Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Utorak 04.09.2012.
10:33
Večernje novosti A

Meso poskupljuje na 1.000 dinara!

Poskupljenjima nema kraja, a posledice vrelog leta i suše tek će se osetiti krajem godine. Kako predviđaju pojedini mesari, sveže meso bi moglo da poskupi i do 30 odsto, to znači da bi svinjski but premašio 800, a juneći dostigao i do 1.000 dinara!

Sto pun mesa samo na slici...
 

Proizvođači i prerađivači mesa u Srbiji, zasad, najavljuju samo poskupljenja. Ponuda tovljenika je sve oskudnija, cene “žive mere” skaču, od ponedeljka su premašile 240 dinara po kilogramu, pa je neminovno da i cene mesa u prodavnicama za isti postotak porastu. Nedostaju i ostale sirovine, posebno živina, kao i junetine na tržištu. Posledice ovogodišnje suše već su izazvale poskupljenje stočne hrane, zbog čega preti trajno manji stočni fond Srbije i daleko više cene mesa, mleka, jaja...


- Nema kraja povećanju cena, a najveći problem je što se ne zna kada će se ta “eksplozija” poskupljenja završiti - kaže za “Večernje novosti” Spomenka Ivetić, komercijalni direktor “Agrimesa”. - Poremećeni su pariteti, prvi put se dešava da je živa mera svinja skuplja od junetine, što nikada nije bio slučaj. Za tovljenike plaćamo 245, a za prasad 200, što je znak da niko ne pokreće novi ciklus tova zbog paprenih cena stočne hrane. Skupa je i živina, a za živo pile treba platiti 200 dinara, koliko i za prasad. Ako se nešto hitno ne preduzme paprena stočna hrana će uništiti stočni fond.
 

Skupo i u svetu

Svetske cene hrane su povećane 10 odsto ovog leta zbog suše u SAD i Istočnoj Evropi, pokazuju podaci Svetske banke. Indeks cena hrane Svetske banke, kojim se prate cene prehrambenih proizvoda koji su predmet međunarodne trgovine, u julu ove godine bio je šest odsto viši nego u istom mesecu 2011. godine i za jedan odsto viši od ranijeg najvišeg nivoa zabeleženog u februaru prošle godine.

Ivetićeva dodaje da sada niko u prerađivačkoj industriji nije u stanju da formira realnu cenu, po kojoj bi mogao da tu robu proda, ali i da se zaštiti od gubitka.


Prema njenim rečima, poseban problem prerađivačima je slaba i spora naplata, dok istovremeno sirovine plaćaju avansno svojim dobavljačima zbog velikog manjka sirovina na tržištu.


Proteklih meseci pojedine kategorije mesa poskupele su i za trećinu. Kilogram svinjskog buta dostiže i do 670 dinara, junećeg 750, a pilećeg filea neverovatnih 690 dinara... Više nije tako pristupačna za džep potrošača ni nekada sirotinjska hrana. Pileća krilca su stigla do 300, a leđa se prodaju za 150 dinara.

POVEZANE VESTI

Utorak 04.09.2012. 12:22
Kapitalizam...
Sreda 05.09.2012. 11:10
Jednostavno : meso po toj ceni će jako slabo da se prodaje.
Subota 15.09.2012. 23:15
Ja sam pristalica ideje da je sve relativno, i da apsolutno zlo i apsolutno dobro ne postoji, vec da u svakom zlu postoji dobro i u svakom dobru postoji zlo. Ako meso poskupi i kosta 1kg 1000din, sta bi tu moglo da bude dobro...Hm... Pa bar necemo da budemo debeloguzi kao amerikanci koji koji ne znaju koliko naslaga sala imaju na stomaku i guzici. Srbi, najzgodnija i najvitkija nacija u evropi. Etiopljani ga preterali sa dijetom, i manekenke umiru od neuhranjenosti, ali mi cemo biti umereniji.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online