Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 02.09.2012.
17:31
Večernje novosti A

Septembar pun poskupljenja

Septembar nam uvek donese poskupljenja, ali ove jeseni cene će nas - dotući. Suša je desetkovala rod voća, povrća, žitarica, tako da hrana ne može izbeći nove, više cenovnike. Dodatno će tržište "zagrejati" i pad dinara, ali i sve paprenije gorivo. Razloga je mnogo, ali utehe za potrošače nema, pišu Večernje novosti.

Cene divljaju: Očekuje nas poskupljenja u ovom mesecu
 

Čitavog leta svakodnevno su pristizali cenovnici. U avgustu su poskupele neke vrste brašna i testenina od sedam do 30 procenata, hleba i peciva između 10 i 30 odsto.

Tokom leta, mleko i mlečni proizvodi poskupljivali su više puta za nekoliko procenata. Cene suvomesnih proizvoda porasle su do deset odsto, neke vrste slatkiša od četiri do 13 procenata, smrznute torte i kolači između 10 i 12 odsto, bezalkoholna pića od dva i osam odsto.

Poskupeo je pasulj za 20 procenata, mesne i riblje konzerve od sedam do 19 odsto. Novi rast cena od 20 odsto nije u avgustu zaobišao ni meso, jer, kako proizvođači i prerađivači mesa objašnjavaju, drastično je poskupela stočna hrana zbog suše, a i sve je manja ponuda žive stoke u klanicama. Sveže meso već je poskupelo u junu za oko 30 procenata.

Niz novih cena se ne prekida. Ovih dana mleko i mlečni proizvodi skoro svih domaćih proizvođača poskupeće za dva procenta, prerađeno voće i povrće u proseku 12 odsto, a sredstva za ličnu i kućnu higijenu od tri do osam procenata.

Svuda u svetu raste cena hrane

Stručnjaci procenjuju da će cene hrane nastaviti da rastu svuda na planeti. Suša je prepolovila prinose, što će automatski izazvati poskupljenje hrane. Indeks cena hrane Svetske banke, kojim se prate cene prehrambenih proizvoda koji su predmet međunarodne trgovine, u julu ove godine bio je za šest odsto viši nego u istom mesecu 2011. i za jedan odsto viši od ranijeg najvišeg nivoa, zabeleženog februara 2011.

Prema rečima Svetlane Glumac, direktorke korporativnih poslova "Denjub fuds grupe", u čijem sastavu je i "Imlek", i proizvodi ove mlekare će verovatno poskupeti u oktobru zbog povećanja otkupne cene sirovog mleka za dva dinara.

"Cenu od 36 dinara u otkupu, da bismo pomogli farmerima, podići ćemo za dva dinara i to će morati da se odrazi na cenu mleka", rekla je Glumac. "Koliko će poskupeti u maloprodaji još ne mogu precizno da kažem".

Iako država neće povećavati namete za većinu vrsta goriva, njihovo poskupljenje je neminovno. Prema najavama Vlade, neće se menjati akcize na motorne benzine i dizel gorivo, ali će korekciju državnih zahvatanja pretrpeti svi oni koji koriste tečni naftni gas za pogon svojih automobila. Planirana je izmena i akcize na lož ulje, ali je predviđen i povraćaj za krajnje korisnike.

Na cene naftnih derivata prethodnih meseci uticalo je sve - kurs evra i dolara, rast cena na svetskim berzama, krize na Bliskom istoku. Čak i kada bi na svetskim tržištima padala cena nafte, na srpskim pumpama su se menjali cenovnici. Naviše. Sada mnogi najavljuju da će, ako na berzama dođe do rasta, litar benzina na srpskim pumpama dostići i 200 dinara!

"Cene goriva u Srbiji su niže od prosečnih u regionu - tvrdi generalni direktor Naftne industrije Srbije Kiril Kravčenko. "Poštovaćemo pravila države i tržišnu praksu i uradićemo sve što od nas zavisi da cene naftnih derivata budu najpovoljnije u regionu. Ima dovoljno mogućnosti za pregovore o cenama naftnih derivata sa svim "igračima" na domaćem tržištu. Na cene goriva utiču svi učesnici na tržištu, uključujući i državu sa akciznom politikom. Ne pita se samo NIS, koji pokriva 35 odsto maloprodajnog tržišta.

Pojedine toplane su izašle sa novim računicama zahtevajući porast cena. Da li će daljinsko grejanje u nekim gradovima poskupeti, prvenstveno zavisi od lokalne samouprave koja daje "zeleno svetlo". Toplane su zatražile korekciju od deset do čak 30 odsto, a svoje zahteve pravdaju neekonomskom cenom i velikim dugovima koji se vuku već nekoliko grejnih sezona.

Trenutno je cena daljinskog grajanja u Srbiji između 74,6 i 105 dinara po kvadratnom metru stana. Procena je da bi ekonomska cena bila između 110 i 120 dinara. Lokalna vlast će o poskupljenju morati da odluči pre početka grejne sezone.

POVEZANE VESTI

ZDRAVLJE Lek iz tanjira
Nedelja 02.09.2012. 19:34
И онда долази ГМО у продавницама и оно мало Срба што је остало и то да збришу њиховим болестима у тој "храни".
Ponedeljak 03.09.2012. 10:51
Rečeno je da hleb ne sme da poskupi do kraja septembra. poskupeo je krajem avgusta.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online