Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 08.09.2012.
15:50
Beta A

"Nove mere omogućiće da preživimo"

Antikrizne mere, koje država sprema, omogućiće da budžet zemlje bude likvidan i da plate i penzije budu obezbeđene do kraja godine, rekao je premijer Srbije Ivica Dačić i najavio da će Vlada Srbije u ponedeljak usvojiti rebalans budžeta.

Antikrizne mere, koje država sprema, neophodne su da ne bismo imali 'grčki scenario' i da ne bi došli u dužničko ropstvo i u situaciju bankrota: Dačić
 

"Te antikrizne mere će omogućiti da preživimo, da budžet bude likvidan, a to znači da su plate i penzije obezbeđene do kraja godine", rekao je on novinarima u Vladi Srbije nakon konstitutivne sednice Socijalno-ekonomskog saveta, čiji članovi su upoznati sa merama vlade.

Dačić je najavio i da će do kraja seledeće sedmice biti usvojeni i svi prateći zakoni koji će omogućiti sprovođenje antikriznih mera. Prema njegovim rečima, tim merama će biti omogućena ušteda oko milijardu evra, od čega će polovina biti na prihodnoj, a polovina na rashodnoj strani budžeta.

 

"Sprečićemo otpuštanje radnika u javnom sektoru"

"Ići će se na smanjenje nepotrebnih troškova države. Ukinuće se agencije, direkcije i uprave koje nisu neophodne. Ukinuće se više od 130 poreza, taksi i dažbina koje pogađaju privredu i građane, uz minimalno povećanje nekih poreza i akciza", kazao je on i naveo da će se sve to uraditi uz dogovor sa predstavnicima poslodavaca i sindikata kako bi se u ovoj godini sprečilo otpuštanje radnika u javnom sektoru, pri čemu neće biti povećanje plata u planiranom iznosu, kako bi mogao da se stabilizuje
budžet.

 

"To znači društveni konsenzus da ne plate najveći teret krize oni koji najmanje imaju", rekao je Dačić i naglasio da se Srbija nalazi u takvoj situaciji da bi nepostojanje antikriznih mere dovelo do problema u isplati plata i penzija.

"Mere su neophodne da ne bi imali 'grčki scenario' i da ne bismo došli u dužničko ropstvo i u situaciju bankrota", rekao je Dačić.

Premijer je kazao da su pored antikriznih mere potrebne i dugoročne mere za  pokretanje proizvodnje, odnosno nacionalna startegija privrednog razvoja.

"Bez otvaranja novih radnih mesta i novih investicija nema nama izlaska iz krize", kazao je Dačić.

POVEZANE VESTI

Subota 08.09.2012. 16:18
Na zapadu, jeste da imaju kapitalisticki sistem ali...u vreme krize se i najmanje greske placaju otpustanjem zaposlenih i ustedom sredstava tj. kapitala. "Grcki scenario" se rasplamsao zbog KORUPCIJE u vrhu a stednja je prebacena na stanovnistvo. Kapital koji je u Srbiji bi trebao da se pusti u opticaj a ne da se oligarhijski zaradjuje i cuva. Taj novac je radnicki zaradjen i treba opet (delimicno) da se investira u privredu-radnike. Pomoglo bi i privredi i nezaposlenosti. Ako je ovo sve poznato preko 12 god. odakle sada odjednom ovakav "izliv" ovolike pronicljivosti!? Ako su politicki poeni bili u pitanju onda je sve ovo zalosno do bola...
Nedelja 09.09.2012. 11:13
Kad nas uvek samo preživljavanje, nikada življenje.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online