Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 11.07.2012.
11:15
Lj. Ivanović - Vesti A

Beogradski majstori popravljaće i "Erbas"

Preduzeće Jat Tehnika, koje održava avione Boing i ATR, uskoro će moći da servisira i letelice iz porodice Erbasa. Tim povodom posetili smo hangare na aerodromu Nikola Tesla u Beogradu, a domaćin nam je bio izvršni direktor Jat tehnike Vladan Krunić.

Da bi se ovaj projekat realizovao, uz pomoć kredita vlade Srbije od pet miliona evra, u naredne dve godine Jat tehnika će odškolovati 200 do 250 mehaničara i inženjera za održavanje aviona iz porodice Erbasa 320, a to znači i tipove A318, A319 i A321, koji se zapravo razlikuju samo po kapacitetu.

- Erbas je u značajnoj meri istisnuo Boing s evropskog tržišta i mi moramo da proširimo svoje znanje i kapacitete kako bismo se nadmetali na tržištu. Čim prva grupa mehaničara završi školovanje, verovatno krajem godine, mi ćemo početi i s linijskim održavanjem Erbasovih letelica ovde u Beoradu. Kada za dve godine otvorimo i trening centar, a budemo i u mogućnosti da servisiramo CFM motore novije generacije, imaćemo centar kakav ne postoji u širem regionu, te se nadamo da će mnoge kompanije odlučiti da u Beogradu održavaju svoje letelice - kaže Vladan Krunić.

Budućnost


Sistem školovanja u Srbiji je takav da se svake godine odškoluje jedno odeljenje vazduhoplovnih mehaničara u Vazduhoplovnoj akademiji, kao i 10 vazduhoplovnih inženjera na Mašinskom fakultetu u Beogradu. Sa očuvanom bazom i modernizacijom, jasno je da vazduhoplovstvo u Srbiji ima dobru perspektivu.

Projekat stvaranja Erbasovog trening centra osmišljen je u tri faze. Prvo se ide na standardizovanje instruktora Jat tehnike po zahtevima Erbasovog serrtifikata i njihovo upisivanje u listu instruktora Erbasovog trening centra. U ovoj fazi je predviđeno da se održe minimum tri kursa za vazduhoplovno tehničko osoblje u Beogradu, počevši od decembra ove godine.


Druga faza je stavljanje celog trening centra Jat tehnike pod sertifikat Erbasa i dalji zajednički nastup.

Vladan Krunić
Treća faza posla je prerastanje centra u regionalni centar, što bi značilo da se usluge mogu pružati bilo kome ko je zainteresovan. U neposrednom okruženju Srbije su četiri države koje u floti imaju Erbasove letelice, a odnedavno je niskotarifni Vizer registrovao i avion u bazi u Beogradu i to A320. Ova kompanija je itekako zainteresovana da ima obučene mehaničare i inženjere na raspolaganju u Beogradu, umesto da oni dolaze iz Budimpešte.
 


Ako sve bude teklo po planu, cenatr će imati perspektivu i da se jednog dana razvije u centar za obuku i letačkog osoblja.


- U kategoriji srednjeprugaša, Erbas u odnosu na pandan u Boingovim avionima, zauzima približno 80 odsto evropskog tržišta. Mi imamo kvalitetne mehaničare, dobru tradiciju, odlične inženjere i moramo da mislimo na budućnost - dodaje Krunić.

Stara krila u zlatnim rukama majstora lete kao nova

 

Mehaničari Jat Tehnike i dalje 40 odsto svih prihoda ostvaruju servisirajući avione nacionalne aviokompanije - Jat ervejza. Taj posao, ističe Krunić, nije nimalo lak jer Jat ima bez konkurencije najstariju flotu u Evropi, kad je reč o nacionalnim kompanijama.

 

Relativno česti kvarovi noćna su mora putnicima koji zbog njih kasne na odredišta. Ali, nije retkost i da se takve situacije preuveličavaju, te da se Jatova stara flota proglašava nebezbednom.

 

- Takva tvrdnja nije utemeljena, jer bezbednost flote i njena starost nisu ni u kakvoj vezi. Bezbednost se ogleda u održavanju, a Jatovi avioni se vrlo pažljivo servisiraju. Naravno, kao i svakoj drugoj staroj mašini, Jatove avione je potrebno češće servisirati, ali putnici mogu biti uvereni da je Jatov avion na stajanci podjednako siguran kao i sestrinske letelice mlađe po nekoliko decenija - kaže Krunić.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online