Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 10.10.2012.
09:08 >> 14:00h
Vestionline, Agencije A

Septembarski račun, oktobarski PDV

Elektroprivreda Srbije ispostavila je juče potrošačima račune za utrošenu električnu energiju za septembar, ali je na njih obračunala PDV po stopi od 20 odsto, iako je primena uvećanog PDV-a nastupila tek od 1. oktobra. Nadležni tvrde da je sve u skladu sa zakonom.

Sve je po zakonu, tvrde nadležni
 

Veliki broj građana obratio se Centru za zaštitu potrošača sa prigovorom da je na računima za struju u septembru PDV po novoj stopi iako je povećanje PDV-a sa 18 na 20 odsto stupilo na snagu 1. oktobra.

Sve je po zakonu

 

Državni sekretar u Ministarstvu finansija Milica Bisić drži se logike "Elektrodistribucije".


"Koja stopa poreza na dodatu vrednost će biti primenjena, zavisi od toga kada je izvršen promet dobra, to jest kada je struja očitana. Imajući u vidu da je očitavanje izvršeno u oktobru (od 1. do 5. oktobra), Elektrodistribucija je primenila poresku stopu u skladu sa zakonom", izjavila je Bisićeva za list ”Alo!”.

U "Elektrovojvodini“ objašnjavaju da po Zakonu o PDV-u promet dobara kada je u pitanju isporuka struje nastaje danom očitavanja stanja isporučene električne energije, što se isključivo vrši od 1. do 5. u mesecu za prethodni mesec, te je "Elektrovojvodina“ bila obavezna da u računima koje će kupci dobiti zaključno sa 10. oktobrom obračuna novu stopu PDV-a.

Iz ugla potrošača, međutim, nema logike da se na isporučenu i potrošenu struju u septembru plaća porez uveden u oktobru.

"Smatramo da je navedenim članom isporuka struje pogrešno tretirana kao roba, jer je Zakonom o zaštiti potrošača snabdevanje električnom energijom definisano kao usluga, a po Zakonu o PDV-u je promet usluga završen danom kada je završeno pojedinačno pružanje usluge. Primenjeno na račun za snabdevanje strujom u septembru, usluga je završena 30. septembra i u ovom slučaju se mora primeniti obračun PDV-a u iznosu od 18 odsto", kategorični su u Centru za zaštitu potrošača.

Obradović: EPS poštovao smernice ministarstva finansija

 

Elektroprivreda Srbije (EPS) uradila je sve po zakonu prilikom obračunavanja PDV-a za račune za struju za septembar, izjavio je vršilac dužnosti generalnog
direktora EPS-a Aleksandar Obradović. On je novinarima na međunarodnom Sajmu ekologije i energetike Beogradu rekao da je EPS poštovao sve smernice koje je dobio od Ministarstva finansija.

 

"EPS nije napravio nikakav propust", naglasio je Obradović. Na računima za struju u septembru uračunat je PDV po novoj stopi iako je povećanje PDV-a sa 18 na 20 odsto stupilo na snagu 1. oktobra.

 

Obradović je na pitanje zašto struja nije obračunata 30. septembra pre povećanja PDV-a rekao da je EPS ograničen ljudskim resursima i operativnim procedurama i da ni na koji način ne može u jednom danu da očita sva brojila.

 

Prema njegovim rečima, EPS razmatra i razgovara o uvođenju novih brojila gde je moguće daljinsko očitavanje utrošene energije.

POVEZANE VESTI

Sreda 10.10.2012. 10:20
lopovska bande xxx uju se za dva procenta !@#!@#!@$
Sreda 10.10.2012. 12:19
malo tamo, malo vamo... mora se popuniti kasica, veliki su birokratski rashodi...
Sreda 10.10.2012. 13:19
Objašnjenjem su oni uvek u pravu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online