Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 09.07.2012.
16:06
Smedia A

Čeka li nas bankrot ili još veći dug?

"Srbija je na ivici bankrota!", rekao je Mlađan Dinkić usred pregovora o formiranju nove Vlade Srbije. "Dobili smo vruć krompir", konstatovao je Dinkić i saopštio da je Srbiji hitno potrebna injekcija od oko tri milijarde dolara samo da pokrije deficit u budžetu i deo spoljnog duga. Međutim, neki ekonomisti smatraju da je ovakve crne prognoze samo spinovanje javnosti.

Dinkić spinuje javnost da smo pred bankrotom

Ovu izjavu ekonomista Miroslav Zdravković ocenjuje kao - netačnu. "Mlađan Dinkić plasira međunarodni spin o neminovnom bankrotu, a pozadina toga je aranžman sa MMF-om", objašnjava Zdravković. 

Kako piše na sajtu makroekonomija.org, priča o bankrotu usledila je posle prvog spinovanja o slabljenju dinara, koje je navodno uzrokovano time što nije formirana nova Vlada Srbije.

"Sada je aktiviran međunarodni spin o neminovnom bankrotu Srbije, jer joj nedostaje tri ili četiri milijarde evra. Tako bi od MMF-a moglo da uskoči dve milijarde i još od međunarodnih finansijskih institucija jedna ili dve", navodi Zdravković.

Spin ili ne, tek javne finansije Srbije ne stoje dobro. Ekonomista Aleksandar Stevanović kaže da je dug Srbije, kada se sagleda poverenje investitora, ogroman.

"Investitori nas percipiraju kao ultra-rizičnu zemlju", kaže ekonomista Aleksandar Stevanović. "Dinkić je, ipak, toj situaciji dao jednu dozu drame. Ipak, nije to daleko od istine, jednostavno neće biti para; realno je da budu zamrznute plate i penzije, neće biti državnih davanja, odnosno subvencija".

Stevanović prognozira da neće biti nikakve katastrofe: "Ne sprema nam se 'Armagedon', al’ nam se sprema stezanje kaiša"!

Ekonomisti su saglasni da je za spas srpske ekonomije neophodno još zaduživanja. Dok u priču o bankrotstvu ne veruje, Miroslav Zdravković je saglasan sa Mlađanom Dinkićem da nam nedostaje pozajmica.

"Bolje je zadužiti se po nižoj kamatnoj stopi, kako bi se uredno finansirali zajmovi koji dospevaju i kako bi se sprečilo otplaćivanje po višim kamatnim stopama i gledati kako iz meseca u mesec rastu kamate", ocenjuje Zdravković.

"Na kraju maja na računima države nalazilo se 172 milijarde dinara, a domaćem finansijskom sistemu se dugovalo 280 milijardi dinara. Moguće je i da se isprazne trezorski papiri i drugi zajmovi državi. I moguće je da se u bilo kom trenutku dogodi bankrot. Kao i što je moguće da se održi nivo duga na sadašnjem nivou, a da se uredno servisiraju spoljne obaveze do kraja ove i u narednoj godini. Sve je moguće", piše Zdravković.

S druge strane, Stevanović ocenjuje da ćemo kako god nazvali tu situaciju - bankrot ili nekako drugačije mi kao država imati velike probleme.

"Biće svakako problem da finansiramo sadašnji stil potrošnje. Tehnički, države ne mogu da bankrotiraju. Država i kada ne može da plati svoj dug, ne možete joj ništa posebno. Najlakše je zakinuti onima koji se najmanje mogu buniti. Kod nas je praksa takva da se zakine na investicijama zarad tekuće potrošnje. Posle dugogodišnje prakse, kada smo trošili više nego što stvaramo, doći ćemo u priliku da istrpimo suprotan efekat", zaključuje Stevanović.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 09.07.2012. 16:17
umesto kuknjave i rasipnistva stednja na donacije,dotacije,reprezentacije,sluzbene automobile,besmislena putovanja u inostranstvo,rasipanje para za it tehnologije koje su za ljude spanska sela posto se malo razumeju,a troskovi kostanja do nekontrolisanog bezsmisla,javne nabavke,kupovina svega i svacega nepotrebnog ....,JER DIREKTORE KOJE POSTAVLJAJU STRANKE KAO DA NIKO NE KONTROLISE !
Ponedeljak 09.07.2012. 16:20
E da njemu opalim jednu inekciju pa makar i buvaru pazario , Dinkiću govedo jedno .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online