Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 30.07.2012.
01:19
B92 A

"Najslađe" su državne pare

Nezaposleni u Srbiji najviše bi voleli da rade u državnim firmama. Međutim, zbog sitacije na tržištu rada dilema državno ili privatno biće sve manje bitna. Na mišljenje da je državni posao najboli, utiče redovnost i visina plate u državnim firmama, kao i radno vreme, pokazuje istraživanje koje je sproveo sajt Infostud.

Mladi bi najviše voleli da rade u državnim firmama
 

Oko 40 odsto anketiranih misli da je u državnom krilu najudobnije. Oni sanjaju samo da se zaposle, ali kada bi im neko dao mogućnost izbora, to bi na prvom mestu bile državne firme.
 

"Pre svega, kao neki glavni kriterijum pokazala se plata, to jest uzrok, oni smatraju da ako rade za državnu firmu, mogu da očekuju veću platu", kaže Elena Erdeljanović sa sajta Infosud.

Ipak, svakom trećem ispitaniku nije važno da li će raditi kod privatnika ili države. Kad nema posla, nema ni izbora, smatra i Nevena, sociolog. Prema njenim rečima, izbor poslodavca umnogome zavisi i od zanimanja.

"Zaista postoji veliki broj ljudi koji ide na daj šta daš, to je logičan odgovor čoveka koji je na rubu egzistencije, da prihvati što mu se ponudi", kaže Nevena Đorđević.

Stav da je lepše raditi u državnom preduzeću, za ekonomiste je socijalni problem.

"Mladi, znajući kakva je situacija u društvu, jedinu sigurnost traže u državnim firmama, jer imaju saznanja da se tamo ne radi puno, da se dosta limitira radnih sati, pa imaju priliku da odrade i neki drugi i treći posao sa strane, koji bi im omogućio da žive koliko toliko normalno", tvrdi ekonomista Jovan Zubović.

Osim boljeg života, mladi se nadaju i da će u državnoj firmi brže napredovati. Međutim, nije baš sve tako crno-belo.

"Može da se govori o većem napretku jer postoji hijerarhija, ali ima tu mnogo državnih preduzeća gde to nije moguće, pa bih pre rekao da mladi nisu dovoljno upoznati sa stanjem u srpskoj privredi i državnim ustanovama", smatra Jovan Zubović.
 

Nezaposlenih u Srbiji ima oko milion. Procene su da do kraja godine svaka treća radno sposobna osoba neće imati gde da radi. 

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 30.07.2012. 01:48
05.oktobra 2000g. sam bio ucesnik demonstracija. Mislio sam da se borim za demokratiju.Bio sam clan DS-a.Kad je Sloba priznao "sluzbenu informaciju" da je izgubio izbore i kad su moji zajahali,odmah je krenulo partijsko zaposljavanje.Ja sam iz nekih principa napustio DS dve nedelje kasnije zbog toga sto su neki funkcioneri iz JUL-a i SPS-a usli u DS da bi profitirali i u promenjenoj vlasti.Dana danas nemam posao jer sam bio glup.Mislio sam da se borim za demokratiju i sistem koji je u EU,a ustvari DOS je uveo partokratiju koja ce ostati vecno stanje.Do drzavnog posla se dolazi preko stranke samo,one koja je na vlasti.Lepite postere pred izbore i zaposlicete se.
Ponedeljak 30.07.2012. 02:19
Crno nam se pise sto se zaposlenja tice,a kad nemas posao skoro da si osudjen na smrt........!
Ponedeljak 30.07.2012. 07:34
pa ti je sad doslo iz dupeta u glavu "gradjanine srbije" da te ne pretekose JULovci i ti bi se zaposlio preko DS posto ocigledno nisi bio neki kadar sad si naso nama da solis pamet kako imas principe,
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online