Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 25.07.2012.
12:21
N. S. Preradović - Vesti A

Dinkić srlja u inflaciju

Dinkićeve izjave nimalo mi se ne sviđaju, komentariše za "Vesti" ekonomista Stojan Stamenković istup budućeg ministra ekonomije i finansija Srbije. Lider Ujedinjenih regiona, naime, "otkrio" je da je srpski budžet prazan odnosno da u njemu ima novca još samo za isplatu plata i penzija do kraja avgusta, tako da će pare za redovne isplate morati da obezbedi uz pomoć novih kredita.

Mlađan Dinkić najavljuje nove zajmove, da li je situacija u budžetu baš tako kritična?

- Verovatno jeste, ali ideja o novim zaduživanjima da bi se pokrivali budžetski troškovi nikako nije dobra. To su bačene pare. Umesto da krene u reforme, Dinkić najavljuje nove kredite. Istina je, ljudi će biti veseli jer će biti penzija i plata, ali je pitanje koliko će te pare realno značiti, odnosno šta će moći da kupe za njih. Sve mi to miriše na inflaciju.

Deo kredita od 800 miliona dolara koji je Rusija odobrila za Železnicu biće usmeren u budžet. Koliko je to loše?
 

- Fino za Dinkića, veoma loše za narod. Pare koje su odobrene za Železnicu biće spiskane kroz budžet tj. pojedene kroz plate i budžet. Imamo mi "lepo" iskustvo iz 1993. kada smo doživeli strašnu hiperinflaciju. Ne smemo dozvoliti da se to ponovi.


Nova vlada će odmah tražiti promenu aranžmana sa MMF-om i zahtevati da deo para ide u budžet. Da li je to ostvarivo?

Ne treba prodavati Telekom

 

Kompaniju Telekom ne treba još prodavati, treba sačekati neki bolji momenat. To je kao da me pitate da li treba sada prodavati stan ili kuću. Naravno da ćete ga prodati ako nemate drugi izvor prihoda. Tada ćete ga prodati i ispod cene. To je isto i sa Telekomom, jednim od naših najprofitabilnijih preduzeća. Kada u svetu i okruženju počne privredni rast, tada će i njegova cena da raste.


Samo da ne diraju
devizne rezerve


- Gospodin Mlađen Dinkić već 12 godina samo proizvodi obećanja, od kojih na kraju ne bude ništa osim velikih troškova. I sada slušamo samo populističke izjave... Bojim se da nova vlast ne dira i devizne rezerve. Ako se to desi, dobro nam se ne piše - upozorava Stamenković.

- Razgovaraće oni i sa MMF-om i sa Svetskom bankom. Mogu tražiti promenu aranžmana i štošta drugo, samo je pitanje šta će im MMF odobriti. Gospodin Dinkić sada kritikuje bivšu vladu, a činjenica je da taj čovek participira u Vladi od 2.000 godine. On je jedini koji se održao u svim vladama, a stranka mu je na granici cenzusa. Činjenica je da ume da se održi na vlasti, iako je poznat po nerealnim obećanjima. Nažalost, računa na kratko pamćenje u narodu. Odlazeći premijer Mirko Cvetković je mnogo grešio, što je i kažnjeno na majskim izborima, ali Dinkić je uvek bio taj koji je vukao konce. Sada je spojio dva ministarstva, ekonomiju i finansije u jedno, što nikako nije dobro.


Poručio je i guverneru Šoškiću da podnese ostavku?


- Nek se nova vlada isprsi, pa neka ga smeni. Ma, jasno je da oni na čelu NBS hoće svog čoveka, koji će da ih sluša. Sva njihova priča pre izbora o departizaciji i borbi protiv korupcije je priča za malu decu.


Koliko je novca izgubljeno u dugotrajnim pregovorima za sastavljanje nove vlade?


- Mnogo, upozoravao sam na to nekoliko puta - svaki dan odlaganja formiranja nove vlade koštao je milione evra iz deviznih rezervi. Nažalost, to niko nije želeo da čuje. Vladu je trebalo formirati pre, zbog alarmantnog stanja u privredi i podrške posrnulim firmama.

POVEZANE VESTI

Sreda 25.07.2012. 12:40
Инфлација је само споредна ствар јер овај очигледно у старту испланирао пљачку!
Sreda 25.07.2012. 17:04
Ljudi,pa ko je Stojan Stamenković? Savetnik Mirka Cvetkovića.To sve govori o čoveku!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online