki je i rok za izmirivanje obaveza privatnog sektora prema državi.


- Ne želimo da napravimo šećernu vodicu od zakona. Ili će biti strog ili ga neće biti - kazao je Dinkić. Zakon će, kako je rekao, važiti od 31. marta iduće godine i neće se primenjivati retroaktivno. U slučaju kršenja ovih rokova, primenjivaće se zatezne kamate i novčane kazne - rekao je Dinkić, dodajući da on preuzima odgovornost za disciplinovanje državnih organa u poštovanju propisanih rokova plaćanja.


Prosečan rok naplate u Srbiji je do 134 dana, u regionu 69, a u Evropskoj uniji oko 40 dana.


Jedini komentar na ovu najavu ministra Dinkića je stigao iz „Disa“, gde kažu da u potpunosti podržavaju Dinkićevu ideju.


- "Dis" je jedan od retkih trgovinskih lanaca koji na vreme izmiruje svoje obaveze prema dobavljačima i činićemo to i ubuduće u skladu sa zakonom - kažu u toj trgovini.


Ekonomista Lubomir Madžar kaže za "Blic" da isterivanje trgovaca iz zemlje nije dobro rešenje i da ovakva Dinkićeva retorika nije u skladu s pravnim sistemom Srbije.


- Ko ne uspe da odgovori svojim finansijskim obavezama, zna se šta mu sledi - bankrot. Ovaj zakon svakako neće dati brze efekte jer je privreda iscrpljena, a zbog finansijskog nereda bez para su ostali i oni koji su te pare zarađivali jer odavno je mnogo teže naplatiti robu nego proizvesti je - kaže Madžar.


Milojko Arsić, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu, kaže da je usvajanje ovog zakona dobar potez, ali da je najbolji mehanizam za ograničavanje rokova plaćanja trgovaca uvođenje konkurencije.


- Da bi državni organi zaista imali veću odgovornost, morala bi da se uvede još neka vrsta krivične odgovornosti - kaže Arsić.

Fond za zdravstvo izuzetak

- Izuzetak u zakonu biće zadravstvene ustanove i Fond za zdravstvo, koji će imati maksimalni rok od 90 dana za plaćanje svojih obaveza - rekao je Dinkić.
Prethodno je na sastanku ministara finansija i zdravlja, Mlađana Dinkića i Slavice Đukić Dejanović, s proizvođačima lekova izražena spremnost Vlade Srbije da sva postojeća dugovanja pretvori u javni dug i da se proizvođačima u naredne tri godine, počev od 2013, kvartalno isplaćuju zaostale obaveze.

2024 © - Vesti online