Subota 25. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 04.07.2012.
11:24
B92 A

Šta će sve poskupeti u julu?

Već prvog dana jula najavljeno je poskupljenje mleka i mlečnih proizvoda od dva do 10 procenata. Nove cene uskoro će biti istaknute i na mesnim prerađevinama.

Stručnjaci smatraju da je razlog za poskupljenje nestabilan kurs, nezadovoljavajuća proizvodnja, nedovoljna potrošnja, ali i da na cenu utiču vremenski uslovi
 

Visoke temperature uslovljavaju manju ponudu sirovog mleka na tržištu zbog temperaturnog šoka koje imaju krave kao nosioci proizvodnje mleka.

Prošlog meseca već su poskupeli ulje, mesne prerađevina, sokovi, cerealije, testenina, kućna hemija i kozmetika.

Sa druge strane kod mesa, manja je potrošnja i potražnja u letnjim mesecima.

"Smatramo da je ovo sezonskog karaktera, uspostavljanjem makroekonomskih indikatora stvoriće se uslovi da se i cena mleka vrati na pređašnji nivo", kaže Vojislav Stanković iz Privredne komore Srbije.

Svako poskupljenje osnovnih životnih namirnica, pa makar i za dinar među potrošače unosi nervozu. Naročito kada raste cena namirnica koje se svakodnevno kupuju.

Rashlande vitrine u supermarketima sve češće postaju dobro mesto za osveženje ili razgledanje, umesto za kupovinu. Najavljeno poskupljenje dodatni je udar na džep onih koji moraju da vode računa o svakom dinaru.

"To znači još veće pogoršanje životnog standarda potrošača u Srbiji koje je već dovoljno loš u odnosu na druge evropske zemlje pogotovo ako uzmemo u obzir da je svaki deseti građanin siromašan i iako uzmemo u obzir da 45 odsto potrošačkle korpe prosečnog građanina odlazi na životne namirnice, na hranu znači da je naš životni standard dosta a poskupljenenje mlke ai mlečnioh proizvoda će samo značiti korak nazad", kažu iz Centra za potrošače.

"Cene hrane su u poređenju sa prosekom EU na indeksu 71, 5 procenata - znači za jednu trećinu su niže cene kod nas u odnos u na EU međutim primanja, zarade plate u EU su tri puta veće tako da je realna kupovna moć stanovništva u EU tri puta veća", kaže Stanković.

POVEZANE VESTI

Sreda 04.07.2012. 12:11
Dolazi i sezona godisnjih odmora,pa red je da se uzme koji dinar vise.
Sreda 04.07.2012. 13:27
Sada su im krave krive što je mleko poskupelo...Dobar dan gospodjo kravo, šta vi mislite da danas podignemo cenu mleka za 10-ak %...mu...pa, da i mi mislimo da je to odlična ideja...
Subota 07.07.2012. 08:25
Ljudi kupuju manje, tako prevazilaze poskupljenja.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online