Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 01.11.2012.
21:22 >> 22:32h
Beta A

"Sa Rusijom u ljubavi i biznisu"

Modernizacija Rafinerije nafte u Pančevu pokazala je da su Srbija i Rusija ušle u novu fazu odnosa, koji su nastali zbog ljubavi dva naroda, ali će imati dug kontinutitet zbog obostranog interesa građana dve države, rekao je predsednik Srbije Tomislav Nikolić posle puštanja u rad obnovljene rafinerije. Nikolić je dodao da očekuje da će u Srbiji biti još mnogo projekata poput obnove rafinerije.

Obnovljena rafinerija će proizvoditi gorivo evropskog kvaliteta i poboljšati zaštitu životne sredine smanjenjem emisije ugljen-dioksida na 10 odsto ispod zakonski propisane granice u Srbiji
 

"Odnosi dve zemlje mogu da budu samo još bolji", rekao je Nikolić na svečanosti kojoj su prisustvovali premijer Ivica Dačić i ministri. Predsednik je rekao i da je obnova rafinerije u Pančevu pokazala da je saradnja Srbije sa ruskim Gaspromnjeft bila opravdana.

Obnovljena rafinerija u Pančevu će proizvoditi gorivo evropskog kvaliteta i poboljšati zaštitu životne sredine smanjenjem emisije ugljen-dioksida na 10 odsto ispod zakonski propisane granice u Srbiji.

Većinski vlasnik NIS, ruski Gaspromnjeft je u pančevačku rafineriju uložio 547 miliona evra. Od toga je 397 miliona potrošeno za izgradnju "hidrokrekinga", a oko 150 miliona evra za modernizaciju i izgradnju objekata rafinerije, "vodoničkog postrojenja" i za zaštitu okoline od zagađenja.

Kravčenko: Još oko 500 miliona evra ulaganja u rafineriju

 

Generalni direktor Naftne industrije Srbije, Rus Kiril Kravčenko izjavio je večeras da će 300 do 500 miliona evra biti uloženo u drugu fazu modernizacije Rafinerije nafte u Pančevu. Posle puštanja u rad obnovljenje rafinerije koja će proizvoditi goriva po standardima EU, kazao da će se investirati u rakonstrukciju "duboke prerada nafte", a da će se iznos znati početkom 2013. godine.

 

"Spremni smo za sledeću fazu investicija u NIS i za to već pripremamo dokumentaciju. Siguran sam da će za dve do tri godine pančevačka rafinerija biti najuspešnija u Jugoistočnoj Evropi", rekao je Kravčenko.

 

Aleksandar Đukov, predsednik Izvršnog odbora Gaspromnjefta - ruskog vlasnika NIS-a, kazao je da je modernizacija pogona u Pančevu omogućila da NIS dobije značajan izvozni potencijal.

"Formiran je plan novih investicija u NIS koje će obuhvatiti ulaganje u širenje proizvodnje, istraživanje nafte i povećanje maloprodajne mrežne ne samo u Srbiji, veći i u regionu", rekao je on.

 

Te investicije bi narednih godine trebalo da dostignu 1,5 milijardi evra. U protekle tri godine u NIS je investirana ista suma.

 

Đukov je kazao da modernizacija Rafinerije potvrđuje da je Gaspromnjeft u potpunosti i u roku izvršio investicione obaveze iz sporazuma s Vladom Srbije.

Na početku svečanosti pročitano je pismo predsednika Rusije Vladimira Putina koji je podržao međudržavnu saradnju i obnovu pančevačke rafinerije. Putin je najavio još 1,5 milijardi evra investicija "u najskorijem roku" u modernizaciju NIS i ocenio da će to za nekoliko godina postati savremen energetski holding spreman da osvoji trzište Balkana.

Osim Nikolića i Dačića, na svečanosti u Pančevu bili su i ministri Mlađan Dinkić, Milan Bačević, Velimir Ilić i Zorana Mihajlović, kao i vlasnik "Delta holdinga" Miroslav
Mišković.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 01.11.2012. 21:38
Pancevo je industriski centar Vojvodine a mislim i Srbije cele....zato je jako bitno da se obnovi...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online