Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 10.09.2012.
14:01
Lj. Ivanović - Vesti A

"Požar se ne gasi benzinom"

Premijer Ivica Dačić priznao je naciji da Srbiji prete dužnička kriza i dužničko ropstvo, nemogućnost isplate plata i penzija i normalnog funkcionisanja države. Nije ovim Dačić rekao ništa što ionako nismo znali, ali je ipak on prvi visoki funkcioner koji nadolazeći potop ne boji u ružičasto. Ipak, premijer je u proceni veoma pogrešio, smatra profesor Danijel Cvjetićanin.

Srbija je već u dužničkom ropstvu: Danijel Cvjetićanin, ekonomista
 

- Srbiji dužnička kriza i dužničko ropstvo ne prete. Mi smo već u dužničkoj krizi jer u ovom trenutku više nismo u mogućnosti da isplaćujemo dugove! Teza o opasnosti da se nešto ne dogodi je prevaziđena. Dogodilo se ono najgore i u tom smislu Dačić nije građanima rekao istinu.


Šta mislite o Dačićevoj strategiji da, kako kaže, zajmi pare od Kine do Švajcarske, kako bi sprečio slom sistema?
- Benzinom se ne gasi požar. A ova vlada nam upravo daje recept za lečenje istim onim mehanizmima koji su nas dovde i doveli. Zato Dačićev program nema nikakvih šansi za uspeh.

Vlada prva da štedi

Vlada je najavila rebalansom uštedu od milijardu evra. Mislite li da ona može da održi obećanje?
- Videćemo, ali Vlada prvo mora da sebe uštine. Ona prvo mora da zavuče ruku u svoj džep, pa tek onda da traži od mene da učinim isto. Treba da pogase sve te nepotrebne istitucije. Naravno, oni će vam reći da je to sitno i u pravu su, ali to je simboličan dokaz da je krenula od sebe. Tek kad to uradi ima moralno pravo da zatraži neku žrtvu od penzionera, prosvetnih radnika, lekara, javnih službenika. Do tada je sve demagogija.

A šta je alternativa?
- Štednja u kojoj država, njen vrh mora da pođe od sebe, pre nego što narodu, najnižim slojevima ponudi gorke pilule. Recimo, morali bi da ukinu tri četvrtine vladinih nepotrebnih agencija, kancelariju za brze odgovore, kancelariju za spore odgovore, sekretarijate, komisije, finansiranje nevladinih organizacija, subvencionisanje radnih mesta investitorima, subvencionisanje bankarskih kredita i koješta u šta oni neće da dirnu.


Ali upravo je subvencionisanje kredita i radnih mesta model na kojem insistira ministar finansija Dinkić.
- Naravno. I on bi da nas leči lekom od kojeg smo se i razboleli. To je radio u svim prethodnim vladama, radi i u ovoj. Na primer, subvencionisanjem radnih mesta Vlada priznaje da se ulagačima ne isplati da u Srbiji zapošljavaju ljude, osim ako im država to ne plati. Isto je s kreditima koji nas samo guraju niže i niže, a kamate su daleko veće od privrednog rasta i mi ne možemo da ih plaćamo.


Mislite li da je Vlada rešena da pogasi nepotrebne institucije i da će to rešiti problem?
- Ne mislim. To što oni rade je sitno.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 10.09.2012. 16:38
Dakle, Srbija je bankrotirala.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online