Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Petak 13.07.2012.
14:58
Politika A

Šoškić: Naši "privrednici" ni fen ne umeju da proizvedu!

Guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić naglašava da je za oporavak privrede neophodno iskorenjivanje korupcije. - Privrednici stasali na korupciji nisu u stanju samostalno da proizvode nov, konkurentan proizvod. Često je njihov najveći privredni domet da u inostranstvu kupe za jedan, a domaćem potrošaču prodaju za dva ili tri- kaže Šoškić.

Dejan Šoškić: Moramo da iskorenimo korupciju da bi privreda počela da raste
 


Da bi se omogućilo ozdravljenje privrede, dugoročan rast zaposlenosti i blagostanje stanovništva, korupcija se mora iskoreniti, ukazao je guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić.

"Nezaposlenost, niska ekonomska aktivnost, visoke cene, nepoverenje stranih investitora i rast javnog duga, žive i rastu u velikoj meri na zajedničkoj hrani - korupciji. Uz neminovno moralno i etičko pitanje koje se s pravom postavlja, korupcija je par ekselans i ekonomsko pitanje", naveo je guverner Šoškić u autorskom tesktu za "Politiku".

"Korupcija na različitim segmentima tržišta: rada, robe i usluga, ili novca i kapitala pretvara solidne građane i privrednike koji poštuju zakone u 'ovce' koje gube u nefer utakmici sa 'dobro povezanim' i nesolidnim. Dok god ovi drugi prolaze nekažnjeno, korupcija provocira novu korupciju i zloupotrebe", naveo je guverner.

Privrednici stasali na korupciji, prema njegovim rečima, nisu u stanju da kupe posrnuli gigant iz metalskog kompleksa, tekstilne industrije ili elektroindustrije i udahne mu novi život kroz racionalno poslovanje nove investicije, inovativnost i nastup na svetskom tržištu.

"Oni nisu u stanju samostalno da proizvode sofisticiran, nov, konkurentan proizvod i da ga izvoze na svetsko tržište uz profit. Ni nov televizor, ni traktor, ni mašinu za veš, ni fen za kosu... Ništa! Često je njihov najveći privredni domet da u inostranstvu kupe za jedan, a domaćem potrošaču prodaju za dva ili tri", piše Šoškić.

Šoškić je istakao da korupcija u javnim preduzećima vrlo često vodi u njihovo poslovanje sa gubicima zbog kojih ne plaćaju dividende državi - svom vlasniku.

"Istovremeno, njihove gubitke preuzima država direktno ili kroz državne garancije. Cenu i u jednom i u drugom slučaju plaćaju poreski obveznici - građani", naveo je guverner NBS.

POVEZANE VESTI

Petak 13.07.2012. 15:43
Gsp.Soskic nije u pravu.Znamo mi da proizvedemo i avion ali nasi ekonomisti su nesposobni da obezbede finasiranje razvoja bilo kakvog proizvoda pa ni kamene sekire.Banke koje kontrolisu gsp. Soskic i njemu slicni do sada su finasirali partiske firme iz kojih je mogla da se izvuce provizija,a za tu "prizvodju" nije potreban nikakv proizvod niti strucnost.Naprotiv dovoljan je samo nedostatak morala.A da mi privrednici sami nesto finasiramo nije moguce jer finansiramo plate lezilebovica iz raznoraznih komora,agencija, nadzornih tela,upravnih odbora.Da nam je na grbaci malo manje Soskica mogli bi da razmisljamo o proizvodnji,ovako razmisljamo samo o hlebu za koji i nije potrebna neka tehnologija
Petak 13.07.2012. 15:47
Znamo mi da napravimo ali od vaše korupcije i nesposobnosti možemo njime samo da duvamo u prazno , govedo jedno .
Petak 13.07.2012. 15:27
Ne laži nego nešto radi!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online