Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 11.07.2012.
01:44
Večernje novosti A

Dva nova rudnika zlata kod Bora

Kanadska kompanija “Avala risorsis“ u naredne tri godine investiraće više od pola milijarde dolara u otvaranje dva površinska kopa rudnika zlata na planini Crni vrh, između Bora i Žagubice.

Procene su da se u Crnom vrhu krije 130 tona zlata
 


Ovo je za beogradske “Večernje novosti“ potvrdio Džastin van der Torn, glavni menadžer istraživanja u kanadskoj kompaniji.


- Po dosadašnjim istraživanjima, na lokalitetu Bigar, na Crnom vrhu, pronađeno je 38 miliona tona rude zlata, iz koje je moguće dobiti gotovo 48 tona tog plemenitog metala - ističe Van der Torn. - Završili smo istraživanja i na drugom crnovrškom lokalitetu Korkan, gde su preliminarni rezultati još i bolji od onih na Bigru.
 

Nije iznenađenje

Dr Milorad Grujić, član SANU, posebno naglašava da za geologe otkriće kanadske kompanije, ne predstavlja iznenađenje.

- Na području Timočke Krajine, ili geološkim jezikom govoreći, Timočkog magmatskog kompleksa, smeštene su rezerve zlata od gotovo 1.000 tona. Uz to, cena ovog plemenitog metala svakodnevno raste - kaže dr Grujić.

U gradu bakra dosad je dobijeno više od 160 tona zlata - dovoljno da se Zemljina kugla nekoliko puta, oko ekvatora, omota zlatnom žicom.

Po rečima našeg sagovornika, vrlo brzo će biti poznati i preliminarni rezultati geoloških istraživanja na trećem crnovrškom lokalitetu Kraku peštar, pa će u naredna dva do tri meseca zlatni mozaik na Crnom vrhu, kako očekuju u „Avala risorsisu“, biti sklopljen i dostupan javnosti.


- Imamo sve razloge da verujemo da ove tri lokacije kriju rezerve od najmanje četiri miliona unci zlata, odnosno oko 130 tona tog plemenitog metala - podvlači Van der Torn. - Stoga, ukoliko sve buduće studije dokažu ekonomsku opravdanost eksploatacije, naš je plan da na Crnom vrhu, uz investicije od najmanje 500 miliona dolara, otvorimo dva površinska kopa i prateća rudarska i metalurška postrojenja, u kojima bi radilo više stotina radnika.


Glavni menadžer istraživanja u “Avala risorisu“ kaže da su nalazišta zlata na Crnom vrhu među najbogatijima u Evropi, ali ističe da resursi, koji u sebi kriju potencijal od 10 miliona unci tog plemenitog metala, koji su vrlo retki, “spadaju u najvišu klasu nalazišta zlata“.


- Ukoliko dođe do otvaranja rudnika zlata, i država Srbija će imati ogromne koristi, budući da joj pripada pet odsto “rojaliti takse“ (naknada za korišćenje mineralnih sirovina) od ukupne proizvodnje zlata - ističe Van der Torn. - Uz to, vaša zemlja dobija i dodatnih 10 odsto profita na ime raznih taksa. Zatim, siguran i dobro plaćen posao dobija nekoliko stotina radnika. Ali, možda je najvažnije to što otvaranje rudnika zlata za sobom, kao lokomotiva, povlači razvoj i ostalih privrednih grana. Tako, jedan rudar, indirektno, kreira još nekoliko radnih mesta u okruženju. Očekujemo da investiciju od pola milijardi dolara za otvaranje rudnika zlata potpuno “pokrijemo“ za dve do tri godine, od dana aktiviranja rudokopa. Sve ostalo je rad sa profitom.

Kao u Nevadi

Kanađani su u geološka istraživanja okoline Žagubice do sada investirali više od 50 miliona dolara, što je jedan od najvećih projekata te vrste u svetu. Rezultati do kojih su došli pokazali su da su ležišta tog plemenitog metala, po svom minerološkom sastavu, gotovo identična onima koja su otkrivena u američkoj državi Nevada, u doba zlatne groznice.

POVEZANE VESTI

Sreda 11.07.2012. 07:19
Neokolonijalizam !!! Za nekoga ceo kolac ,a za vlanika truncica... Ko ce da odgovara vec jednom za ovakve krupne i nacionalne promasaje !!!
Sreda 11.07.2012. 09:28
Ако тренутно немамо лове и машине за све ово онда то треба оставити тако како је и не дирати ништа. Имаће наша деца ваљда нормалнију власт него ми, доста више пара и сами ће то копати. То не може да пропадне ако стоји.
Sreda 11.07.2012. 09:43
Ovo bi bilo opravdano zaduživanje. Do sada smo se zaduživali da bi uvoznički lobi imao deviza i da bi plaćali eksponencijalno šireću administraciju. Zašto ne bi uzeli pola milijarde kredita i sami eksploatisali svoje rude? Tu će ionako raditi naši radnici, rudarski inženjeri su nam isto sposobni kao kanadski, jedina razlika je u tome ko je gazda i ko dobija lavovski deo.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online