Sreda 11.07.2012.
11:15
Lj. Ivanović - Vesti

Beogradski majstori popravljaće i "Erbas"

Da bi se ovaj projekat realizovao, uz pomoć kredita vlade Srbije od pet miliona evra, u naredne dve godine Jat tehnika će odškolovati 200 do 250 mehaničara i inženjera za održavanje aviona iz porodice Erbasa 320, a to znači i tipove A318, A319 i A321, koji se zapravo razlikuju samo po kapacitetu.

- Erbas je u značajnoj meri istisnuo Boing s evropskog tržišta i mi moramo da proširimo svoje znanje i kapacitete kako bismo se nadmetali na tržištu. Čim prva grupa mehaničara završi školovanje, verovatno krajem godine, mi ćemo početi i s linijskim održavanjem Erbasovih letelica ovde u Beoradu. Kada za dve godine otvorimo i trening centar, a budemo i u mogućnosti da servisiramo CFM motore novije generacije, imaćemo centar kakav ne postoji u širem regionu, te se nadamo da će mnoge kompanije odlučiti da u Beogradu održavaju svoje letelice - kaže Vladan Krunić.

Budućnost


Sistem školovanja u Srbiji je takav da se svake godine odškoluje jedno odeljenje vazduhoplovnih mehaničara u Vazduhoplovnoj akademiji, kao i 10 vazduhoplovnih inženjera na Mašinskom fakultetu u Beogradu. Sa očuvanom bazom i modernizacijom, jasno je da vazduhoplovstvo u Srbiji ima dobru perspektivu.

Projekat stvaranja Erbasovog trening centra osmišljen je u tri faze. Prvo se ide na standardizovanje instruktora Jat tehnike po zahtevima Erbasovog serrtifikata i njihovo upisivanje u listu instruktora Erbasovog trening centra. U ovoj fazi je predviđeno da se održe minimum tri kursa za vazduhoplovno tehničko osoblje u Beogradu, počevši od decembra ove godine.


Druga faza je stavljanje celog trening centra Jat tehnike pod sertifikat Erbasa i dalji zajednički nastup.

Vladan Krunić
Treća faza posla je prerastanje centra u regionalni centar, što bi značilo da se usluge mogu pružati bilo kome ko je zainteresovan. U neposrednom okruženju Srbije su četiri države koje u floti imaju Erbasove letelice, a odnedavno je niskotarifni Vizer registrovao i avion u bazi u Beogradu i to A320. Ova kompanija je itekako zainteresovana da ima obučene mehaničare i inženjere na raspolaganju u Beogradu, umesto da oni dolaze iz Budimpešte.
 


Ako sve bude teklo po planu, cenatr će imati perspektivu i da se jednog dana razvije u centar za obuku i letačkog osoblja.


- U kategoriji srednjeprugaša, Erbas u odnosu na pandan u Boingovim avionima, zauzima približno 80 odsto evropskog tržišta. Mi imamo kvalitetne mehaničare, dobru tradiciju, odlične inženjere i moramo da mislimo na budućnost - dodaje Krunić.

Stara krila u zlatnim rukama majstora lete kao nova

 

Mehaničari Jat Tehnike i dalje 40 odsto svih prihoda ostvaruju servisirajući avione nacionalne aviokompanije - Jat ervejza. Taj posao, ističe Krunić, nije nimalo lak jer Jat ima bez konkurencije najstariju flotu u Evropi, kad je reč o nacionalnim kompanijama.

 

Relativno česti kvarovi noćna su mora putnicima koji zbog njih kasne na odredišta. Ali, nije retkost i da se takve situacije preuveličavaju, te da se Jatova stara flota proglašava nebezbednom.

 

- Takva tvrdnja nije utemeljena, jer bezbednost flote i njena starost nisu ni u kakvoj vezi. Bezbednost se ogleda u održavanju, a Jatovi avioni se vrlo pažljivo servisiraju. Naravno, kao i svakoj drugoj staroj mašini, Jatove avione je potrebno češće servisirati, ali putnici mogu biti uvereni da je Jatov avion na stajanci podjednako siguran kao i sestrinske letelice mlađe po nekoliko decenija - kaže Krunić.

2024 © - Vesti online