Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 16.10.2012.
13:08
N. S. Preradović - Vesti A

"Jak dinar na slaboj osnovi"

Naglo jačanje dinara poslednjih dana iznenadilo je građane, ali i ekonomske stručnjake. Prema oceni Saše Đogovića, istraživača Instituta za tržišna istraživanja iz Beograda, razlozi za jačanje dinara su trojaki i to zbog davanja subvencionisanih kredita privredi, potom ažurnije kontrole špekulativnih aktivnosti banaka i odluke NBS da poveća referentnu kamatnu stopu na 10,75 odsto. Nažalost, dinar nije ojačao zbog povećanja proizvodnje, kako bi trebalo da bude.

Saša Đogović, ekonomski stručnjak Instituta za tržišna istraživanja
 

Dakle, nijedan razlog za jačanje dinara nije koristan?
- Da privreda subvencionisane kredite koristi za proizvodne aktivnosti, to bi bilo korisno. Nažalost, većina preduzeća koja zajmi novac koristi ga za plaćanje dugovanja. Povećanje referentne kamatne stope nije najsrećnija mera i pokazuje da ima mnogo špekulativnih aktivnosti. Dobro je što je NBS odlučila da ažurnije kontroliše poslovne banke i njihove špekulativne aktivnosti, ali loše je što im i dalje omogućava lagodnu zaradu.

Vezane ruke

Šta vlada može da uradi povodom poskupljenja?
- Na kratak rok može da liberalizuje uvoz određenih namirnica i time na tržištu stvori pretpostavke zdravih, konkurentskih odnosa koji bi cene doveli na tržišni nivo. Na srednji i duži rok Komisija za zaštitu konkurencije trebalo bi da sankcioniše kartelsko i monopolsko udruživanje.

Na koji način im država omogućava lagodnu zaradu?
- Evo, sada država daje subvencionisane kredite privredi. Banke kredite daju preduzećima po nižim kamatama, a razliku do tržišnih kamata država nadoknađuje iz budžeta i sa leđa poreskih obveznika. To nije dobro za nas građane koji smo dovoljno osiromašeni, pa da još kreditiramo propala preduzeća. Bankama je lepo, one zarađuju.


A upravo takav odnos prema bankama je bio razlog žestokih napada na bivšu vladu?
- Da, ali treba znati da finansije već 12 godina vodi isti čovek, a to je Mlađan Dinkić. On ništa bitno ne menja u svojoj strategiji.


Do kada će dinar nastaviti rast?
- Teško je reći, možda mesec-dva, ali kad dođe do naplate prema ino-kreditorima, biće gadno.


Pre dve nedelje ste izjavili da smo u neformalnom bankrotu?
- U neformalnom bankrotu bićemo dok god postoji neko ko može da finansira naše tekuće potrebe. Da bi se izbegao formalni bankrot Srbije, nužno što pre ući u pregovore sa MMF-om, kako bi se odredila reformska politika bez populizma i demagogije i popravila slika domaćeg tržišta u očima investitora.

Nema boljih dana

Nagoveštaja boljih dana nema na vidiku. Đogović kaže da će situacija biti još teža jer ekonomski pokazatelji ne ulivaju nadu li ni za sledeću godinu.
- I dalje najveći deo mesečnih primanja odlazi na hranu i plaćanje režija, više od 60 odsto, dok samo jedan odsto ide na obrazovanje, a četiri na zdravstvo. To govori da nacija nema ni ekonomsku, ali ni društvenu perspektivu - kaže Đogović.

U čemu se najvećim delom ogleda populizam sadašnje vlade?
- Sadašnja vlada ima dosta primesa populizma i demagogije jer, na primer, priča o povećanju penzija i plata za dva odsto, kako bi se održao životni standard građana, a s druge strane postoji veliki rast cena. Najave da se neće dozvoliti otpuštanja u javnom sektoru takođe su demagogija. I dalje stoji pitanje zbog čega je javni sektor povlašćen jer se u privatnom sektoru radnici stalno otpuštaju. Moralo bi da dođe do reforme poreskog sistema, seče birokratije i smanjenja mita i kroupcije.


Kolika nas čeka inflacija?

- Inflacija će ove godine biti dvocifrena i prema trenutnim načelnim procenama biće oko 12 do 12,5 odsto.


Situacija je apsurdna, dinar jača, a sve poskupljuje?
- Da, s jedne strane domaća valuta jača, a s druge imamo pravi cunami cena. Međutim, vlada ne sme ni da pokušava da određuje nivo cena jer nije vlasnik ni uljara, ni mesara, ni mlekara. S druge strane, ona može da kontroliše cene struje, telekomunikacija. Treba shvatiti da ne živimo više u socijalizmu kada je država administrativnim merama regulisala cene. Sindikati i pokreti potrošača trebalo da, posredstvom medija, etiketiraju trgovace i proizvođače za koje smatraju da su neopravdano podigli cene i protiv njih sprovedu negativnu kampanju i pozovu građane na bojkot.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online