Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Petak 24.08.2012.
12:01
J. Arsenović - Vesti A

Rusija spasava srpsku privredu

Dvodnevna poseta Ruskoj Federaciji ministra odbrane i prvog potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića mogla bi da bude početak intenzivnije poslovne saradnje dve zemlje, inače neuporedive u ekonomskim potencijalima.

 

Sudeći po izjavama koje dolaze iz Moskve, gde je Vučić predvodio delegaciju privrednika iz domaće namenske industrije, Srbija bi uskoro uz pomoć ruskih partnera mogla da dobije novu fabriku oružja.


- Mogu sa velikom izvesnošću da kažem da ćemo u Srbiji otvoriti novu fabriku složenih borbenih sistema, ono što je bio "Đuro Đaković" u bivšoj Jugoslaviji. Mislim da će to doneti ozbiljan rezultat srpskoj privredi i namenskoj industriji i za svih deset naših direktnih i indirektnih vojnih proizvođača. Tu mnogo više dobija srpska strana i zadovoljan sam što se ruska strana složila da nam na takav način pomogne - izjavio je Vučić posle razgovora sa Dmitrijem Rogozinom, potpredsednikom u ruskoj vladi, zaduženim za odbrambenu industriju.


Srpski vicepremijer se pohvalio da su razgovori bili konkretni i da se od narednog ponedeljka ulazi u pripremu planova kako bi već od 1. septembra počela realizacija dogovorenog.


 

Ministar odbrane je uveren da će Srbija povratiti tržišta za svoju namensku industriju u Africi i Aziji, a da će značajnu ulogu u tome imati Ruska Federacija. Istovremeno sa ovom optimističnom poslovnom prognozom koja nam dolazi iz ruske prestonice, ministar finansija Mlađan Dinkić kaže da su među četiri zemlje koje su pokazale interesovanje ruski partneri najbliži kupovini Železare Smederevo.


- Mislim da ćemo sa Rusima najpre pronaći zajednički jezik jer su nam oni prioritet u ovom trenutku. Železara u ovom stanju košta Srbiju 170 miliona evra, a ako ne radi košta 120 miliona - podsetio je Dinkić.


Kada to kaže Dinkić, svojevremeno jedan od najvećih kritičara prodaje Naftne industrije Srbije ruskoj kompaniji, onda proruske snage u Srbiji sa optimizmom gledaju u budućnost srpsko-ruskih ekonomskih odnosa. Pogotovu ako ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Konuzin ovih dana poručuje da će Rusija i dodatno finansijski pomoći Srbiju.


 

- Odnosi između Srbije i Rusije nikada nisu bili bolji za realizaciju zajedničkih projekata. Pored kredita od 800 miliona dolara namenjenih srpskoj železnici, Srbija može da računa i na dodatnu rusku finansijsku pomoć - izjavio je Konuzin ne precizirajući u čemu bi se ta pomoć sastojala.


I pored optimizma da bi srpska privreda i infrastrukturni radovi mogli dobiti zamajac u vidu kapitala iz Rusije, među beogradskim ekonomistima podsećaju da su ruski krediti skuplji od onih koje daje Svetska banka.


- Ne radi se tu samo o kreditima, a to je ono o čemu ti kritičari ne obraćaju pažnju, već Rusi žele da investiraju i u infrastrukturu Srbije i da oni budu lokomotiva našeg razvoja i naše privrede. Znate, nema skupih para ako postoje dobri projekti. Ako dobijeni novac ubacite u javnu potrošnju, onda je skup i poklonjen novac, pa i onaj kredit koji se vraća uz jedan odsto kamate - odgovara takvim kritičarima Dragomir Karić, jedan od osnivača kompanije Braća Karić koja godinama posluje na ruskom tržištu.

Bez straha od Zapada

 

Na pitanje da li očekuje pritiske zapadnih zemalja zbog vojne saradnje sa Rusijom, Aleksandar Vučić je odgovorio negativno, navodeći da i evropskim partnerima odgovara razvoj srpske privrede. On je potvrdio da je u razgovorima sa domaćinima ponovio da Srbija neće biti članica nijednog vojnog saveza i da će sačuvati neutralnost. 

 

Skuplji od Svetske banke

 

Oni koji skeptično posmatraju investicije iz Rusije, osim što ironično upotrebljavaju pridev "bratske", podsećaju da na primer Svetska banka kredite daje po povoljnijim uslovima nego što to čini Rusija. Kao primer se navodi da je za tri deonice Koridora 10 Srbija od SB uzela 388 miliona dolara sa rokom otplate 20 godina, uz grejs period od osam godina i kamatom 1,6 odsto. Na drugoj strani ruski kredit za železnicu koji još nije ratifikovan vredi 800 miliona dolara i podrazumeva kamatu od 4,1 odsto, otplatu u roku od 10 godina sa grejs periodom od četiri godine.


Migovi na aeromitingu

 

Aleksandar Vučić je najavio da se do kraja ove godine očekuje poseta ministra odbrane Ruske Federacije Anatolija Serdjukova Srbiji. Takođe, najavljuje se i da će se prvi put posle 12 godina ruski migovi pojaviti na aeromitingu 2. septembra u Batajnici.


I Jat u paketu?

 

U najave širenja ruskog kapitala priključio se ovih dana i ministar infrastrukture Milutin Mrkonjić koji je rekao da postoji mogućnost da se Rusi uključe u rešavanje statusa "Jat ervejza", kojem država traži strateškog partnera.

POVEZANE VESTI

Petak 24.08.2012. 12:41
TO SRBIJO NAPRED SAMO ROKAJ!!!!
Petak 24.08.2012. 12:55
У невољи свака пријатељска помоћ нам је добродошла.
Petak 24.08.2012. 14:55
A sto se sada toliko bore da uvaljaju posto poto zelezaru, kada su se d juce bunili sto je prodata za evro ili koliko vec? :) Demagogija se prima samo dok se ne sudari sa realnoscu. :)
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online