Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Nedelja 14.10.2012.
15:37
Večernje novosti A

Kako kupiti stan u Beogradu?

Za građane koji imaju rešeno stambeno pitanje i ušteđevinu dileme nema - najbolja i najsigurnija investicija je kupovina kvadrata. Sada je idealno vreme za ulaganje u nepokretnosti, jer cena nikada nije bila povoljnija. Višak stambenog prostora u ovom trenutku ne donosi veliku zaradu od najma, ali će se i te kako isplatiti kada prođe kriza i poraste potražnja za nekretninama.

Cene stanova su pale, ali građani nemaju novca ni za osnovne životne potrebe
 


Podstanari su, međutim, na velikim mukama. Da li da se upuste u avanturu zvanu stambeni kredit ili da nastave da plaćaju kiriju, koja je od mesečne rate za otplatu zajma manja bar za sto evra.


Banke, kažu u agencijama za promet nekretnina, treba da plasiraju novac u stambeno kreditiranje, ali po istim uslovima za sve, sa minimalnim kamatama i učešćem. Savet je podstanarima da sačekaju kako će reagovati Narodna banka Srbije, odnosno hoće li obavezno učešće sa 20 odsto smanjiti na pet, kao što važi za subvencionisane stambene kredite.
 

Prema rečima Kaće Lazarević, suvlasnice agencije "Alka", subvencionisani stambeni krediti slaba su mera države za oživljavanje tržišta nekretnina.
 

- Pošteno je da uslovi budu jednaki za sve i da nema ograničenja samo na novogradnju, jer su stari stanovi jeftiniji - kaže Lazarevićeva.

- Naravno da je za podstanare bolje da imaju svoj krov nad glavom, ali komercijalni krediti sada ipak nisu prihvatljivi. Situaciju komplikuje i strah građana od gubitka posla, pa se teško odlučuju na zajam.
 

U centru Beograda sada ima stanova od 25 do 30 kvadrata koji mogu da se pazare za 55.000 evra, i to namešteni, sa ugrađenim kuhinjama i plakarima. Takođe, u beogradskim naseljima poput Mirijeva, Karaburme, Rakovice, Braće Jerković kvadrat košta oko 1.000 evra. Kuće na Voždovcu kod Trošarine mogu da se kupe za 1.100 do 1.200 evra po kvadratu.
 

- U stambeni kredit mogu da se upuštaju samo oni koji imaju siguran posao i platu - kaže Milan Simonović iz agencije "Menadžer".

- Mnogo je stanova na tržištu koji su opterećeni hipotekom, jer kupci više ne mogu da plaćaju kredit, ostali su bez posla. Takvih slučajeva sam imao bar 50 samo u poslednjih godinu dana. Sada ti građani prodaju stanove, cena im je manja nego što su ih platili bar za 20 odsto i na velikom su gubitku. Ili idu na periferiju grada, umanjivši radikalno svoj komfor ili ponovo u podstanare.
 

Pojedini kreditni kupci vraćaju se i u roditeljske domove, ali većina je tu "odstupnicu" izgubila. Jer, upravo su roditelji prodavali svoje stanove, useljavali se u manje da bi svojoj deci pomogli bar oko učešća za kredit.

POVEZANE VESTI

Nedelja 14.10.2012. 16:16
Stanovi su papreno skupi u Beogradu. Svuda u svetu prosecan kvadrat kosta koliko i mesecna neto zarada..ali u Beogradu je to 4 puta skuplje. Dok se ugrade svi korumpirani i lopingeri u lancu izgradnje i dozvola, ode cena do neba. 25-30 kvadrata za 55.000 evra !???? Jel ovaj novinar iz novosti misli da smo bas toliko glupi ? Za te pare moze da se kupi kuca na Floridi ili manja u Spaniji..ili pola sela u unutrasnjosti Srbije. Za cetiri zida u vazduhu u bucnom i prljavom Beogradu ne bih dao vise od par hiljada evra. Zgrade u kojima su ti kavezi od 25-30 kvadrata samo sto se nisu srusile, stolarija propala, renoviranje neizvodljivo ako samo jedan komsija nema para itd..
Nedelja 14.10.2012. 15:58
Prema rečima Kaće Lazarević, suvlasnice agencije "Alka", subvencionisani stambeni krediti slaba su mera države za oživljavanje tržišta nekretnina. - Pošteno je da uslovi budu jednaki za sve i da nema ograničenja samo na novogradnju, jer su stari stanovi jeftiniji - kaže Lazarevićeva. Ko bre pita ovu za misljenje i odakle vam ideja da je ona kompetentna da nesto kaze? Subvencionisanjem kupovine novih stanova podstice se i gradjevinski sektor u Srbiji.
Nedelja 14.10.2012. 19:16
Vi koji ste naguljali u inostranstvu koji euro bolje da ga sacuvate tamo gde ste ga i zaradili. Bez potrebe dizete cenu stanova u BG ,koji nisu ni za pola od sadasnje cene. a koji su , kakvi takvi jedino resenje za ovaj narod ovde. Ako treba majstor da zaradi gradeci stanove i treba ali samo u BG ima hiljadu neradnika u nekim(agencijama) i upravo oni izbacuju ovakve bljuvotine po javnosti i zbog kojih nekoj cestitoj porodici godine prolaze bez krova nad glavom. Srbija su ovi ljudi ovde, u Srbiji ,a ne neko ko navrati jednom godisnje da se izivljava sa ovim agentima za nekretnine. U poredjenju sa cenom stanova u evropi u BG,u su cetiri puta skuplji stanovi , ako je merilo zivotni standard.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online