Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 18.09.2012.
21:02
Beta A

Biće smanjeni porezi na plate...nekad

Ministar finansija i privrede Srbije Mlađan Dinkić najavio je smanjenje poreza i doprinosa na zarade, ali nije rekao kada će to biti učinjeno.

Očekuje da se smanjenje poreza i doprinosa na zarade uradi tokom mandata ove vlade

"Ne možemo uraditi to u ovome trenutku, jer ne bismo mogli da zaustavimo rast deficita i javnog duga. Očekujem da će se to uraditi tokom mandata ove vlade", kazao je Dinkić na sednici parlamenta na kojoj se razmatra predlog paketa ekonomskih zakona.

Kako je istakao, "to je najozbiljnija stvar koju treba uraditi nakon ukidanja parafiskalnih nameta".

Dinkić je rekao i da bi u slučaju da se sada odobrilo smanjenje poreza i doprinosa na zarade to značilo i povećanje stopa poreza na dodatu vrednost (PDV) ne sa 18 na 20 odsto, već sa 18 na 22 odsto.

"Smatrali smo da bi veće povećanje PDV-a od 20 odsto imalo negativne efekte", rekao je Dinkić i dodao da bi povećanje PDV-a za dodatnih dva odsto značio "smanjenje poreza na zarade sa sadašnjih 64 na oko 54 odsto". Prema njegovim rečima, efekat takvog smanjenja poreza na zarade "ne bi bio mali, ali ne bi bio ni dramatičan".

"Smatrali smo da u ovom trenutku kada imamo recesiju u Srbiji i kada će srpska ekonimija imati pad između 0,5 i jedan odsto, svako veće povećanje PDV-a od zakonom predloženog, koje je bilo nužno, ne bi imalo dobre efekte", rekao je Dinkić.

"Cilj smanjenje deficita i duga"

Dinkić je izjavio je da će država usvajanjem predloženih izmena finansijskih zakona smanjiti budžetskih deficit i usporiti rast javnog duga uz istovremeno poboljšanje uslova za poslovanje.

"Dinkić predugo priča"

Poslanik Demokratske stranke
Janko Veselinović optužio je ministra finansija i privrede Mlađana Dinkića da dugim govorima, koji nisu u skladu sa
temom, opstruiše rad parlamenta.

"Od tri sata koliko je raspravljano Dinkić je govorio dva sata", rekao je Veselinović novinarima, koji smatra da Dinkić govori "o svemu i svačemu van teme dnevnog reda" i da to nije slučajno, jer tako pokušava da opravda povećanje poreza na dodatu vrednost sa sadašnjih 18 na 20 odsto.

"Paketom mera koji bi trebalo da usvoji Skupština Srbije stvara se uslov da se budžetski deficit naredne godine dovede na nivo od četiri odsto, što znači da će u budžetu za 2013. dodatnim merama biti omogućeno da on bude doveden na 3,5 procenata", rekao je Dinkić i ukazao na tešku finansijsku situaciju i veliki budžetski
deficit.

"Pokušali smo da napravimo ravnotežu kako bi svi što lakše podneli smanjenje deficita", kazao je on i dodao da će u nacrtu budžeta za narednu godinu biti i umerene promene stope poreza na profit.

Dinkić je naglasio da će Vlada Srbije u narednih mesec dana doneti i srednjoročni plan ne samo fiskalnih mera već i strukturnih reformi da bi se oborio nivo budžetskog deficita u 2013, ali i da se u narednim godinama svede na održiv nivo.

"To bi značilo da bi budžtski deficit sledeće godine trebalo da bude 3,5 odsto BDP-a, 2014. 1,9 procenata, da bi 2015. bio jedan procenat, a 2016. imali balansirani budžet", rekao je on i podsetio da Srbija trenutno ima rekordan iznos budžetskog deficita koji iznosi više od sedam odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), a javni dug je dostigao oko 56 odsto BDP-a, pa će do kraja godine biti 60 odsto.

Dinkić je kazao da će povraćaj PDV-a za hranu i opremu za bebe biti omogućen na period od dve godine u ukupnom iznosu od 70.000 dinara.

Prema njegovim rečima, prva godina kada je moguće da se zaustavi rast javnog duga je 2014, jer se javni dug povećava na osnovu kredita kojim se finansira budžetski deficit u ovoj i prethodnim godinama, a period inercije rasta traje još oko 1,5 godinu. Da bi se javni dug zaustavio, kako je dodao, potrebno je da se u narednoj godini budžetski deficit prepolovi na 3,5 odsto BDP-a.

"Troškovi kamata koji država treba da plati iznose 66 milijardi dinara, a sledeće godine za to će morati da se izdvoji 93 milijarde dinara", kazao je on i naveo da će samo ove godine za kamate biti dato tri puta više sredstava nego što je dobio poljoprivredni budžet.

POVEZANE VESTI

Sreda 19.09.2012. 00:50
Srbija poseduje 5 miliona hektara obradive zemlje, od toga 800 000 hektara je neobradjeno! Holandija ima 950 000 hektara zemlje ( koja nije ni blizu kvaliteta kao nasa) pravi 70 milijardi evra godisnje, a Srbija 17 milijardi! Srbija sa svojim potencijalom u poljoprivredi moze da pravi izmedji 100-150 milijardi evra godisnje. Hrana na svetskom trzistu je izuzetno trazena, a cena je skocila od 30-60% u odnosu na proslu godinu. Dok se neoslobodimo tih parazita koji su na vlasti i ne stavimo strucne ljude ,kao sto je Gospodin Branko Dragas u Srbiji nemoze da bude bolje.
Sreda 19.09.2012. 05:20
Kad potrosite 1.000 evra koje sam vam dao tada cu smanjiti porez na plate. Nije posteno da imate 1.000 evra i da smanjim porez. Lipsi narode dok trava ne poraste.
Sreda 19.09.2012. 11:27
A sve naše "obaveze" mi moramo - odmah.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online